Almanya Başbakanı Scholz, Kuzey Makedonya’da

Almanya Başbakanı Scholz, Kuzey Makedonya’da

ABONE OL
15:27 - 12/06/2022 15:27
Almanya Başbakanı Scholz, Kuzey Makedonya’da
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Balkanlar turu kapsamında Kuzey Makedonya’yı ziyaret etti.

Scholz, başkent Üsküp’teki temasları kapsamında, Kuzey Makedonya Başbakanı Dimitar Kovaçevski tarafından karşılandı.

Kuzey Makedonya Hükümet Binası’nda görüşen iki başbakan, görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenledi.

Almanya Başbakanı Scholz, Batı Balkanların ülkesi için stratejik öneme sahip olduğunu belirterek, Almanya’nın, bölge ülkelerin AB’ye üye olması için çabaladığını ifade etti.

Bölge ülkelerine 20 yıldan beri “Avrupa perspektifi” vaat edildiğini söyleyen Scholz, şimdi eyleme geçme zamanının geldiğini kaydetti.

Kuzey Makedonya ve Yunanistan arasında varılan ve isim sorununu çözen anlaşmayı da memnuniyetle karşıladığını dile getiren Scholz, “Almanya, bölge ülkelerinin Avrupa entegrasyonu konusunda ciddidir ve bu özellikle Kuzey Makedonya için geçerlidir. AB, üyelik müzakerelerinin başlatılması yönündeki tüm önkoşulları yerine getiren Kuzey Makedonya’ya özellikle söz vermiştir.” dedi.

Kuzey Makedonya’nın, AB’nin Rusya’ya karşı tutumunu desteklediğinden ve Rusya’nın Ukrayna’ya karşı askeri saldırganlığı sonucunda yaptırımları uygulamasından duyduğu memnuniyetini dile getiren Scholz, bunun, Kuzey Makedonya’nın Avrupa’ya doğru yöneliminin ek bir kanıtı olduğunu vurguladı.

Almanya ve Kuzey Makedonya arasındaki ilişkiler

İki ülke arasındaki ikili ilişkilerin farklı ve yakın olduğuna işaret eden Alman Şansölye, “Bunu, bizim ekonomik ilişkilerimizdeki rakamlar da kanıtlıyor. Bunlar bir başarı hikayesidir. 2014’ten 2021 yılına kadar (iki ülke arasındaki) ortak ticaret hacmi 2,2 milyardan 4,7 milyar avroya çıkarak iki katını geçti.” değerlendirmesinde bulundu.

Batı Balkan ülkeleri arasındaki bölgesel ekonomik iş birliğini de teşvik ettiğini söyleyen Scholz, 2014’te başlatılan ve ortak bölgesel piyasanın oluşturulmasını amaçlayan Berlin Sürecinin yeniden canlandırılmasını istediğini vurguladı.

Kuzey Makedonya Başbakanı Kovaçevski de verdiği güçlü destekten dolayı Almanya’ya teşekkür ederek, bunun ülkesi için bir teşvik olduğunu ifade etti.

İki ülke arasında iyi ticaret ilişkileri bulunduğuna dikkat çeken Kovaçevski, Alman şirketlere, Kuzey Makedonya’ya yönelik yatırımlarına devam etmeleri çağrısında bulundu.

Kovaçevski, “Bu yıl iki ülke arasında diplomatik ilişkilerin kuruluşunun 29. yılını kutluyoruz. Bu yaklaşık 30 yıllık süre zarfında Almanya, 4,2 milyar avroluk bir değer ile ülkemizle olan ticari alışveriş noktasında ilk sıraya yerleşti. Kuzey Makedonya’nın genel ihracatının yüzde 45’inden fazlası Almanya’ya gidiyor. 200 Alman şirketi, Kuzey Makedonya şirketleriyle ortak ve 20 bin istihdam sağlıyor.” diye konuştu.

Öte yandan, Alman gazetecilerin “NATO, Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya’nın ittifaka üyeliği noktasındaki eylemlerine ve Türkiye’nin Yunanistan söylemine ne şekilde tepki göstermeli?” şeklindeki sorusuna ilişkin Kovaçevski, Kuzey Makedonya’nın NATO’nun en genç üyesi olduğunu ifade ederek, ülkesinin NATO üyeliğinin, müttefiklerin açık kapı politikası ve Kuzey Makedonya’nın aldığı zor kararlar sayesinde gerçekleştiğini söyledi.

NATO’nun genişleme meselesine değinen Kovaçevski, NATO değerlerini paylaşan tüm ülkeler için açık kapı politikasını desteklediklerini vurguladı.

Kuzey Makedonya Hükümeti’nin, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya kabul edilmesi noktasında olumlu karar aldığını ve bu konuda NATO büyükelçisini yetkilendirdiğini dile getiren Kovaçevski, “NATO’da kararların alınma şekli göz önüne alındığında, bundan sonraki süreçte tüm üye devletlerin NATO’nun olumlu genişlemesi konusunda ortak bir tutum sergilemesini umuyorum.” dedi.

 

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.