Almanya ‘dan Anadil ve Çok dilliliğe teşvik çağrıları

Almanya ‘dan Anadil ve Çok dilliliğe teşvik çağrıları

ABONE OL
23:02 - 21/02/2022 23:02
Almanya ‘dan Anadil ve Çok dilliliğe teşvik çağrıları
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Bugün 21 Şubat Pazartesi Dünya Anadil Dil Günü. Bu önemli günü 60 yıldır Almanya ‘da yaşayan Türk kökenlilerde unutmadılar. Almanya ‘nın farklı şehirlerinde farklı sivil toplum kuruluşları (STK) ve kişiler yaptıkları açıklamalar ve düzenledikleri etkinliklerle çok dilliliğin önemine vurgu yaptılar.

Ahlen Belediyesi çok dillilikten yana

Halen Belediyesi okul, kültür ve sosyal dairelerinin yeni müdiresi Stephan Kosbab, Çok Çeşitlilik, Angajman ve Demografi dairesi başkanı Daniela Noack ve Uyum Meclisi başkanı Ergül Aydemir Ahlen Belediye Binasında Ana Dil Günüyle ilgili olarak görüş alışverişinde bulunup önemli açıklamalarda bulundular.

Geçen yılın sonundan bu yana eyalet uyum meclislerinin çatı örgütü LIR (Landesintegrationsrat) yönetim kurulu üyesi de olan Uyum Meclis Başkanı Ergül Aydemir ‚ ‘‘Ahlen ‘de yaşayan Göçmen kökenli vatandaşlarımız anadilleri ve getirdikleri kültürel değerler nedeniyle büyük bir potansiyel oluşturuyorlar. Çok dilliliği çocuk yaşlardan itibaren aile ve devlet olarak desteklememiz gerekiyor. Bu konuda Ahlen belediyesi kampanyalar düzenlemiş, projeler hayata geçirmiştir. Bunun devam etmesi gerekiyor. Çok dilli ve eğitim almış, meslek öğrenmiş gençlerimiz ileride iş piyasasında daha kolay ve iyi işler bulacaklardır. Anadil Almanya ‘daki varlığımızı korumamız için önemlidir. Anadiller zenginliktir, kimliktir, kültürdür ‘‘dedi.

Eyalet Veliler Federasyonundan (FÖTEV NRW) çevrim içi Panel

Yine Kuzey Ren Vesfalya ‘da kurulu Eyalet Türk Veliler Federasyonu (FÖTEV) de 21 Şubat Dünya Anadil Gününü çevrim içi ( İnternette) bir etkinlikle incelediler. Moderasyonunu FÖTEV Başkanı Dr.  Aysun Aydemir ‘in yaptığı etkinlikte T.C Münster Başkonsolosu Ahmet Faik Davaz, FÖTED Eş Başkanı Mehtap Çağlar, Hacettepe Üniversitesi Öğretim görevlisi Prof. Dr. İbrahim Ahmet Aydemir, ATÖF başkan yardımcısı Ferhan Tan, Yazar Bahattin Gemici, Ruhr Veliler Birliği Başkanı Dr. Ali Sak konuşmacı olarak katıldılar. Yine tüm FÖTEV Yönetim Kurulu Üyelerinin de hazır bulunduğu, Sanatçı Kazım Birlik ‘in aralarda verdiği dinletiyle devam eden ‚ ‘Almanya‘da Türkçenin durumunun ‘ ‚ tartışıldığı Video konferansta Meral Kahya ve Bahattin Gemici‘ de şiirleriyle Panele renk kattılar. Dr. Aysun Aydemir, Anadil ile ilgili olarak haber sitemize şunları söyledi; ‚‘‘ Anadil bir kültürün yaşaması, kuşaklar arası sağlıklı iletişim için önemli ve kutsaldır. Orda hatıralarınız ve çocukluğunuz gizlidir. Anadil toplumu birbirine bağlayan en önemli unsurdur. Onun için dilimize sahip çıkmalı ve korumalıyız ‘‘‚

Tüm Anadiller yaşamalı ve korunmalıdır

Kuzey Ren Vesfalya Türkiyeli Öğretmenler Birliği (NRW TÖB) de 21 Şubat Dünya Anadil Günü dolayısıyla, Eyaletteki partilerin eğitim politikaları sorumluları ile Anadili-Türkçe Derslerinin geleceği ve Anadil Öğretmenleri konularını masaya yatıran, incelemeye alan bir Video konferans düzenledi. Dernek Başkanı Zülfü Gürbüz ‚ ‘‘Dil bir ulusun yaşam felsefesini içeren, insanlık tarihinin farklı zamanlarını ve özelliklerini saklayan bir örtü gibidir. Toplumsal yaşamın ve kültürün en önemli unsurlarından biri de dildir. Tüm Anadiller yaşamalı ve korunmalıdır ‘‘dedi.

UNESCO ‘nun Dünya Anadil günü ettiği günümüzde Almanya ‘da 190 farklı ulustan insan yaşıyor ve anadilini konuşuyor. Bu geldiğimiz Türkiye ‘de ise daha farklı. Türkiye ‘de şu an 39 farklı dil ve Lehçe varmış. Dil bazı uluslar, kültürler için var olmanın önemli bir faktörüdür. Anadilde eğitim ve öğretim, her milletin temel bir hakkıdır. Bence bir gün değil her gün anadile gereken önem verilmelidir. Anadili bilmek, konuşmak ve yaşatmak gerekiyor. Çünkü kaybolan her dil bir kültürün yok olması anlamına geliyor.

ha-ber.com/Mehmet Tanlı/Ahlen

 

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.