ABD’ye Çağrı: “Assange’a Suçlamalar Düşürülmeli”

ABD’ye Çağrı: “Assange’a Suçlamalar Düşürülmeli”

ABONE OL
22:09 - 28/11/2022 22:09
ABD’ye Çağrı: “Assange’a Suçlamalar Düşürülmeli”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

WikiLeaks’in kurucusuyla işbirliği yapmış olan ABD ve Avrupa’nın önde gelen medya kuruluşları bugün, basın özgürlüğü endişelerini gerekçe göstererek, ABD’nin Julian Assange hakkındaki suçlamaları geri çekmesi çağrısında bulundu.

ABD’den New York Times, Avrupa’dan Guardian, Le Monde, Der Spiegel ve El Pais gazetelerinin editörleri ve yayıncıları paylaştıkları açık mektupta, “Bu iddianame tehlikeli bir emsal teşkil ediyor ABD Anayasası’nın ek birinci maddesi ve Amerika’nın basın özgürlüğünü baltalama tehdidi oluşturuyor” ifadelerini kullandı.

Medya kuruluşları bugünkü mektuplarında, “Yayıncılık suç değildir” dedi.

Amerikalı yetkililer WikiLeaks’in gizli ABD askeri kayıtları ve diplomatik yazışmaları ifşa ettiği gerekçesiyle, Assange’a casusluk dahil 18 farklı suçlama getiriyor.

Destekçileriyse Assange’ın, Afganistan ve Irak’takiler dahil, ABD’nin yanlışlarını ifşa ettiği için kurban edilen düzen karşıtı bir kahraman olduğunu söylüyor.

Mektubu imzalayan 5 yayın kuruluşu, 12 yıl önce bugün Assange ile işbirliği yaparak, Wikileaks’in ele geçirip sızdırdığı 250 binden fazla belgeden alıntıları “Cablegate” adı altında yayınlamıştı.

Belgeler, o dönemde Amerikalı asker Chelsea Manning tarafından WikiLeaks’e sızdırıldı ve dünya çapında ABD diplomasisinin iç işleyişini ortaya çıkardı.

Bugünkü mektupta, belgelerin “yolsuzluk, diplomatik skandallar ve uluslararası ölçekte casusluk meselelerini” ortaya çıkardığı belirtildi.

Ağustos ayında bir grup gazeteci ve avukat, Ekvador’un Londra’daki büyükelçiliğinde kaldığı süre boyunca Assange’ı ziyaret ettiklerinde, istihbarat teşkilatının kendilerini gözetlediği iddiasıyla CIA ve eski direktörü Mike Pompeo’ya dava açtı.

Assange, elçilikte yedi yıl geçirdi ve kefalet koşullarını ihlal ettiği gerekçesiyle 2019 yılında dışarı çıkarılıp hapse atıldı. ABD’ye iade davası karara bağlanırken Londra’da cezaevinde kaldı.

Wikileaks’in kurucusu iade edilmesi halinde, ABD’de maksimum güvenlikli bir hapishanede 175 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya.

VOA tarafından geçilen ABD’ye Çağrı: “Assange’a Suçlamalar Düşürülmeli” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD’ye Çağrı: “Assange’a Suçlamalar Düşürülmeli” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD’ye Çağrı: “Assange’a Suçlamalar Düşürülmeli” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.