*** Alman ekonomisi bu yıl % 5 daralacak

*** Alman ekonomisi bu yıl % 5 daralacak

ABONE OL
19:59 - 23/04/2009 19:59
*** Alman ekonomisi bu yıl % 5 daralacak
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

 

Alman ekonomisi bu yıl % 5 daralacak

Alman ekonomisinin bu yıl en az yüzde 5 oranında daralması bekleniyor

Almanya Maliye Bakanı Peer Steinbrück, başkent Berlin’de Ekonomi Bakanı Karl-Theodor zu Guttenberg ile birlikte, başbakanlıkta bazı ekonomi uzmanları ve sendika temsilcileriyle birlikte düzenlediği ekonomi zirvesinden sonra yaptığı açıklamada, bu yıl ekonominin geçen yıla göre yüzde 5 oranında daralmasının ihtimal dışı olmadığını söyledi.

Steinbrück, banka sektöründeki güvensizliğin kredilerin verilmemesine neden olduğunu, şirketlerin bankaların kredi vermedeki çekinceli davranışlarından yakındıkları ifade etti.

Guttenberg de, üçüncü bir konjonktür paketinin hazırlanmasına gerek duyulmadığını, birinci ve ikinci konjonktür paketlerinin henüz daha etkilerini tümüyle göstermediğini belirtti.

Ekonomi uzmanları da, bu yıl ekonominin yüzde 6 oranında gerileyeceği tahmininde bulundular.

Sendika temsilcileri, üçüncü bir konjonktür paketinin hazırlanmasını isterken, ekonomi çevreleri buna karşı çıkıyor.

Alman Sanayiciler Birliği (BDI) Başkanı Hans Peter Keitel, Deutschlandfunk radyosuna yaptığı açıklamada, konjonktür paketlerinin etkisini göstermesinin beklenmesi gerektiğini ifade ederken, Alman Sendikalar Birliği (DGB) Başkanı Michael Sommer ise, Alman ikinci televizyon kanalı ZDF’ye yaptığı açıklamada, halkın sosyal huzursuzluğunun artmasına karşı uyarıda bulundu.

Maliye Bakanlığı Müsteşarı Jörg Asmussen, ekonomik gücün büyük ölçüde çökmesinin beklenmesine rağmen üçüncü bir konjonktür paketinin planlanmadığını kaydetti.

Öte yandan, orta ölçekli şirketler arasında yapılan bir ankette, şirket sahiplerinin yaklaşık yüzde 53’ünün şu anki iş durumlarını ”iyi” ya da ”çok iyi” olarak değerlendirdikleri belirtilerek, bu oranın geçen yıl yüzde 76 olduğu hatırlatıldı.

Anketi yapan DZ-Bank’ın yöneticisi Hans Jaeckel, araştırmalarda şimdiye kadar bu kadar büyük bir düşüş kaydetmediklerini söyledi.

Jaeckel, orta ölçekli işletmelerin yüzde 28’inin 6 ay içinde bazı çalışanlarının işine son vermelerinin beklendiğini, buna karşın şirketlerin yüzde 6’sının yeni eleman almayı planladığını kaydetti.

(A.A) Erbil BAŞAY 

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.