Federal Meclis’ten 750 milyar euroluk pakete onay

Federal Meclis’ten 750 milyar euroluk pakete onay

ABONE OL
20:41 - 25/03/2020 20:41
Federal Meclis’ten 750 milyar euroluk pakete onay
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Almanya’da Federal Meclis, Corona virüsü salgınına karşı 750 milyar euroluk eşi benzeri olmayan bir ekonomik yardım paketini onayladı. Meclisteki tüm partilerin destek verdiği paket 709 oyla kabul edildi.

Söz konusu oturuma Corona uygulaması nedeniyle 1,5 metre mesafeyi korumak için 709 milletvekilinden bir seferde sadece 355’i alındı.

Almanya 2013’ten bu yana ilk kez borçlanacak

Alman hükümeti paketi finanse edebilmek için yeni borçlanmaya giderek, ‘kara sıfır’ (black zero) politikasına son vermiş oldu. Almanya’da son on yıldır hükümet tarafından uygulanan ‘Kara sıfır’ politikası yeni borçlanmanın olmadığı dengeli bütçe anlamına geliyor.

156 milyar euroluk ek bütçe, bu borçlanma üzerinden finanse edilecek. Paket, kiracıdan, çok çocuklu ailelere, sanatçılardan, bakıcılara ve terapistlere, küçük işyerlerinden büyük ölçekli işverenlere kadar, Corona virüsünün yol açtığı ekonomik krizden etkilenenlere toplam 750 milyar euroluk yardım öngörüyor. Küçük şirketlere ve serbest meslek sahiplerine üç ay boyunca doğrudan 15 biner euro yardım yapılacak.

Büyük şirketler ise faizsiz kredilerle destek görecek. Fon, borçlarını ödeyememe riski altında bulunan şirketler için 400 milyar euro değerinde kredi öngörüyor. Ayrıca ev sahipleri, Corona virüsü krizi nedeniyle kirasını ödeyemeyecek kiracıları evden çıkaramayacak. Almanya, bu çerçevede 2013’ten bu yana ilk kez borçlanacak.

Avrupa’nın en büyük ekonomisi olan Almanya, 2008 yılındaki küresel mali krizde şirketlerine 500 milyar dolar civarında kredi açmıştı.

Merkel karantinada

Karantinada olan Başbakan Angela Merkel oturumu evindeki ofisinden izledi. Merkel’i mecliste Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Olaf Scholz temsil etti ve hükümet açıklamasını da o yaptı. Scholz, “Almanya’nın son yıllardaki ekonomik başarısı sayesinde bu paketi yaşama geçirebilecek durumdayız” dedi. Scholz, herkesi dayanışmaya çağırdı ve “Biz beraberlik ve dayanışmayı korursak, bu krizden güçlü çıkarız” dedi.

 

Amerika’nın Sesi tarafından geçilen tüm haberlerde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Haberler web sayfamızda otomatik olarak haber sitelerinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.