***  Acet: “Amacımız AB’ye tam üyelik!”

*** Acet: “Amacımız AB’ye tam üyelik!”

ABONE OL
10:03 - 03/05/2008 10:03
***  Acet: “Amacımız AB’ye tam üyelik!”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ACET: ”TAM ÜYELİK
DIŞINDA AMACIMIZ YOK!” 

Büyükelçi  Acet, Türkiye’nin AB’ye tam üyelik  dışında bir amacı olmadığını söyledi

Acet, ”Berlin Avrupalı Türkler İnisiyatifi” (BATI) tarafından düzenlenen ”İki Yüz Yıllık Yalnızlık – Türkiye’nin Yolu” konulu toplantıda yaptığı konuşmada, AB sürecinde Türkiye’nin hedefinin sadece tam üyelik olduğunu ifade ederek, ”Türkiye’nin AB’ye tam üye olmanın dışında bir amacı yoktur” dedi.
Türkiye’nin Avrupa’yla bütünleşmiş bir ülke olduğunu belirten Acet, Türkiye’nin, devlet ve hükümet politikası olarak modernleşmeyi ön gören bir ülke olduğunu, bunu hedeflediğini ve bu yolda ilerlediğini ifade etti.
Acet, Türkiye’nin AB üyeliği konusunda tam üyelik dışında ortaya atılan diğer önerilerin de Türkiye tarafından hoş karşılanmadığını kaydetti.
Avrupa’da Türkiye’yle ilgili ön yargıların ve yanlış anlamaların bulunduğunu ifade eden Acet, Türkiye’nin kendisini daha iyi anlatması gerektiğini söyledi.
AB’ye üye olmak isteyen diğer aday ülkeler ya da AB ülkeleri olsun Türkiye kadar sıkıntılı müzakerelere girmediklerine işaret eden Acet, ”Bunun sebeplerinin araştırılması lazım. Bu, AB Türkiye’yi istiyor mu, istemiyor mu sorusunun cevabını ortaya çıkartır. Bana sorarsanız tabii ki istiyor. Tabii ki, taahhütlerine sadık kalmak zorunda Avrupa” şeklinde konuştu.

"OYUNUN KURALLARI DEĞİŞTİRİLMEMELİ!"

Üyelik sürecinde oyunun kurallarının değiştirilmemesi gerektiğini belirten Acet, bunun Türkiye’yi sıkıntıya soktuğunu, aday ülkelerdeki reformların yapılmasının kamuoyunun desteğiyle gerçekleştiğini, Türkiye’de ise gün geçtikçe ortaya çıkan engeller nedeniyle kamuoyunda desteğin azaldığını ifade etti.
Demokratikleşmenin ve modernleşmenin çok ciddi değişim gerektiren bir süreç olduğuna dikkati çeken Acet, ”Temel konu zihniyet değişimidir” dedi.
Reform yapmanın kolay bir iş olmadığını, Avrupalıların, doğası gereği reformlar yavaşlayınca Türkiye’nin sanki AB üyeliği konusunda ”ayak sürdüğü” şeklinde bir intiba edindiklerini belirten Acet, ancak bu süreçle ilgili olarak ”reform yorgunluğu” denen bir şeyin ortaya çıktığının analaşıldığını ifade etti.
Bazı Avrupalı liderlerin Türkiye’nin Avrupalı olmadığını ileri sürdüklerini hatırlatan Acet, ”Biricik bir parçamız bile Avrupa’da olsa biz Avrupalıyız. Zihniyetimiz Avrupalıysa biz Avrupalıyız. Avrupa’nın sınırları Türkiye’nin doğu sınırlarında biter. Bu bilinen bir gerçektir” diye konuştu.

"ALMANYA’NIN AB’DEKİ ROLÜ ÖNEMLİ!"

Almanya’nın AB içindeki rolünün çok önemli olduğunu, bu kadar önemli bir ülkenin Türkiye’nin AB üyeliği konusunda da bir rolü olacağını ifade eden Acet, hükümet politikaları olarak Almanya’nın uygulamalarından memnun olduklarını, Almanya’nın dönem başkanlığında dürüst davranıldığını, yeni müzakere başlıklarının açıldığını, temaslarda da bu dürüst davranışının devam edeceğini gördüklerini sözlerine ekledi.
Türkiye’de bazı eksikliklerin bulunduğunu, bunun da farkında olduklarını kaydeden Acet, ”Yoksa kendimizi eleştiremeyiz. Ancak Türkiye’nin yarattığı esin kaynağını da göz ardı etmeyelim. Büyük çoğunluğu Müslüman. Demokratik, laik, hukuk devleti olma yönünde çaba harcayan bir ülkenin çalkantılı çevresinde nasıl bir esin kaynağı olacağını hiç düşündünüz mü?” şeklinde konuştu.
Toplantıda, çeşitli üniversitelerin öğretim görevlileri tarafından ”Ekonomik-Politik Göstergeler Işığında AB’ye Uyum Süreci”, ”Dış ve İç Politika Bağlamında AB’ye Uyum Süreci” ve ”Hukuksal Dönüşüm ve AB” başlıkları altında hazırlanan çeşitli panellerde de Türkiye’nin AB üyeliği süreci tartışıldı.
Bu paneller çerçevesinde Berlin Başkonsolosu Ahmet Nazif Alpman da ”Yurt Dışındaki Türklerin Uyum Sürecindeki Rolü” başlıklı bir sunumda bulundu. Anadolu Ajansı

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.