Alevi Ocakları Eskişehir’de toplandı

Alevi Ocakları Eskişehir’de toplandı

ABONE OL
19:29 - 09/08/2019 19:29
Alevi Ocakları Eskişehir’de toplandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Seyyit Sücaattin Veli Ocağı’nın daveti ile Eskişehir’de bir araya gelen Alevi ocakları temsilcileri ortak bir açıklama ile son dönemde kamuoyunun da izlediği “Ali’siz Alevilik” açıklamalarına sert tepki gösterdiler.

Son olarak Romanya’da düzenlenen “I. ULUSLARARASI SARI SALTIK ANMA ETKİNLİĞİ” kapsamında Sarı Saltık Ocağı dedelerinin cem yürütmesinin engellenmesi ile gündeme gelen olayın protesto edildiği bildiride şu görüşlere yer verildi:

“Alevi inanç ve gelenekleri yüzyıllar içinde çok değişik kültürel, siyasi, maddi ve sosyal baskılara, parlak vaatlere rağmen varlıklarını koruyarak bu günlere gelmiştir. Bugün de Alevi toplumunun kendisi ve diğer tüm inanç grupları için eşit haklar mücadelesi kesintisiz devam etmektedir.

Alevi inanç sisteminden geleneksel değerlerini, yol erkânını ve Ehl-i Beyt’i çıkartmaya, Aleviliği İslam dışı bir inanç olarak tanımlamaya, Alisiz bir Alevilik yaratmak gibi çocukça girişimlere tarih içinde kimsenin gücü yetmemiş ve bu gerçek bazıları çok kanlı, bazıları insanlık dışı, bazıları büyük sosyal ve insani baskılar içeren çok sayıda denemede defalarca görülmüştür. Aleviler paraya, güce, unvana ve kendilerine teklif edilen siyasi, sosyal ve maddi olanaklara hiç kanmamış, doğru bildikleri inançlarından taviz vermeden, çok büyük zorluklara rağmen, ALEVİ olarak hak ve adalet içinde kalmayı ve yaşamayı seçmişlerdir.

Yaratılmış canlı, cansız her şeyi, yaratan aşkına hoş görmüş, TEVHİT kavramını oya gibi işleyerek KUL HAKKI, ADALET, EŞİTLİK ilkelerini günlük hayatına sokmuş, sorunsuz ve uyumlu bir sosyal yaşam için “Eline, Beline ve Diline sahip olmayı”, gönül kırmamak uğruna incinse de incitmemeyi seçen Aleviler, kendilerine şah damarlarından daha da yakın olan yaratıcının arzuladığı OLGUN İNSAN (İnsan-ı Kâmil) olmaya gayret etmiştir ve edecektir.

”Hakk, Muhammet, Ali” yolunda, Ehl-i Beyt ve sayısız eren ve velimizin önderliğinde, Sarı Saltık’ların, Hacı Bektaş Veli’lerin, Kaygusuz Abdal’ların ve nice nice yol erlerinin emeği ile yücelen ve süregelen Alevilik inancına dil uzatılmasına, hangi kimlik ve etki ile ve kimden gelirse gelsin Aleviler karşı duracak, inancın yozlaştırılmasına izin vermeyecek ve hoşgörü sınırları aşıldığı zaman da aynı Romanya’da olduğu gibi kötü niyet sahiplerini ve onları arkalayanları bedeli ne olursa olsun kendi başlarına bırakacaktır.

İşbirlikçilere ve misyonerlere hangi siyasi, sosyal ve maddi destek sağlanırsa sağlansın, bu girişimlere geleneksel olgunluğu içinde kırıcı ve sert tepkiler vermeyen Alevilerin hoşgörüleri ve insana verdikleri değer yanlış anlaşılmamalı ve hiç kimse ya da kuruluş böyle gayretler ile yüzyılların inancını değiştirilebileceği zehabına kapılmamalıdır.

“Hakk, Muhammet, Ali” yolunda “GERÇEĞE HÜÜ !”

Bildiri imzacıları: Büklü Baba Ocağı (Kazım Büklü), Dede Garkın Ocağı (Hüseyin Dedekargınoğlu), Derviş Cemal Ocağı (İsmail Kılıç), Garip Musa Ocağı (Ali Şimşek), Koçu Baba Ocağı (Besim Ulusoy), Kureyşan Ocağı (Cafer Koyun), Pir Ahmet Efendi Ocağı (Oktay Garkın), Sultan Samut Ocağı (Muharrem Özcan), Sarı Saltuk Ocağı (Veli Saltık, Selahattin Turabioğlu), Seyit Ali Sultan Ocağı (Battal Özel), Seyit Battal Gazi Ocağı (Tuncay Uslu, İlyas Küçükcan), Seyit Sultan Cibali Ocağı (Battal Dalkılıç), Seyyit Hacı Ali Ocağı (Turabi Dede, Murat Özdemiroğlu), Seyyit Sücaattin Veli Ocağı (Mehmet Demirtaş), Taptuk Emre Ocağı (Hüseyin Aydoğdu).

Bildiriyi ayrıca şu Alevi kurumları da destekliyor: ADO Alevi Düşünce Ocağı Derneği, ÇAĞDEP Çağdaş Demokratik Ehlibeyt Eğitim ve Kültür Derneği, Eskişehir Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, Sarı Saltık Eğitim ve Kültür Vakfı.

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.