Alman Hükümeti Vatandaşlık Şartlarını Gevşetmeyi Savundu

Alman Hükümeti Vatandaşlık Şartlarını Gevşetmeyi Savundu

ABONE OL
22:02 - 28/11/2022 22:02
Alman Hükümeti Vatandaşlık Şartlarını Gevşetmeyi Savundu
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Alman hükümeti, bugün yaptığı açıklamada, Alman vatandaşlığı başvurusu yapmanın kolaylaştırılması planını savundu. Hükümet, vatandaşlık başvurusu şartlarının gevşetilmesinin yasadışı göçmenliği teşvik edeceği şeklinde iktidardaki koalisyon ve muhalefetten gelen şikayetlere karşı tavır koydu.

Hükümet, ekonomik büyümenin zayıf olduğu ve yaşlanan nüfusun emeklilik sitemine baskıyı arttırdığı bu dönemde Avrupa’nın en büyük ekonomisi olan Almanya’da yaşanan kalifiye eleman sıkıntısını gidermek için göçmenliği ve eğitimi arttırmak istediğini bildirdi.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, televizyonda yayınlanan bir göçmenlik forumunda, “Burada kalıcı olarak yaşayan ve çalışan herkes aynı zamanda oy kullanabilmeli ve seçimle iş başına gelebilmeli, tüm hak ve sorumluluklarıyla beraber ülkemizin bir parçası olabilmeliler” dedi.

Scholz, “Bu, köken, deri rengi ya da dini inançtan tamamıyla bağımsız olmalı” ifadesini kullandı.

Scholz’un liderliğindeki Sosyal Demokrat Parti’den İçişleri Bakanı Nancy Faeser, Alman vatandaşlığı almak için beklenmesi gereken süreyi sekiz yıldan beş yıla indirme ve çifte vatandaşlık üzerindeki kısıtlamaları kaldırma planını açıklamıştı.

Almanya’ya 1950 ve 1960’lı yıllarda göçmen işçi olarak gelen, çoğu Türk olan ve ”Gastarbeiter” yani yabancı misafir işçi olarak bilinenler için de vatandaşlık için gereken Almanca bilme zorunluluğunun gevşetilmesi de planlar arasında yer alıyor.

Göçmenlere çifte vatandaşlık hakkı tanınması planını savunan Scholz, “Aidiyet ve kimlik, bir tarafın kazandığı, diğer tarafın kaybettiği bir oyun değil” dedi.

Önümüzdeki günlerde diğer hükümet kurumlarına iletilecek olan vatandaşlık başvurularına ilişkin yasa tasarısı, bazı değişikliklere uğrayabilir. Tasarının yasalaşması için üç partili kabinenin onayı ve Alman Parlamentosu’nun alt kanadı olan Bundestag’da oylanarak kabul edilmesi gerekiyor.

Sosyal Demokrat Parti’yle koalisyon hükümetinde yer alan Hür Demokrat Parti (FDP) Genel Sekreteri Bijan Djir-Sarai ve çevreci Yeşiller Partisi, plana karşı çıkıyor. Bijan Djir-Sarai, Rheinische Post’a verdiği söyleşide, vatandaşlık başvuruları ve çifte vatandaşlık hakkına ilişkin tasarının zamanlamasını sorguladı. Djir-Sarai, sınırdışı uygulamasında ve kaçak göçmenlikle mücadelede ilerleme sağlanmamasını eleştirdi.

Koalisyon içindeki farklılıkları önemsemeyen Almanya İçişleri Bakanı Faeser ise tüm partilerin, koalisyon anlaşması çerçevesinde plana yeşil ışık yaktıklarını kaydetti. Faeser, söz konusu hukuki değişikliklerin 2023 yılı yaz mevsiminden itibaren geçerli olacağını söyledi.

Muhalefetteki muhafazakarlar da plana eleştiriler yöneltti. Bavyera Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi’nden (CSU) Aleksander Dobrindt, Bild gazetesine, vatandaşlık başvurularına ilişkin reformun “yasadışı göçü çeken bir etki yaratacağını” söyledi.

VOA tarafından geçilen Alman Hükümeti Vatandaşlık Şartlarını Gevşetmeyi Savundu haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Alman Hükümeti Vatandaşlık Şartlarını Gevşetmeyi Savundu haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Alman Hükümeti Vatandaşlık Şartlarını Gevşetmeyi Savundu haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.