DOLAR

32,3347

0.25%
EURO

35,1361

0%
ALTIN(gr)

2.300,42

1,02%
BİST 100

9079.97

1,02%
AKP’nin ‘Kalesi’nde DEVA Mitingi Nasıl Yankılandı?

AKP’nin ‘Kalesi’nde DEVA Mitingi Nasıl Yankılandı?

ABONE OL
22:44 - 21/05/2022 22:44
AKP’nin ‘Kalesi’nde DEVA Mitingi Nasıl Yankılandı?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Eski AKP’li Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi lideri sıfatıyla ilk kez kitlesel miting düzenlediği Gaziantep’te esnaf, ekonomiden yakınmasına rağmen henüz muhalefete destek vermeye hazır olmadığını ifade etti. Miting meydanında ise partililerin çoğunluğu eskiden AKP seçmeni olduklarını belirterek, ekonomiyi iyileştirmede Babacan’a güvendiklerini dile getirdi.

Türkiye’de normal koşullarda 18 Haziran 2023’te yapılması öngörülen Cumhurbaşkanlığı Seçimi ve Genel Seçimler’in önünde henüz bir yıllık takvim bulunmasına rağmen seçim atmosferine girildiği gözlemleniyor. Bu kapsamda 9 Mart 2020’de kuruluşunda çekirdeğini iktidardaki AKP’nin yönetici kadrolarından ayrılanların oluşturduğu DEVA Partisi’nin de ilk kez Babacan, kurmay heyeti Başkanlık Kurulu üyeleriyle birlikte Gaziantep’te miting ortamında halka seslendi.

VOA Türkçe’nin mikrofon uzattığı, Gaziantepliler’in yanısıra Babacan’ın mitingini dinlemek üzere komşu Şanlıurfa, Kilis, Kahramanmaraş gibi kentlerden gelen partililerin çoğunluğu, “eski AKP seçmeni” olduklarını belirtirken, “ekonomi çok kötü, vahim” ifadeleriyle Babacan’a güvendikleri için desteklediklerini aktardı. DEVA Partililer, demokrasi için de Babacan’a destek verdiklerini söylerken, Babacan’ın bakan olduğu dönemde ekonomide sorun olmadığı görüşünü ifade etti.

Miting meydanında partililerden oluşan seyirci kitlesi sözkonusuyken, VOA Türkçe’nin nabız yokladığı Gaziantepliler ise, salgın dönemiyle birlikte ekonomik sıkıntılarına henüz çözüm sağlanmadığını belirterek, hem iktidara tepkili ama hem de muhalefet partilerine ise mesafeli yaklaşan tutumlarını ortaya koydu. Gaziantep’in tarihi hanlarındaki esnaf, Ramazan ayı bitimindeki bayram dönemiyle birlikte yerli turist hareketliliğinden memnun ancak bunun borçlarını ödemeye yeteceğinden kuşkulu olduğu düşüncelerini paylaştı. Babacan’ın kentte miting düzenlemesine rağmen muhalefetle ilgili kararını seçim döneminde vereceğini vurgulayan ve pek çoğu henüz AKP’den kopmamış olduğu gözlemlenen Gaziantepli esnaf, ekonomiye kimin, nasıl çözüm getirebileceği konusunda şüphe duyduklarını anlattı.

Yuhalatmadı ama “Kıskananlar çatlasın” sloganını sahiplendi

DEVA Partisi için miting alanı belirlenmesinde yaşanan engelleme sürecini anımsatan Babacan’ın ise, tur otobüsleri parkı için “Burası artık Demokrasi Meydanı” çıkışı meydanda alkışlarla desteklendi. Meydandaki halkın “yuh” tepkisi üzerine “Bizim lügatımızda yuh yok” diyen Babacan’ın mitinge yönelik engellemelere rağmen AKP iktidarını yuhalatmama tercihi dikkat çekti. Babacan, konuşmasına başlaması sırasında ceketini çıkartarak, kollarını sıvadığı beyaz gömleğiyle Türkiye siyasetindeki bir klasiği de gerçekleştirmiş oldu.

Partililerce AKP iktidarınca yapılan engellemelere ilişkin “Kıskananlar çatlasın” sloganı atılması üzerine ise “kıskançlık” olduğunu görüşüne katıldığını belirten Babacan, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bugün Adana’da miting niteliğindeki etkinliğini işaret ederek, “Sormayın arkadaşlar öyle bir kıskanıyorlar. Aynı gün aynı saat Adana’da gençlik şöleni yapıyorsun arkadaş. 20 yıllık parti oldunuz. Kıskananlar belli” ifadelerini kullandı. Bu sözleriyle siyasete atıldığı ilk siyasi parti olan AKP’nin DEVA Partisi’nin mitingi ile aynı zamanlamasını eleştiren Babacan, Gaziantep’teki miting meydanının belirlenmesindeki engellemeleri DEVA’ya karşı ikinci hamle olarak da tanımladı. Partiyi kurdukları günün ardından Sağlık Bakanlığı’nca ülkedeki ilk resmi Corona virüsü vakası yaşandığının kamuoyuna açıklandığını hatırlatan Babacan, ancak yasaklara ve engellere rağmen DEVA Partisi’nin çalışmalarını sürdüreceği mesajını verdi.

Bu arada sadece Türk Bayrağı ve parti bayraklarıyla hazırlık yapıldığı ve herhangi slogan içerikli pankartlar bulunmadığı gözlemlenen miting alanında, sadece “Türkiye’nin DEVA’sı hazır” sloganıyla Babacan’ın dev resmi kullanıldı. Sahne tasarımında ise Türk Bayrağı ile Mustafa Kemal Atatürk’ün fotoğrafları kullanılırken; kürsü arkasında “Demokrasi, Atılım Derhal Bugün” sloganı üzerinde “Evet” mührü görünümü yer aldı.

Neden ilk kitlesel miting adresi Gaziantep seçildi?

DEVA Partisi’nin neden ilk miting adresi olarak Gaziantep’i seçtiğini anlatan Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Ekmen, öncelikle yaz mevsimi koşullarında Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde açık havada kitlesel etkinlikler yapılmasındaki zorluğa işaret etti. Tarım sektörü ve sıcak hava koşulları nedeniyle bahar mevsimi bitmeden bölgedeki illerde miting yapmayı öngördüklerini kaydeden Ekmen, ilk önce Şanlıurfa’nın düşünüldüğünü ancak burada Ramazan ayı sonunda bayram dönemi nedeniyle planlama yapılmadığını anlatarak, Gaziantep İl Teşkilatı’nın ise ilk miting adresi konusunda talepte bulunması üzerine burada karar kılındığını ifade etti.

Gaziantep’in aynı zamanda Anadolu’daki iş dünyasındaki önemli adreslerden biri olduğunu da vurgulayan Ekmen, ekonomik açıdan kentte ciddi sorunlar yaşandığını ve bu bakımdan da Gaziantepliler’le temas içerisinde olduklarını aktardı. Ekmen, bugünkü mitinge Gaziantepli iş dünyası ve esnaf tarafından nasıl ilgi gösterileceğine ilişkin ise “Maalesef halen korku iklimi sözkonusu. AKP’yle geçmişten itibaren bağı olan insanlar halen bizlerle birarada görünme konusunda çekinceler yaşıyor. Ama ekonomi yönünden ciddi şikayetleri var. Bunları bizimle paylaşıyorlar” bilgilerini verdi.

Genel Başkan Yardımcısı Sanem Oktar da, Gaziantep’te il teşkilatıyla ilk miting için hazırlık sürecinde hiçbir sıkıntı yaşamadıklarını ancak AKP iktidarı kaynaklı engellemelerin ardından beşinci adreste bugün miting yapabildiklerini söyledi.

Demokrasi Meydanı’nda muhalefete izin verilmedi

Gaziantep Valiliği ve AKP’li Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’yle yaşadıklarını engelleme sürecini anlatan DEVA Partisi Gaziantep İl Başkanı Ertuğrul Kaya’nın verdiği bilgiye göre; ilk önce 29 Nisan’da kentin merkezindeki İstasyon Meydanı, Balıklı Meydanı ve Gaziler Caddesi için şeklinde üç seçenekli başvuru yapıldı. Valilikçe Demokrasi Meydanı için başvuru yapılması yönünde sözlü yanıt verilmesi üzerine DEVA Partisi’nin ilk teşkilatı, bu yönde başvurusunu yeniledi. Valilikçe Demokrasi Meydanı’nda miting yapılması için “uygun” görüşüyle ilk anda izin verilirken, DEVA Partisi’ne il teşkilatından miting sorumlularıyla ilgili forma da onay verildi. Ancak 2 Mayıs’tan itibaren bugün için miting yapılacağı kamuoyuna ilan edilirken, kent halkına da kısa mesajlarla duyuru yapılması üzerine Gaziantep Valiliği, DEVA Partisi Gaziantep İl Başkanı Ertuğrul Kaya’ya “Demokrasi meydanını size veremiyoruz” şeklinde sözlü bilgi iletti.

DEVA Partisi’ne Demokrasi Meydanı’nın verilmesinden vazgeçilmesi sürecinde, Gaziantep Valisi Davut Gül imzalı başvuru belgesine “uygun” ifadesi yanına üç gün sonra “değildir” ifadesi düştüğü iddia edildi. DEVA Partisi, sözkonusu değişikliğin öncesi ve sonrasındaki belge görüntüsünü sosyal medya aracılığıyla kamuoyuyla paylaştı. Kaya da, aynı el yazısıyla, farklı bir kalemle “değildir” yazıldığını söyledi. Oysa Gaziantep Valiliği, 5 Mayıs’ta DEVA Partisi’ne teslim ettiği miting düzenleme kurulu evrakında halen Demokrasi Meydanı’nda miting yapılacağı notu görünüyordu. Valilik, bu paylaşımlar hakkında suç duyurusunda bulunacağını açıkladı ancak henüz adli işlem başlatmadı.

DEVA Partisi, gerilimi tırmandırmamak amacıyla üç alternatif meydan için teklifini yinelemesine rağmen başvurusu reddedildi. Sonrasında valilikçe kentin tarihi merkezine yakın Gaziantep Kalesi’nin eteklerinde, 14 Şehit Anıtı arkasındaki tur otobüsleri park alanı miting meydanı olarak adres gösterildi.

Miting alanı belli olmasına rağmen bu sefer AKP’li Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin DEVA Partisi’nin tanıtım afişlerini engellemesi gündeme taşındı. Ertuğrul Kaya, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nden 20 kavşakta afiş asılması için izin istediklerini belirterek, ancak kendilerine dün saat 16.35’te yani hafta içi mesaisi bitimine 25 dakika kala kendilerine valilikten izin alınması gerektiği yönünde yazı iletildiğini açıkladı. Kaya, hukukçu kimliğini de anımsatarak, hukuken söz konusu kavşaklar için afişleme izni verecek makamı belediye olarak vurguladı. Bu engellemeye karşı Kaya ve il teşkilatı üyelerince bedenleri üzerinde afiş taşımaları da sözkonusu oldu.

Bu arada Babacan’ın mitingiyle ilgili AKP’li isimlerce henüz alan boş iken çekilmiş fotoğraflarla DEVA Partisi’nin diğer illerden teşkilatlarını getirmesine rağmen alanı dolduramadığı iddia edildi.

Bununla birlikte, DEVA Partisi yönetimi ise miting sırasında meydan doluyken çekilmiş kareleri paylaştı.

VOA tarafından geçilen AKP’nin ‘Kalesi’nde DEVA Mitingi Nasıl Yankılandı? haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. AKP’nin ‘Kalesi’nde DEVA Mitingi Nasıl Yankılandı? haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan AKP’nin ‘Kalesi’nde DEVA Mitingi Nasıl Yankılandı? haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
Tüm Yorumlar (1)
  • Mert

    Köylülerin önünde tüm suçunu itiraf edip köylüler tarafından taşlanan, öğretmen Güngör Bayrak’ın vicdanına merhametine sığınan elleri bağlı Kadir Ağa (Erol Taş). İbrahim Tatlıses’in Sabuha filminde olduğu gibi tüm suçlarını itiraf edeceğin, ve 85 milyon Türk milleti tarafından taşlanacağın O günlere çok az kaldı Tayyip ağa.

    Yanıtla
    +0
    -0