Abone Kaybeden Netflix Şifre Paylaşımını Engelleyecek 

Abone Kaybeden Netflix Şifre Paylaşımını Engelleyecek 

ABONE OL
11:51 - 21/04/2022 11:51
Abone Kaybeden Netflix Şifre Paylaşımını Engelleyecek 
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Yıllardır ilk defa abonelerini hızla yitiren dijital yayın platformu Netflix’in hisseleri bugün yüzde 37’ye kadar değer kaybetti. Netflix bu nedenle, uzun süredir direndiği hizmet değişikliklerini değerlendirmeye aldı.

Pandemi nedeniyle ekran başında daha fazla vakit geçirenlerin, yasakların kalkmasıyla azalması ve Apple ile Walt Disney gibi zengin firmaların da dijital yayın piyasasına girmesi, Netflix’in geniş izleyici kitlesini kırmaya başladı.

Parola paylaşımını en aza indirmeye çalışan şirket, yapımlarına reklam alarak düşük maliyetli bir abonelik sistemi kurmayı düşünüyor.

Platform, arkadaş ve aile üyeleriyle şifre paylaşımını yasaklayarak, bedava yayın izleyen milyonlarca kişiyi engellemeyi planlıyor.

Dün geç saatlerde duyurulan ve yakın zamanda devreye girmesi beklenen değişiklikler, Netflix’in geçen yıl kaybettiği ivmeyi yeniden kazanmasına yardımcı olmak için tasarlandı.

“Abone sayısı ilk üç ayda 200 bin azaldı”

Netflix’in abone sayısı 2022’nin ilk üç ayında 200 bin azaldı. Bu düşüş, platformun altı yıl önce Çin dışında dünyanın çoğu yerinde kullanıma sunulmasından bu yana gördüğü ilk daralma oldu. Düşüş kısmen Netflix’in Ukrayna savaşını protesto etmek için Rusya’dan çekilme kararından kaynaklandı ve 700 bin abone kaybına neden oldu. Netflix, ikinci çeyrekte yani Nisan-Haziran aralığında 2 milyon abone daha kaybedebileceğini öngörüyor.

Gittikçe yavaşlayan yıllık büyümelerin ardından gelen sert düşüş, Netflix yatırımcılarını ciddi şekilde endişelendirdi. Şirketin hisseleri bugün öğle saatlerinde %37’lik değer kaybı gördü. Düşüş bu seviyede kalırsa, elden çıkarılan hisseler, geçen yılın sonundan bu yana Netflix’in piyasa değerinin yaklaşık üçte ikisine mal olacak. Dört aydan kısa bir sürede hissedarların serveti 170 milyar dolar eriyecek.

“100 milyon hane başkasının hesabıyla yapımları ücretsiz izliyor”

Merkezi California’da bulunan Netflix, 30 milyonu ABD ve Kanada’da olmak üzere dünya çapında yaklaşık 100 milyon hanenin, bir arkadaş veya bir aile üyesi hesabını kullanarak, yapımlarını ücretsiz izlediğini tahmin ediyor.

Netflix CEO’su Reed Hastings, “Bu da 100 milyondan fazla hanenin zaten Netflix izlemeyi tercih ettiği anlamına geliyor. Bu hanelerden bir dereceye kadar ödeme almamız gerekiyor” diyor.

Netflix, daha fazla kişiyi kendi hesapları için ödeme yapmaya teşvik etmek için, üç Latin Amerika ülkesi Şili, Kosta Rika ve Peru’da yürütmekte olduğu bir pilot programını genişleteceğini bildirdi. Bu ülkelerde aboneler, indirimli bir fiyatla aldığı hizmete başka bir haneyi ekleyebilir. Örneğin Kosta Rika’da Netflix fiyatları ayda 9 ile 15 dolar arasında değişiyor; ancak aboneler 3 dolar fazla ödeyerek, dijital yayını başka bir ev halkıyla paylaşabiliyor.

Netflix, reklam gösteren daha ucuz abonelik hizmetinin nasıl çalışacağı veya ne kadara mal olacağı hakkında ayrıntı paylaşmadı. Rakip dijital yayın platformu Hulu, uzun süredir reklamlı abonelik seçeneği sunuyor.

Abonelik iptali riski de var

Netflix, değişikliklerin dünya çapındaki mevcut 221,6 milyon abonesini arttıracağına yardımcı olacağına inanıyor olsa da, bu adımlar aynı zamanda müşterileri abonelik iptaline yönlendirecek kadar yabancılaştırma riski de taşıyor.

Netflix uluslararası piyasalara açılmadan önce 2011 yılında, geleneksel posta yoluyla DVD gönderme hizmetiyle bedava sunulan ve daha yeni olan dijital yayın hizmeti için ücretlendirme planlarını açıkladığı zaman, müşteri tepkisiyle karşılaşmıştı. Bu değişiklikten sonraki aylarda Netflix, 800 bin abonesini kaybetti ve CEO Reed Hastings, uygulamada başarısız olduğu için özür dilemek zorunda kaldı.

Netflix, dijital yayın hizmetini 2007’de piyasaya sürmesinden bu yana en büyük yıllık büyümesini 2020’de 36 milyon yeni abone ile yaşamıştı. Dün açıklanan abone kaybı, iki yıl önce pandemi nedeniyle evlere kapanan milyonlarca tüketici eğlence ararken yükselişe geçen şirket için ciddi bir düşüş oldu.

“COVID durumu okumada çok engel yarattı”

Ancak Hastings şimdi bu büyük kazançların yönetimi kör etmiş olabileceğine inanıyor; dünkü video konferansta da “COVID, durumun nasıl okunacağı konusunda çok fazla engel yarattı” dedi.

Netflix, abone arttırmak için yayın hizmetine, ek ücret ödemeden video oyunları ekleyerek, geçen yıl yeni bir yöne ilerlemeye başladı.

Ancak geçen yıl boyunca artan enflasyon, hane bütçelerini daraltınca, daha fazla tüketici isteğe bağlı kalemler üzerindeki harcamalarını dizginlemeye başladı.

Bu baskıya rağmen Netflix, en fazla haneye yayıldığı ve daha fazla abone bulmakta en çok zorlandığı ABD’de fiyatları, yakın zamanda arttırdı.

Netflix 2022’nin ilk üç ayında, ABD ve Kanada’da 640 bin abone kaybetti ve yönetimin gelecekteki büyümesinin çoğunun, uluslararası pazarlarda olacağına işaret etti. Netflix, Mart ayını ABD ve Kanada’da 74,6 milyon aboneyle tamamladı.

VOA tarafından geçilen Abone Kaybeden Netflix Şifre Paylaşımını Engelleyecek  haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Abone Kaybeden Netflix Şifre Paylaşımını Engelleyecek  haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Abone Kaybeden Netflix Şifre Paylaşımını Engelleyecek  haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.