*** ”Almanya Mor Gabriel’i takip ediyor”

*** ”Almanya Mor Gabriel’i takip ediyor”

ABONE OL
17:50 - 01/07/2009 17:50
*** ”Almanya Mor Gabriel’i takip ediyor”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

 

”Almanya Mor Gabriel’i takip ediyor”

Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Eckart Cuntz, Mor Gabriel Manastırı yöneticileri ile köylüler arasındaki arazi anlaşmazlığı davasını sadece Türkiye’nin değil, AB’nin ve Almanya’nın da yakından takip ettiğini söyledi

Güneydoğu gezisi kapsamında Midyat’a gelen Büyükelçi Cuntz, bazı Avrupa ülkelerindeki Süryanilerin dönüş için villalar yaptırdığı Elbeğendi köyüne geldi. Köydeki villaları inceleyen Büyükelçi Cuntz, Elbeğendi Köyü Muhtarı Aziz Demir ile bir süre görüştü.

Daha sonra gazetecilere açıklama yapan Cuntz, Süryanilerin bölgeye geri dönmesinin Türkiye’nin kalkınmasına fayda sağlayacağını düşündüklerini kaydetti.
     Süryanilerin aynı zamanda Türkiye’nin diğer Avrupa ülkeleri arasında köprü kurma vazifesini de üstlendiğini ifade eden Büyükelçi Cuntz, şöyle dedi: ”Her zaman bir Süryani köyünü görmeyi arzu etmiştim. Yeni kurulan bu köydeki çalışmaları görmek istedik. Bu çalışmaları çok takdir ediyoruz. Buradaki Süryaniler Almanya’dan, İsviçre’den ve başka ülkelerden de geldiler. Hükümetin bu köye altyapı, su ve elektrik konusunda yatırım yaptığını öğrendik. Çevredeki başka köylere de bu tür yatırımların yapılmasını umuyoruz. Kurulan bu köy Türkiye’nin ne kadar büyük bir ülke ve aynı zamanda da büyük bir kültürün beşiği olduğunun da göstergesidir. Bu ülkede farklı dinlerin barış içinde bir araya gelerek yaşayabildiğinin bir işareti de bu köydür.”

Midyat ilçesinde, gazetecilerin Mor Gabriel Manastırı yöneticileri ile köylüler arasında uzun süredir devam eden arazi anlaşmazlığına ilişkin sorularını yanıtlayan Büyükelçi Cuntz, Federal Meclise bu konu ile ilgili sundukları ortak bildirgede bin 600 yıllık Mor Gabriel Manastırı’na ait toprakların kaybolması konusunda endişe taşıdıklarını belirttiklerini bildirdi.

Cuntz, iki dava ile ilgili olumlu sonuç alındığını, ikisinin de Yargıtay aşamasında olduğunu hatırlatarak, ”Mor Gabriel Manastırı yöneticileri ile köylüler arasındaki arazi anlaşmazlığı davasını sadece Türkiye değil, AB ve Almanya da yakından takip ediyor. Umuyoruz ki bu dava ile ilgili olumlu karar verilebilir. Olumlu adımlar atılabilir. Ve bununla birlikte yine bir güven, bir teminat verilebilir” dedi.

TAPU KAYDI GERÇEKLEŞTİ

Büyükelçi Cuntz, devlet kurumlarının ve bazı makamlarınca özellikle son dönemlerde tapu dağıtımı ile ilgili törenlerin düzenlendiğini ve tapu kaydının gerçekleştirildiğini belirterek, bu çalışmaların yeni kurulan Elbeğendi köyü için de yapılmasını beklediklerini söyledi.

Cuntz, Süryanilerin bu köyde yaşamalarının güvence altına alınmasını da beklediklerini ifade etti.

Bölgede zengin kültürün ve geleneklerin ortak bir şekilde yaşatıldığına dikkati çekerek, bu değerlerin dünya kültür mirasında bulunduğunu bildiren Cuntz, daha sonra incelemelerde bulunmak üzere Mor Gabriel Manastırı’na gitti.

DAVA

Yayvantepe Köyü Muhtarı İsmail Erkan, Eğlence Köyü Muhtarı Süleyman Düz ve Çandarlı Köyü Muhtarı İsa Dilek, Midyat Mor Gabriel Manastırı idaresinin, bu köylerin sınırları içindeki meşe ağaçlarından oluşan 100 hektarlık ormanlık alanın çevresini duvarla çevirerek, işgal ettiği iddiasıyla suç duyurusunda bulunmuştu. (A.A) 

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.