ALDIRMA GÖNÜL

ABONE OL
21:06 - 16/04/2021 21:06
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Bu şarkıyı bilmeyen yoktur, dilden dile dolaşır. Dara düşen her insanı teselli eder, zor durumda adeta çare gibi kurtarır.

Metni, Sabahattin Ali 1948 yılında, hapiste yazmıştı. Uğradığı haksızlığa karşı kendi kendini avutmayı başarmış, topladığı enerji ile direnç gösterebilmiş. Geride unutulmaz eserler bırakmıştır.

Hapis yata yata, yollar gide gide biter.

Bitmeyen, sonu gelmeyen dram yoktur, fakat geride bıraktığı izler ve kalan yan etkileriyle yaşayan acısını bilir.

Gönlü ile konuşarak, gönlüne dert ve hayal dünyasını anlatıyor. Böylece yalnız ama kendini yalnız ıssız hissetmiyor. Gözü sekiz arşın kalınlığında taş duvarları aşıyor, gördüklerini sıralıyor. Açık denizleri, etrafında duvar olmayan uçsuz bucaksız yerleri, arıyordu.

Pandemi günlerinde evde kalan insanlar yalnızlık hissinden dolayı ruh hastası oluyor. Fakat çok okuyan bir insan yalnızlık duygusunu gidermekle kalmaz, insanlığa kalıcı eserler bırakır.

Klasik masallar çocuklar için yazılmıştır. Acımasız kötü olaylar, çok etkili ders verirler. Ruh bilimcileri çocukları korkutan, rüyalarına giren cadı ve devleri anlatan masalları okumaya, en erken dördüncü sınıfta başlanmalı, diyorlar. Aslında masal deyip, geçmemeli yetişkinler de masal okumalı.

Annette Kurschus, makalesinde Pamuk Prenses masalını hayalinde canlandırıyor. Yüz yıl uyuyan prensesi öpücüğü ile uyandıran prens, tüm sarayda uyuyup kalan insanları hayatlarına kaldıkları yer ve durumdan devam ettiriyor. Tavadaki et bile kızarmaya devam ediyor.

Koluma yapılan aşıyla uyansam ve kaldığımız yerden yaşama devam etsem, diyor. Sonra, ama asla hiçbir şey pandemiden sonra eskisi gibi olamayacağını kabul ediyor.

Gezegenimizde bugün Nisan 2021 itibariyle üç milyon insan boğularak, nefes alamayarak virüsten feci bir şekilde öldü. Aile fertleri, yakın dost ve akrabaları sayılırsa en az

on milyon insan teselliye muhtaç. Bu insanları teselli etmek oldukça zor. Yakınlarından vedalaşamadılar, cenaze törenleri bile yapılamadı.

Yas tutma zamana bırakılmalı. Acı çekene dost eli uzatılmalı. Teselli etme kültürünü iyi kavramak gerekir. Olayı, ıstırabı basit yapacak şeylerden, sözlerden uzak durmalı. Yasta olanın yanında olmak, susmak o anda söylenecek her sözden daha etkili olabilir.

Teselli kelimesi Türkçe ’ye Arapçadan alınmıştır. Avunma avutma anlamında kullanılır. Teselli etmek, avutmak demektir. Teselli etmeyi resimle anlatmak mümkün değil, der yetişkinler. Çocukların dünyasına girebilen yetişkinler onlardan çok şey öğrenir, isterse öğrenmeye açık olursa. Potsdam Bilim ve Eğitim Yüksek Okulu’nda bilim insanı Karin Borck Anaokulu öğrencilerine resimle teselli etmelerini söylüyor. Çok ilginç resimler çizilip boyanıyor. Bir çocuk pompa ile üzüntüyü yok ediyor. En fazla yapılan resim, anne kucağında huzur bulan anne çocuk resmi oluyor. Ağlayan kardeşine sarılma ve şarkı söyleme unutulmamış.

Korona virüs aşısı bulununca rahatlamıştık. Aşı dağıtımının zorluğu sonra ortaya çıktı. Hayalimde en sık düşündüğüm hikâye Nuh Peygamber’in Gemisi. Gemiye alınan, binebilen insanlar kurtulacak. Nesilleri tükenmeye maruz kalan bütün canlı hayvan ve bitkiler de kurtarılmalı. Hayatı pandemi sonrası yeniden canlandıracak olanlar, bu gemide canlı kalanlar. Aşı olanlar gemiye binecek ve yaşama devam edecek.

Pandemi sonrası kimi uyanan prenses, kimi uyandıran sevgisini gösteren prens olacak. Sevdiklerini, aile fertlerini, işlerini kaybedenler, iş yerlerini kapatmak zorunda olanlar sayısız olacak. Felaketi fırsat bilen kurnaz insanlar zengin olurken, birçok insan da açlık sınırında yaşamak zorunda kalacak.

Yalnız insanların değil, bütün canlıların sosyal varlık olduğu daha belirli anlaşıldı. Endüstri durma noktasına gelince aldığımız nefes havanın kirlenme oranı durdu. Temizlenmedi, fakat hiç değilse havanın kirlenmesine devam edilmedi. İnsanlık nefes almanın yaşam olduğu bilincini derinden hatırladı. Ağaçların kirli atmosferi temizlediği bilinci yerleşti. Alınan derslerle yola giderken, doğayı koruyacak önlemler iklim değişmesini yavaşlatacaktır.

İslâm dünyası Ramazan ayına hazırlanırken, Hıristiyan alemi Paskalya Bayramı kutladı.

Perşembe günü Roma hâkim kararıyla cuma günü İsa peygamber çarmıha gerilerek öldürülüyor. Pazar günü kocaman taşla kapatılan mezarında ölü bulunmuyor. O anda görülen melek, dirildiğini gökyüzünde babasının yanına uçtuğunu, söylüyor. Artık Tanrı onu koruyacak, o da insanlara doğru yolu, dua etmeyi, acıma, merhamet ve muhtaç olana yardım etmeyi, göstermeyi sonsuzluğa kadar götürecek. Bayramın sembolü olan yumurta, yeniden doğuşu anlatıyor. Çocukları sevindirmek için yumurtaları çeşitli renklere boyama geleneği yerleşmiş.

İncil’den alınan bu hikâyeye göre ölüm bir son değil, bir başlangıçtır. Yaşamın ölüme karşı savaşı kazandığını düşünmek, etkili bir teselli yoludur. Aldırma gönül, aldırma. Pandemi aşı ola ola bitecek.

Sağlıkla kalın!

İlter Gözkaya-Holzhey

 

Not:

Okuduğum ve kaynak olan kitap ve dergi:

Chrismon, Das evangelische Magazin, Nisan 2021

 

Sabahattın Ali, Bütün Öyküleri 2, Yapı Kredi Yayınları, İstanbul 2001

ISBN 975-363-797-7

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.