Afganistan’daki Bombalı Saldırıda En Az 33 Ölü

Afganistan’daki Bombalı Saldırıda En Az 33 Ölü

ABONE OL
00:16 - 23/04/2022 00:16
Afganistan’daki Bombalı Saldırıda En Az 33 Ölü
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Taleban yetkilisi Afganistan’ın Kunduz vilayetinde bir cami ve medreseye bombalı saldırıda en az 33 kişinin öldüğünü açıkladı. Dün Şii bir caminin hedef alındığı saldırıyı ise IŞİD Horasan üstlendi.

Taleban’ın kültür ve enformasyon bakan yardımcısı Zabihullah Mücahid, Afganistan’ın Kunduz vilayetine bağlı İmam Saheb kasabasında bugün düzenlenen bombalı saldırıya ilişkin yaptığı açıklamada, saldırıda çoğu öğrenci 43 kişinin de yaralandığını söyledi.

Saldırıyı henüz üstlenen olmadı; ancak bir gün önce Mezar-ı Şerif’te Şii bir camiye düzenlenen 12 kişinin öldüğü saldırıyı bugün IŞİD Horasan olarak da bilinen IŞİD’in Afganistan kolu üstlendi.

Kunduz Vilayeti polis sözcüsü daha önce yaptığı açıklamada bugün Malavi Beşir Ahmed Cami ve İmam Saheb’deki medresedeki saldırıda en az iki kişinin öldüğünü ve altı kişinin yaralandığını açıklamıştı.

Birleşmiş Milletler saldırı için “korkunç” ifadesini kullandı. Afganistan özel temsilci yardımcısı Ramiz Alakbarov Twitter’dan paylaştığı mesajda “Katliamlar derhal durmalı, failler adalete hesap vermeli” dedi.

Örgütün eski liderlerinden biri tutuklandı

Ağustos ayında ABD’nin çekilmesinin ardından ülkede iktidara gelen Taleban IŞİD’in Horasan Vilayeti koluna karşı savaşıyor. Örgüt Taleban için zor bir bir güvenlik sorunu olmaya devam ediyor.

IŞİD’in Horasan Vilayeti kolu geçtiğimiz Ekim ayında Kunduz bölgesindeki bir Şii camiine bombalı saldırıyı üstlenmişti. Saldırıda en az 50 kişi hayatını kaybetmiş, 100’den fazla kişi de yaralanmıştı.

Kasım ayında Taleban’ın istihbarat birimi örgütün merkezi konumunda olan Nangarhar vilayetindeki Horasan IŞİD hedeflerine karşı operasyonlar yapmıştı.

IŞİD-Horasan bugün Mezar-ı Şerif’te camiye saldırıda kullanılan patlayıcının camide ibadet edenler arasına bırakılan bir çantaya saklandığını; patlayıcının cami doluyken uzaktan kumandayla patlatıldığını belirtmişti.

Taleban yetkilileri, Mezar-ı Şerif’in başkenti olduğu Balkh vilayetinin kuzeyinde, dünkü cami saldırısıyla bağlantılı olarak eski bir IŞİD Horasan lideri olan Abdülhamid Sangaryar’ı tutukladıklarını açıkladı.

IŞİD Horasan Afganistan ve Pakistan’da saldırıları arttırdı

IŞİD Horasan geçtiğimiz Kasım ayından bu yana Afganistan’da nispeten pasifti ancak örgüt son haftalarda Afganistan ve Pakistan’da saldırıları arttırdı. Örgüt saldırılarında Sünni radikallerin suçladığı Şii Müslüman toplulukları hedef alıyor.

Merkezini 2014 yılında Afganistan’ın doğusunda kuran IŞİD Horasan ülkedeki en ağır saldırılardan sorumlu tutuluyor. Bunlar arasında 2021 yılında Taleban’ın iktidara gelmesinden aylar önce bir doğum hastanesi ve okulu hedef alan 80’den fazla kız öğrencinin öldüğü saldırı da bulunuyor.

IŞİD Horasan 2021 yılı Ağustos ayında Kabil Uluslararası Havaalanı’nın dışında düzenlenen bombalı saldırıyı da üstlenmişti. Saldırıda Afganistan’dan kaçmak için havaalanına girmeye çalışan 160’tan fazla Afgan ve Amerika’nın Afganistan’dan çekilme sürecinde görev alan 13 Amerikan askeri personeli hayatını kaybetmişti.

IŞİD Horasan geçtiğimiz aylarda komşu ülke Pakistan’da da saldırıları arttırmış ve Mart ayında Peşaver kentindeki Şii bir camiyi hedef almıştı. Saldırıda 65 kişi hayatını kaybetmişti.

VOA tarafından geçilen Afganistan’daki Bombalı Saldırıda En Az 33 Ölü haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Afganistan’daki Bombalı Saldırıda En Az 33 Ölü haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Afganistan’daki Bombalı Saldırıda En Az 33 Ölü haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.