Alanya inşaat sektöründe ‘Asyalı’ dönemi

Alanya inşaat sektöründe ‘Asyalı’ dönemi

ABONE OL
15:19 - 09/09/2021 15:19
Alanya inşaat sektöründe ‘Asyalı’ dönemi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği (TDUB), 2021’in 2. çeyreğinde en fazla gayrimenkul değerleme raporu hazırlanan ilçeleri sıraladı. Listede Alanya, Esenyurt ve Çankaya’dan sonra 3. sırada yer aldı. Alanya’nın solladığı ilçeler arasında Keçiören, Yenimahalle, Başakşehir, Beylikdüzü, Nilüfer, Şehitkamil ve Küçükçekmece de var.

Konuya ilişkin Yeni Alanya’ya özel açıklamalarda bulunan Alanya Emlak Komisyoncuları Derneği (ALEKOD) Başkanı Kerim Balıktay, Alanya’da satışların pandeminin de etkisi ile arttığını söyledi. Balıktay, “Alanya’daki gayrimenkul satışları şu an oldukça iyi. Bunun en büyük nedeni 2 yıldır devam eden pandemi. Pandemiden dolayı yatırımcılar sayfiye yerlerini yani tatil beldelerini tercih etmeye başladılar. Bildiğiniz üzere eskisi gibi Avrupalı müşteri yok. Artık Asyalı müşteri daha fazla. Alanya artık Lübnan, İran, Irak, Arabistan, Libya gibi ülkelerin vatandaşlarından talep alıyor. Bunun yanında yerli müşterilerimizin de yoğun talebi var Alanya’ya. Tabi bu da değerlendirme rakamlarını arttırıyor. Bunun bir sebebi de Ortadoğu’da yaşanan kaos.

‘MALİYETLER ARTTI’

Yanısıra fiyatlar da arttı ama, bunun asıl sebebi maliyetlerin yükselmesi. Geçen sene yapılan inşaatla bu yıl yapılan inşaat arasındaki maliyet farkı yüzde 35-45 arasında. Bu da fiyatlara yansıdı. Elbette arz talep dengesi de bunda etken. Demir, çimento, kum çakıl fiyatlarına yüzde 40-50 zam geldi. Alanya, en az 5 bin konut satışı bekliyor ama her yıl yenileri yapılıyor. Daha önceki yıllarda verdiğimiz demeçlerde satış bekleyen 15-20 bin daire oluyordu ama şu an bu rakam çok eridi, artık çok satılık daire yok.

‘ALANYA DOĞU VE BATIYA DOĞRU GENİŞLİYOR’

Alanya’nın şehir merkezinde inşaat yapacak yer yok. Şu anda Avsallar tarafı, Mahmutlar, Oba, Kargıcak, buralarda daha bakir alanlar olduğu için inşaat alanları buralara kaydı. Şehir merkezinde kentsel dönüşüm inşaatları var, onun dışında boş arsa yok. Kargıcak’tan Demirtaş’a doğru inşaat alanları ilerleyecek. Zaman içerisinde inşaat alanları doğu ve batıya doğru gidecek” dedi.

GAYRİMENKUL DEĞERLEME RAPORU NEDİR?

Belirli bir taşınmazın (gayrimenkulün) veya taşınmaza bağlı hakkın, herhangi bir zaman dilimi içindeki değerinin, bilimsel metotlar kullanılarak değerinin takdir edildiği ve değeri oluşturan/etkileyen tüm faktörlerin değerleme uzmanları tarafından analizini içeren rapora gayrimenkul değerleme raporu denir. (Yeni Alanya) Resim: © AA

 

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.