Afetlere karşı erken uyarı sistemleri kurulmalı

Afetlere karşı erken uyarı sistemleri kurulmalı

ABONE OL
21:03 - 02/09/2021 21:03
Afetlere karşı erken uyarı sistemleri kurulmalı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Manavgat yangınından sonra ormanların korunması ve orman köylerinin yaşam alanlarının daha cazip hale getirilerek, afetlere karşı erken uyarı sistemleri geliştirilmesi istendi.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, Manavgat Orman Yangını ve Karadeniz’deki sel felaketlerinden dersler çıkarılması gerektiğini, bir an önce afetlerle ilgili soruşturmaların başlatılarak kamu vicdanının rahatlatılması gerektiğini belirtti.

ATSO, Antalya ve Kumluca Ticaret Borsaları ile bölge iş dünyasının Türkiye’nin en büyük orman yangını olan Manavgat’ta yaraların sarılması için çalıştığını anımsatan Çetin şöyle devam etti.

Devlet IBAN numarası vermemeli

‘’TOBB yangında zarar görenler için açılan yardım kampanyasına 5 milyon lira, ATSO’da 500 bin lira ile destek verdi. Antalya ve Kumluca Ticaret Borsaları da çiftçilere önemli destekler sağladı. ATSO olarak da ev eşyası kampanyası başlattık. İnsanlar evlerini, eşyalarını kaybetti. Devlet 50 bin lira nakdi yardım yapacak, bunun bir kısmı zaten ancak güncel ihtiyacı karşılar. Sonra TOKİ ev yapacak ve uzun vadeli taksitle satacak denildi. Afet yardımları konusunda bir karışıklık yaşanıyor ve güven sorunu var. Camilerden anons yapıp 7-8 ilde yardım için banka hesaplarına para yatırılması isteniyor. Devlet afetlerde IBAN numarası vermemelidir. Devletin bütçesi 1,5 trilyon liradır, afet yardımlarına 5 milyar lira ayrılsa, bütçeyi etkilemez.’’

Erken uyarı sistemleri kurulmalı

Yangından dersler çıkarılması gerektiğini vurgulayan Davut Çetin, şöyle devam etti. ‘’Bu büyük yangının nedenlerini, başka felaketler yaşamamak için çıkarılması gereken dersleri konuşmalıyız. İklim değişikliği ve çevre felaketleri çağındayız, görülmemiş yangınlara, görülmemiş sellere hazırlıklı olmamız gerekir. Ormanlarda kuru otları, cam şişe parçalarını, naylon poşetleri temizlemek, sigara izmariti atılmasını engellemek, yangın perde sistemleri kurmak, köylerde su tanklarını hazır tutmak gibi bir seri önlem alınmalı. Yangınlara ve afetlere karşı erken uyarı sistemleri kurulmalı, sivil savunma ekiplerimiz olmalı, Türk Silahlı Kuvvetlerinin özel birlikleri ve araçları olmalıdır.’’

Uçak ve helikopterler yeterli olmadı

Türkiye’nin büyük yangınlara hazırlıklı olmadığını, uçak ve helikopterlerin bile yetersiz kaldığını ifade eden Çetin, ‘’Uçak ve helikopter sayısının yetersiz olduğu anlaşılınca THK gündem oldu. THK Atatürk döneminde sivil havacılığı geliştirmek için kurulmuş. Kurban derileri bağışlarıyla uçak alan ve uçak fabrikaları kuran önemli bir dernek, sonra vakıf olmuş. Cumhuriyetin sembol kurumlarını koruyamadık’’ dedi.

Afetlerle ilgili soruşturma başlatılmalı

Orman yangınları ve sel afetleriyle ilgili soruşturmaların başlatılarak kamu vicdanının rahatlatılmasını isteyen Çetin, şöyle devam etti.

‘’Yangınlar dışında Karadeniz’deki, özellikle de Kastamonu Bozkurt ilçesindeki sel felaketleri de yüreklerimizi tekrar yakmıştır. Dere yatağına çok katlı binalar yapılmış, köprüler uygun değil, tomruk deposu yanlış yerde, üstüne bir de HES yapılmış. Bu kadar can kaybı var, ortada sorumluluk duyan, özür dileyen, istifa eden kimse yok. Soruşturma açılmıyor, hatalar nedir, hatadan kim sorumlu bilinmiyor. Bu afetlerle ilgili soruşturmalar başlatılmalı ve kamu vicdanı rahatlatılmalıdır.’’

Köyler daha cazip ve donanımlı hale getirilmeli

Köylerin daha cazip, daha donanımlı yerleşim birimleri olarak ele alınması gerektiğini belirten Çetin, ‘’Kırsal alan yönetimi ciddi bir iştir ve belediyeler tam olarak yapamayabilir. Artık köyleri daha cazip, daha donanımlı yerleşim birimleri olarak ele almalıyız, kırsal alan yönetimini farklı bir şekilde düşünmeliyiz’’ dedi.

 

 

 

 

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.