*** Alman Bakan Böhmer Gaziantep’te

*** Alman Bakan Böhmer Gaziantep’te

ABONE OL
15:05 - 01/04/2009 15:05
*** Alman Bakan Böhmer Gaziantep’te
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

 

Alman Bakan Böhmer Gaziantep’te


Almanya Yabancılar Göç ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Maria Böhmer, ”Biz Türkleri Almanya’da kendi insanlarımızdan, bizlerden sayıyoruz” dedi

Böhmer, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi meclis salonunda düzenlenen toplantıda, Almanya’da bir facia yaşandığını ve 9 insanı kaybettiklerini, ancak çabalar sonucu birçok insanın da kurtarıldığını belirtti.

Almanya’da yaşayan Türk kökenlilerin, bazen kendilerine ”Almanya bizi kabul ediyor mu?” sorusunu yönelttiğini ifade eden Bakan Böhmer, şöyle konuştu: ”Bu soruya ‘Evet’ diyoruz. Biz Türkleri Almanya’da kendi insanlarımızdan sayıyoruz, bizlerden sayıyoruz. Bu faciadan sonra Alman ve Türk ailelerin bir araya gelmesi, birbirini teselli etmesi bir dayanışmaydı. Umarım bundan sonra insanlarımız birbirlerini daha iyi anlama yönünde çaba sarf ederler. Güven konusunda olsun, birbirlerine bağlılık konusunda olsun daha fazla çabalarlar. Dostluk anlaşmasıyla bu perçinleşecek. Entegrasyon çok önemsediğimiz bir konu. Sayın Başbakan’ımızın da bu konuda çabaları var. Gençlerimiz iyi niyetli, ileriye doğru adım atmak istiyorlar. Biz de buna elimizden gelen katkıyı sağlamak istiyoruz. Ben Nazım Hikmet’in bir şiirinden alıntı yapmak istiyorum. ‘Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine’, işte bütün özlememiz bu.”

Gaziantep Valisi Süleyman Kamçı da binlerce gurbetçinin yaşadığı Almanya’nın, Türkiye için özel bir öneme sahip olduğunu belirtti. Kamçı, Alman dostların geçen yıl 9 Türk’ün hayatını kaybettiği talihsiz yangının acılarını kendileriyle paylaşmasının, var olan dostane duygu ve ilişkileri daha da perçinlediğini ifade etti. Acı olayın ardından Alman vatandaşların Türk komşularına gösterdiği ilgi, yardım ve desteğin kardeşçe yaşama adına çok sevindirici ve ümit verici olduğunu ifade eden Vali Kamçı, atılan adımların dostluğun geliştirilmesi, gurbetçi vatandaşların sorunlarının çözümü ve ortak bir geleceğe yönelik iş birliği ve iletişimi arttıracağını kaydetti.
    
   

”YANGIN FACİASI İKİ ŞEHRİ YAKINLAŞTIRDI”

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey ise bazen acı olayların toplumları bir araya getirdiğini, yangın faciasından sonra Ludwigshafen ile Gaziantep’in daha da yakınlaştığını belirtti.

Almanya’da yaşayan 2 milyon civarında Türk’ün çeşitli sorunları olduğunu, ancak Bakan Böhmer ve ekibinin bu sorunların çözümüne hep iyi niyetli bir şekilde yaklaştığını ifade eden Güzelbey, şunları anlattı:”Bugün gelinen noktada bu dostluğun çok büyük bir önemi var. Özellikle son zamanlarda basında okuduğumuz vize konusundaki yumuşama sinyallerini iki toplumun yakınlaşması açısından son derece önemli buluyorum. Birbirimize daha fazla güvenmemiz gerektiğine inanıyorum. Bu toplantının, iki ülkenin ve iki şehir insanlarının birbirine yaklaşması açısından son derece önemli olduğuna inanıyorum. Dost şehir ilişkilerimizi imzalayacağımız protokolle deklere edeceğiz. İlişkilerimiz daha da gelişecek.”

BÜYÜKELÇİ ECKART CUNTZ

Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Eckart Cuntz ise Türkçe yaptığı konuşmasında, Ludwigshafen’de meydana gelen yangın sonrasında iki belediye başkanının acıları ve üzüntüleri birlikte paylaştığını belirtti.

Yangın sonrasında Gaziantep halkının acılarını paylaşmak için Gaziantep’teki cenaze törenine geldiğini dile getiren Cuntz, iki ülke arasındaki dostluğun çok önemli olduğuna vurgu yaptı. Cuntz, ”Artık ileriye doğru bakıyoruz ve iki ülke arasındaki dostluğun pekiştiğini görüyoruz” dedi.
    

Ludwigshafen Belediye Başkanı Eva Lohse ise Gaziantep’e bulunmaktan büyük mutluluk duyduklarını dile getirdi. Ludwigshafen’de meydana gelen yangında 9 insanın hayatını kaybettiğini ve bu insanların komşuları, vatandaşları olduğunu, ancak bu kişilerin birinci vatanlarının Gaziantep olduğunu dile getiren Lohse, ”Bugün onların hatırasını onurlandırmak için mezarlarını ziyaret edeceğiz. Bu olay nedeniyle birbirimizle tanışmış olduk. Bu üzücü olayın yıl dönümünde şehirler arasındaki dostluğun sözünü verdik. Bugün de bunu pekiştireceğiz” diye konuştu.

Toplantının ardından Gaziantep ile Almanya’nın Ludwigshafen kenti arasında ”kardeş şehir” protokolü imzalandı.

Bakan Böhmer ve beraberindekiler, daha sonra Gaziantep Kalesi’ndeki Kahramanlık Panoraması ve Gaziantep Mutfak müzeleri ile Bakırcılar Çarşısı’nı gezdi.
     Böhmer, gezi sırasında beraberindekilerle hatıra fotoğrafı çektirdi, yemeni ve kurutmalık satın aldı. Maria Böhmer ve beraberindekilere ziyaretleri sırasında Antep fıstığı ikram edildi. (A.A) 

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.