*** Alman hükümetinin kararına protesto

*** Alman hükümetinin kararına protesto

ABONE OL
18:06 - 05/06/2009 18:06
*** Alman hükümetinin kararına protesto
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

 

Alman hükümetinin kararına protesto

Alman hükümetinin, 2010 yılından itibaren Türkiye’den gelecek Türkçe öğretmenlerine oturma izni verilmemesi yönünde aldığı karar Bremen kentinde düzenlenen bir toplantıda vatandaşlar tarafından protesto edildi

Bremen’in Blumenthal semtinde düzenlenen toplantıda konuşan vatandaşlar, okullarda Türkçe verilen dil ve kültür derslerine, çocukların diğer derslerdeki başarılarını azalttığı gibi gerekçelerle karşı çıkılmasını yanlış bulduklarını ifade ettiler.

Türkçe derslerinin akşam saatlerinde verilmesi nedeniyle bazı sorunların ortaya çıktığına işaret eden vatandaşlar, yetkilileri, işin kolayına kaçarak çözümü, Türkçe öğretmenlerine oturma izni vermemekte bulmakla eleştirdiler.

Almanya’da Türkçe öğretmenlerinin yetiştirilmediğini ve görevden ayrılan öğretmenlerin yerine yenilerinin de getirilmediğini kaydeden vatandaşlar, bunun büyük bir haksızlık olduğunu ve bu yanlıştan bir an önce dönülmesi gerektiğini belirttiler.

Bremen’de oluşturulan Anadil Türkçe Komisyonunun sözcüsü Adnan Çöktü de, ”Kararın uygulanması halinde, zaten doğru dürüst dilimizi bilmeyen çocuklarımız, ana dillerini tümüyle unutacaklardır” dedi.

Almanya’da hem yeterli derecede Türkçe öğretmeni bulunmadığını, hem de emekli olanların yerine yenilerinin alınmadığını ifade eden Çöktü, ”Hal böyleyken Alman hükümeti tarafından alınan bu kararı pek de mantıklı bulmuyoruz. Bu konuda komisyon olarak hukuki ve demokratik haklarımızı arayacağız” diye konuştu.

Almanya İçişleri Bakanlığı, 2004 yılında yaptığı bir açıklamada, uyumu teşvik edeceği düşüncesiyle, konsolosluklar üzerinden Türkiye’den Almanya’ya gelen öğretmenlere sınırlı bir süre oturma izni verileceğini ve bu süreli uygulamanın 31 Aralık 2009 tarihine kadar süreceğini bildirmişti.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, bu sınırlı uygulama kararının kaldırılıp kaldırılamayacağının araştırıldığı kaydedildi.

(A.A) Evren AYDEMİR – Birol TAN

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.