Almanya Köln ‘de Evrensel ile büyük dayanışma

Almanya Köln ‘de Evrensel ile büyük dayanışma

ABONE OL
20:14 - 23/01/2023 20:14
Almanya Köln ‘de Evrensel ile büyük dayanışma
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Türkiye’ de Basın İlan Kurumu tarafından resmi ilan yayımlama hakkı iptal edilen muhalif- bağımsız medyanın önemli temsilcilerinden Evrensel gazetesi Köln’ de Ezgi Center’ de yemekli bir dayanışma etkinliği düzenledi. 300 kişiye yakın bir katılımla gerçekleşen geceye katılanlar, tüm konuşmacılar ve Video mesajı yollayan siyasetçiler, gazeteciler, Sivil toplum temsilcileri “Evrensel’i yaşatmak boynumuzun borcudur’’ dediler.

Yayın politikamızda taviz vermeden yolumuza devam edeceğiz

Köln`deki gecede konuşan Evrensel gazetesi Almanya temsilcisi Yücel Özdemir. ‘’ Gazetemiz Evrensel üzerinde AKP’nin kurumlarından inanılmaz antidemokratik ekonomik ve siyasi baskılar var. 27 yıllık süreçte Evrensel her zaman ezilenlerin yanında ve onların sesi olmuş cesaretle her zaman gerçekleri yazmıştır. Bu akşamki güçlü katılım yalnız olmadığımız göstermiştir. Ezgi Center’ e gelen bize destek veren tüm gazeteciler, aydınlar ve kurum temsilcilerine, Evrenselin dostlarına tek tek teşekkür ediyoruz. Evrensel dara düştüğünde bugüne kadar yüzünü hep kendisini var eden emekçilere, gençlere ve aydınlara döndü. Maddi sorunları aşmak için yüzümüzü şirketlere, patronlara dönmeyi hiç aklımızdan geçirmedik ve geçirmeyeceğiz de. Bu destek ve dayanışma olduğu sürece yayın politikamızdan, kuruluş ilkelerimizden taviz vermeden yolumuza devam edeceğiz. Dayanışma ile bütün zorlukların üstesinden geleceğiz onları aşacağız, bugünlerde geçecektir ‘’ dedi.

Geceye canlı olarak bağlanan Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni (GYY) Fatih Polat, gönderdiği video mesajda, dayanışma amacıyla etkinliğe katılan herkese teşekkür etti. Polat, zor bir dönemden geçen Evrensel ‘in işçilerden, halktan, demokratik bir Türkiye’den yana olan aydınlardan ve kurumlardan aldığı destekle yoluna devam edeceğini söyledi.

Metin Göktepe‘ye verdiğimiz sözü unutmuyoruz

Evrensel GYY Fatih Polat ‘ın yanı sıra eski HDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Gallerde yaşayan Tiyatrocu Mehmet Ali Alabora ve Paris’te yaşayan gazeteci ve yazar Fehim Taştekin de birer mesaj gönderdi Fehim Taştekin, gönderdiği dayanışma mesajında, “Türkiye’de işçi sınıfının haberleri ve sorunları olunca akla önce Evrensel gelir. Metin Göktepe’ye verdiğimiz sözü yerine getirerek, Evrensel ‘in yaşaması için destek vermeye devam edelim” çağrısında bulundu.

Destek ve dayanışma kesintisiz devam etmeli

Yine Köln`de ki etkinliğe katılan Gazeteci Banu Güven de Türkiye’de hükümet yanlısı olmayan basın ve gazeteciler üzerindeki baskıların devam ettiğini ifade ederek, “Gazetecilerin sendikal hak ve özgürlükleri, örgütlenmeleri yok edilmeye çalışılıyor. Ve meslektaşlarımız haberlerini yapmaya devam ediyor. Evrensel tüm zorluklarına rağmen yayınını sürdürmeye devam eden gazetelerden birisi. Bu nedenle destek ve dayanışmamızı güçlü bir şekilde sürdürelim” dedi.

Bıkmadan, usanmadan, yılmadan gerçekleri yazmaya devam edeceğiz

Evrensel yazarı Yusuf Karadaş da Ezgi Center‘ de yaptığı konuşmada, “Evrensel baskılara rağmen yayın hayatına devam ediyor. İşçi sınıfı ve Kürt sorunu konusundaki yayınlarımız hedef seçilmemizin asıl nedeni.10 yıl boyunca Diyarbakır bürosunda çalıştım. Bölgede gazeteciliğin ne kadar zor olduğunu biliyorum. Büromuzda asılı olan Metin Göktepe, Namık Tarancı ve Musa Anter’in resimleri bunun özeti. Yılmadan, usanmadan gerçekleri yazmaya devam edeceğiz” dedi.

Uluslararası dayanışma

Geceye Alman konuklarında katılması geceyi renklendirdi. Köln Üniversitesinin eski öğretim üyesi Dr. Werner Rügemer, Birleşik Hizmet Sendikasından (Ver.di) Stephan Somberg, inşaat işçileri sendikası IG Bau’dan Köln-Bonn Bölge Başkan Yardımcısı Thilo Nicklas ve Yönetim Kurulu üyesi Axel Droppelmann da yaptıkları kısa konuşmalarda Türkiye’de Evrensel gibi bir gazetenin olmasının, işçilerin uluslararası dayanışması için çok büyük bir önem taşıdığını ve dayanışma içinde olduklarını söylediler.

Dayanışma, yan yana duruş devam edecek

Bir süre Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyeliği yapan HDP’nin eski Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, görev yaptığı yıllarda muhalif basının nasıl susturulmak istendiğine bizzat tanık olduğunu ifade etti. Yıldırım, “Bu zor ve önemli süreçte Evrensel gibi bir gazeteyle dayanışmak hepimizin görevi” dedi.

DİDF Genel Başkanı Zeynep Sefariye Ekşi de “Evrensel yayın hayatına başladığından bu yana dayanışmamızı sürdürüyoruz. Evrensel sadece Türkiye’de değil Avrupa’da yaşayan bizlerin de doğru haber almanızın aracı. Bu nedenle dayanışmamız devam edecek” dedi.

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) Genel Başkanı Hüseyin Mat‘ ta Ezgi Centere gelerek Evrensel ile dayanışma etkinliğe destek verdi. Mat, paralel olarak başka bir programı olmasına rağmen bu etkinlikte mutlaka bulunmak, olmak istediğini ifade ederek, “Tüm baskı ve yıldırma politikalarına inat özgür basın susmayacaktır. Evrensel yalnız değildir. Yayın çizgisinden ödün vermeyen Evrensel Gazetesi’ne yayın hayatında başarılar diliyorum, her zaman yanınızda olacağız“ dedi.

Grevci Borbet işçileri; Mücadeleye devam edeceğiz

25 Aralık’tan beri direnişte olan Solingen Borbet işçileri de aileleriyle birlikte Evrensel gazetesi ile dayanışma etkinliğine katılarak seslerini duyurdular. İşçiler ve aileleri yaptıkları konuşmalarda, patronun sahte iflas göstererek kendilerini tazminatsız şekilde işten attıklarını belirterek, “Biz bunu asla kabul etmiyoruz ve hakkımızı alana kadar da mücadeleye devam edeceğiz. Sesimizi duyuran Evrensel gazetesine de teşekkür ediyoruz. Sizleri de dayanışmaya davet ediyoruz” dediler.

Başka destek veren isimler

Dayanışma yemeğinin çağrıcıları arasında yer alan ünlü Alman yazar Günter Wallraff, gazeteci ve belgesel yönetmeni Osman Okkan ve Avrupa Parlamentosu milletvekili Özlem Alev Demirel, sağlık sorunları nedeniyle yemeğe katılamadılar.

Etkinlikte Kadri Karagöz ve Sunay Arkan Karagöz, Grup Rastlantı ve müzisyen Aykut, konuk sanatçı Gani Cansever ( Heval)  söyledikleri türküler ve okudukları şiirlerle Evrensel’e destek oldular.

Etkinliğe Dünya Yayınevi sahibi Şakir Bigin, IG Bau Köln-Bonn Şube Başkanı Mehmet Perişan, yazar Ali Rıza Orman, DİDF Kurucu Genel Başkanı Cafer Cebe, gazeteciler Mehmet Tanlı, Hasan Subaşı, Mesut Kabakçı, yazar Attilla Keskin, eski Kuzey Ren Vestfalya eyaleti milletvekilleri Arif Ünal ve Hamide Akbayır, AABF NRW Bölge Başkanı Selahattin Göktürk, yazar Metin Kaçmaz, Can TV’den gazeteci Zeynel Gül, yazar ve belgeselci Kazım Gündoğan, Dr. Hıdır Çelik, Ford İşyeri İşçi Temsilcisi Ali Çiçek ile Cumartesi Anneleri İnisiyatifinden Aysel Ocak da katılarak gazetemizde destek verdiler.

ha-ber.com/Mehmet Tanlı/Köln
Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.