Almanya PKK’yı Terör Örgütleri Listesinden Çıkarmadı

Almanya PKK’yı Terör Örgütleri Listesinden Çıkarmadı

ABONE OL
11:41 - 12/05/2022 11:41
Almanya PKK’yı Terör Örgütleri Listesinden Çıkarmadı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Almanya’nın ve Avrupa Birliği’nin (AB) terör örgütleri listesinde yer alan PKK’nın, Almanya’da faaliyet yasağının kaldırılması ve terör listesinden çıkarılması için yapılan girişim sonuçsuz kaldı.

PKK’ya yakın Uluslararası Hukuk ve Demokrasi Derneği (MAF-DAD) adlı dernek tarafında görevlendirilen iki avukatın başvurusunu inceleyen Almanya İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan sözlü değerlendirmede, PKK yasağının kaldırılmasıyla ilgili örgütün yaptığı başvuru için gerekçe görülmediği ifade edildi.

Bir sözcü “Almanya’da PKK, aşırılık yanlısı olan bir terör örgütü olarak sınıflandırılmaya devam ediyor. Mahkemeler de defalarca bunu teyit etti. Bu konuda çok sayıda hukuki süreç işlemişti. Şu anda bununla ilgili bir değişiklik yapılması için bir sebep görmüyoruz” ifadelerini kullandı.

Sözcü, “İçişleri Bakanlığı olarak bu konuda herhangi bir değişiklik yapmaya gerek görmüyoruz” derken, müracaatta bulunan avukatlar İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya rağmen resmi başvuruları ile itiraz sürecinin başladığını açıkladı.

Peer Stolle ve Lucas Theune adlı avukatlar, Roland Hefendehl adlı kriminoloji uzmanı ve bir bilirkişinin hazırladığı raporu başvurularına kaynak göstererek, PKK hakkındaki yasak kararının geçerliliğini yitirdiğini öne sürdü.

Avukatlar tarafından yapılan açıklamada, “PKK son 20 yıl içerisinde hedeflerini değiştirdi. Almanya’da suç işlemiyor, iç güvenlik için bir tehdit ve tehlike oluşturmuyor. PKK’nın hedefleri de değişti. Ayrıca Türkiye’nin bölünmesi ve kendileri için ulus-devlet talebi yerine, demokratik haklar ve kültürel özerklik talep ediyor” denildi.

Avukatlar, Federal İçişleri Bakanlığı’nın PKK yasağının kaldırılması talebini yazılı ve resmi olarak geri çevirmesi durumunda mahkemeye başvuracaklarını da açıkladı.

PKK 29 yıldır terör örgütleri listesinde

PKK, 26 Kasım 1993 tarihinden beri Almanya’da terör örgütleri listesinde yer alıyor ve tüm faaliyetleri yasaklanmış durumda. 1993 yılında Almanya’nın çeşitli kentlerinde PKK yandaşlarının Türkiye’nin diplomatik temsilciliklerine, Türklere ait seyahat bürolarına, dernek ve camilere saldırması sonrasında, Federal Anayasa Mahkemesi “Almanya’nın iç güvenliğini ve kamu düzenini tehlikeye sokmakla” suçlayarak, örgütü yasaklama kararı almıştı.

Dönemin Federal İçişleri Bakanı Manfred Kanther, PKK ile ilişkili 34 Kürt derneğinin her türlü faaliyetini yasaklamıştı. Yasaklama kararı ondan sonraki yıllarda da gündemde kalmaya devam etti. Nitekim Federal Yargıtay, 2010 yılında PKK’yı, Alman Ceza Kanunu’nda yer alan 129b maddesine göre “yabancı bir terör örgütü” olarak derecelendirerek, yasak kararının devamına karar verdi.

2017 yılında alınan bir kararla PKK adına gösteriler düzenlenmesi, gösterilerde PKK’ya ve PKK’nın Suriye kolu YPG’ye ait flama ve sembollerinin kullanılması yasaklandı. Federal Anayasa Mahkemesi’nin yıllık güvenlik ve tehdit raporlarında da PKK’nin terör örgütü yapılanmasını sürdürdüğü belirtilirken, son olarak dün Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser tarafından açıklanan “2021 Siyasi Saikli Suçlar Raporu”nda PKK yandaşlarının, geçen yıl Türklere ve Türkiye’ye yönelik olarak 387 siyasi saikli suç işlediği bildirildi.

VOA tarafından geçilen Almanya PKK’yı Terör Örgütleri Listesinden Çıkarmadı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Almanya PKK’yı Terör Örgütleri Listesinden Çıkarmadı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Almanya PKK’yı Terör Örgütleri Listesinden Çıkarmadı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.