AKTOB 35. Yılını kutladı

AKTOB 35. Yılını kutladı

ABONE OL
13:04 - 09/08/2019 13:04
AKTOB 35. Yılını kutladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

AKTOB Kuruluş yıldönümü etkinliğine Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Kemer Belediye Başkanı Necati Topaloğlu, Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Acar, TÜROFED Başkanı Osman Ayık, TTYD Başkanı Oya Narin, POYD Başkanı Ülkay Atmaca, STB Başkanı Recep Şamil Yaşacan, SAYD Başkanı Hamit Kuk, AKTOB üyeleri ve turizmciler katıldı.

AKTOB Başkanı Dr. Erkan Yağcı gecede yaptığı konuşmada iki yıl önce Vali Münir Karaloğlu’nun vizyonuyla Antalya’daki kültürel değerlerin ön plana çıkarılması için temalı yıl kapsamında 2018’i Perge yılı bu yılı da Aspendos yılı ilan edildiğini anımsattı.

AKTOB’un 70. kuruluş yılında 30 milyon turist sayılarını aşacaklarını ifade eden Yağcı, şöyle devam etti.

”35 yılda AKTOB Türk turizminin gelişmesinde ulusal kalkınma odaklı stratejileri ile sektöre dinamik kazandırdı. Bizler mesleki birlikleriz. Yani bizim temel görevimiz sektör için doğru neyse onu ifade etmektir. Antalya’nın artan turistik talebine yanıt olarak işletmelerin kurulması ve bu işletmelerin bir çatı altında toplanmasında AKTOB köprü görevi görmüştür. AKTOB’un çok farklı bir özelliği var. Sürekli kendini yenileyen ve geliştiren bir yapı. Bu açıdan da Türkiye’de önde gelen STK’lardan biriyiz. Sektörel tanıtım, organizasyon, araştırma geliştirme, eğitim gibi sektörün ihtiyaç duyacağı her noktaya temas ettik. Temel amacımız sorunları çözmek ve çözüm yoluna gitmektir. 2023 hedeflerimiz var. Antalya’nın hedefi 20 milyon turist sayısını aşmak ve 20 milyar dolar turizm geliri aşarak ileri götürmektir. AKTOB’un yaşı 35. Biz 35. yılımızda 16 milyon turist sayısına ulaşacağız. 70 yaşımızda da 30 milyon turist sayılarını aşacağız.”

Erkan Yağcı konuşmasının ardından AKTOB’un kurucuları arasında yer alan ve ilk yönetim kurulu üyelerinden Kaya Gülersan ve Ercan Evren’e teşekkür plaketi verdi.

ANTALYA’NIN 35 YILLIK HİKAYESİ VAR

Antalya Valisi Münir Karaloğlu da konuşmasında AKTOB’u 35 yıl önce şehrine ve ülkesine güvenen insanlar tarafından dikilen bir fidana benzetti.

O fidanın bugün koca bir çınara dönüştüğünü anlatan Vali Karaloğlu, şöyle konuştu.

”Artık Türk turizminin, Antalya turizminin bir hikâyesi var. Ve bu hikâyeyi yazan çok önemli aktörler var. İşte o hikâyeyi yazan en önemli aktörlerden bir tanesi AKTOB’dur. Turizmde en iyiyi de en kötüyü de gördük. 1983’te Türkiye’ye gelen yabancı turist sayısı 2,5 milyon iken Merhum Turgut Özal ile Türkiye’de turizmde yeni bir atak başlatıldı. Antalya üzerinden ağırlıklı başlayan bu yeni açılımla, bugün ise sadece temmuz ayında Antalya’ya 2,5 milyon turist gelecek.”

Antalya’ya 3 yıl önce atandığını ifade eden Vali Karaloğlu, ”Görevde olduğum 3 yıl içerinde turizmin iyi ve en kötü dönemlerine de şahitlik ettik. Antalya 2016’da çok kötü bir sezon geçirdi. 3 yıldır sizlerle beraberiz. Turizmi konuşuyoruz. Sorunlarımızı konuşuyoruz. Çözmeye çalışıyoruz. Biz en kötüyü de gördük. 3 yılda 6 milyondan, 16 milyonu konuşan başka bir destinasyon var mıdır bilmiyorum. Biz bunu hep birlikte başardık. Antalya’da 30 milyon turist hayal değil. Trendler kaçırılmadığı ve yeni neslin taleplerine uygun yenilikler yapılmaya devam edildiği sürece 30 milyon rakamının çok kolay yakalanabilinecek.”

Sektörden daha çok destek beklediklerini ifade eden Karaloğlu, ”Sektörden daha çok destek bekliyoruz. Geçen yıl Perge’de güzel işler oldu. Bu sene Aspendos’la ilgili daha çok şey yapmamız gerekiyor. Bu büyüleyici mekânı aktif kullanmamız gerekiyor” dedi.

GÜÇLÜ BİR ANTALYA MARKASI OLACAĞIZ

2020 de düzenlenecek EMİTT fuarıyla da ilgili çalışmaların başladığına dikkat çeken Vali Münir Karaloğlu, sözlerini şöyle tamamladı.

”Antalya’yı büyük bir şemsiye marka olarak tanıtmamız lazım. Antalya’yı tanıtmadan Side’yi, Belek’i, Kemer’i tanıtamayız. Biz önce şemsiye markamızı büyüteceğiz. Daha sonra alt destinasyonlarımızı güçlendireceğiz. Bu sene EMİTT fuarında bir koridoru tamamen Antalya koridoru yaparak Antalya’dan fuara katılan hem kamu kurum ve kuruluşlarını hem belediyelerimizi hem de şirketlerimizi bir arada toplama arzumuz var. Buna bütün taraflar katkı versinler. Güçlü bir Antalya markasıyla EMİTT’te yer alalım. 2020 EMİTT’te çok güçlü bir Antalya markasıyla var olmak istiyoruz.”

BAŞKAN BÖCEK, “BELEDİYELERİN GELİRLERİ YETERSİZ KALIYOR”

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek de, Antalya gibi 14-15 milyon turist ağırlayan bir şehrin belediye gelirlerinin hizmet edebilme noktasında yetersiz kaldığını belirterek turistlerden ayak pastı parası alınması gerektiğini söyledi.

Bunun için bakanlığın yasa çıkarması gerektiğine dile getiren Böcek, Antalya Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde kurulacak turizm birliğinin bu konunun takipçisi olacağını belirtti.

Antalya Büyükşehir Belediyesi olarak tüm Antalya’yı içine alacak Antalya Turizm Birliği’nin kurulması için çalışmalar yaptıklarına değinen Başkan Böcek, tanıtımın önemine değindi.

TURİZM BİRLİĞİ KURULACAK

Aspendos Antik Tiyatrosu’nda düzenlenen gecede konuşan Başkan Böcek, 35 yılı geride bırakan AKTOB’un geçmiş ve şimdiki dönem yöneticilerine teşekkür etti. Konyaaltı Belediye Başkanlığı yaptığı 4 dönem boyunca her zaman turizmcilerle kol kola çalıştığını söyleyen Başkan Böcek, “46 ülkeye gittik ve birçok fuara katıldık. Bugün itibariyle de Antalya Büyükşehir Belediyesi olarak Gazipaşa’dan Kaş’a kadar başta tanıtım olmak üzere yapmamız gereken ne varsa yapmaya hazırız. Diğer ilçe belediye başkanı arkadaşlarımızla turizm birliği çatısı altında Antalya’mızda güzel şeyler yapmayı hedefliyoruz” dedi.

Kurulacak turizm birliğinin Antalya’nın tanıtımı için önemli çalışmalar yapacağını anlatan Muhittin Böcek, ilçe belediyelerin de mutlaka bu birlik içerisinde yer alması gerektiğine dikkat çekti. Başkan Böcek, şöyle devam etti.

”İlçeler bu birliğin ve tanıtımın içinde mutlaka olmalı ama öncelik Antalya olmalı. Önce Antalya’yı tanıtacağız ki sonra ilçelerini tanıtabilelim. Biz tanıtımı birlikte yapacağız. Tanıtımlara buna göre para harcayacağız. Küçük birikimlerle bu olmuyor. Antalya bir bütün olarak tanıtılmalı. Turizm yapılan ilçeler de daha düzenli olunmalı. Avrupa Birliğine uyum içinde olunmalı. ”

AYAK PASTI PARASI ÖNERİSİ

Başkan Böcek, 14-15 milyon turist ağırlayan Antalya’nın belediye gelirlerinin son derece düşük kaldığına dikkat çekerek birçok ülkede uygulandığı gibi Antalya’da da ayak pastı parası uygulanabileceğini söyledi. 700 bin yatağa sahip Antalya’nın 14-15 milyon turist ağırladığını belirten Başkan Böcek, “Türkiye’ye gelen turistlerin yüzde 68‘i Antalya’ya geliyor. Bu ayak bastı parasının alınması lazım” dedi. Bununla ilgili Turizm Bakanlığı’nın yasa çıkarması gerektiğine işaret eden Başkan Böcek, kurulması planlanan turizm birliği ile ilçelerle birlikte tüm Antalya’nın turizm için tek çatı altında toplanacağını ve bu sayede daha güçlü olunacağını ifade etti.

TURİZM İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Antalya turizmiyle ilgili yapılabilecekler konusunda ilçe belediye başkanları, turizmciler, muhtarlar, sivil toplum örgütleri, esnaf temsilcileriyle bir araya geldiğini belirten Başkan Böcek, “Antalya’da kimseyi ötekileştirmeden turizm için çalışıyoruz, çalışmaya da devam edeceğiz” diye konuştu.

Törende AKTOB’un önceki dönem başkan ve yöneticileri ile Vali Karaloğlu ile Belediye Başkanı Muhittin Böcek’e plaketler verildi.

AKTOB’un 35’inci yıl dönümü gecesi Aspendos’un mistik havası içinde opera sanatçısı Hakan Aysev’in verdiği konser ile sona erdi.

ha-ber.com/Fikri Cinokur/Antalya

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.