*** Ahmedinejad’ın 2. dönemi resmen başladı

*** Ahmedinejad’ın 2. dönemi resmen başladı

ABONE OL
18:51 - 03/08/2009 18:51
*** Ahmedinejad’ın 2. dönemi resmen başladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

 

Ahmedinejad’ın 2. dönemi resmen başladı


İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, 12 Haziranda yapılan seçimi kazanan Mahmud Ahmedinejad’ın ikinci kez cumhurbaşkanı olmasını resmen onayladı.


Arapça yayın yapan El Alem televizyonu, resmi törenin yapıldığını, Hamaney’in Ahmedinejad’ın ikinci kez cumhurbaşkanlığını onayladığını duyurdu.

Hamaney’in onaylamasının ardından, Ahmedinejad çarşamba günü parlamentoda yemin edecek. Ahmedinejad’ın, yemin ettikten sonra yeni hükümeti parlamentoya iki hafta içinde sunması gerekiyor.

Aralarında eski Cumhurbaşkanı Haşimi Rafsancani’nin de bulunduğu İranlı muhalifler ve ılımlılar, seçimlerde sahtekarlık yapıldığı gerekçesiyle bugünkü töreni boykot edeceklerini söylemişti. El Alem televizyonu, Rafsancani, Mir Hüseyin Musevi ve Mehdi Kerrubi gibi muhalif ve ılımlı liderlerin bugünkü törene katılmadığını belirtti.

Ahmedinejad karşısında yenilgiye uğrayan Musevi ile diğer reformcu aday Kerrubi, yeni hükümetin yasa dışı olacağını ileri sürmüştü.

12 Hazirandaki seçimde Ahmedinejad’ın kullanılan 40 milyon oyun yüzde 63’ünü, Musevi’nin ise yüzde 34’ünü aldığı açıklanmıştı.

MERKEL TEBRİK ETMEK İSTEMİYOR

Bu arada Almanya Başbakanı Angela Merkel, İran’da yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimini yeniden kazanan Mahmud Ahmedinecad’ı tebrik etmek istemiyor.

Alman hükümetinin sözcü yardımcısı Klaus Vater, yaptığı açıklamada, İran’daki tartışmalı seçimlerden sonra yaşanan olaylar nedeniyle Merkel’in Ahmedinecad’ı "tebrik etmeyi düşünmediğini" söyledi.  

Vater, İran yönetimine de çağrıda bulunarak, ülkedeki ”tüm siyasi tutukluların” serbest bırakılmasını istedi.

(A.A)

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.