“ABD’nin Terörle Küresel Mücadelesi Milyonları Göçe Zorladı”

“ABD’nin Terörle Küresel Mücadelesi Milyonları Göçe Zorladı”

ABONE OL
05:29 - 10/09/2020 05:29
“ABD’nin Terörle Küresel Mücadelesi Milyonları Göçe Zorladı”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Brown Üniversitesi tarafından yayınlanan yeni bir araştırmaya göre Amerika’nın küresel terörizme karşı yürüttüğü mücadele, 2001 yılından bu yana 59 milyon kişiyi göçe zorladı.

Rhode Island eyaletindeki Brown Üniversitesi’nin “Savaşın Bedeli Projesi” kapsamında yayınladığı araştırma; Afrika, Asya ve Ortadoğu’da bulunan sekiz ülkede 37 ila 59 milyon insanın, El Kaide terör örgütünün Amerika’ya saldırdığı “2001 yılından bu yana Amerikan ordusunun başlattığı ya da katıldığı en kanlı sekiz savaşta evlerinden kaçmak zorunda kaldığını” ortaya koyuyor.

“Mülteci Yaratmak: Amerika’nın 11 Eylül Sonrası Savaşlarının Neden Olduğu Zorunlu Göç” başlığını taşıyan raporda belirtilen rakamlar, evlerini terk etmek zorunda kalan insanların sayısının 2019 yılında aniden yükseldiğine işaret ediyor.

Memleketlerinden ayrılmak zorunda kalanların çoğunluğunu, en az 9 milyon 200 bin ile Iraklılar oluşturuyor. Iraklılar’ı en az 7 milyon 100 binle Suriyeliler, en az 5 milyon 300 binle Afganlar izliyor.

Raporun yazarları, tahmini rakamların, Amerika’nın 11 Eylül 2001 saldırılarından sonra en çok hedef aldığı ülkeler olan Afganistan, Irak, Pakistan, Yemen, Somali, Filipinler, Libya ve Suriye’deki mülteciler, mülteci statüsü altında korunma talebinde bulunan sığınmacılar ve kendi ülkeleri içinde göç etmek zorunda kalanlardan oluştuğunu belirtiyor.

37 milyonun “neredeyse Kanada nüfusu kadar olduğu” ifadesinin yer aldığı raporda bu sayının “İkinci Dünya Savaşı istisnası dışında 20. Yüzyıl’ın başından bu yana yaşanan diğer tüm savaş ya da felaketlerde yerlerinden olan insanların sayısından daha fazla” olduğu kaydediliyor.

Raporun yazarları, “Amerikan hükümeti ya da Amerika’nın ülke olarak insanların yerlerinden edilmesinin tek sorumlusu olduğu iddiasında bulunmuyoruz. Nedensellik hiçbir zaman basit değildir. Her zaman çeşitli savaşçıları ve diğer güçlü aktörleri, yüzyılların tarihini, büyük çaplı siyasi, ekonomik ve sosyal dinamikleri içerir. En basit durumlarda bile önceden var olan yoksulluk, çevresel değişim, önceden yaşanan savaşlar ve şiddetin diğer şekilleri, kimin yerinden olacağını, kiminse olmayacağını belirler” ifadelerine yer veriyor.

Brown Üniversitesi’nin araştırması, “Burkina Faso, Kamerun, Orta Afrika Cumhuriyeti, Çad, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Mali, Nijer, Suudi Arabistan ve Tunus gibi, Amerikan güçlerinin ‘terörle mücadele’ faaliyetlerinde daha kısıtlı ama yine de önemli roller oynadığı 11 Eylül sonrası çatışmaların yaşandığı ülkelerde evlerini terk eden milyonlarca insanı kapsamıyor.”

VOA tarafından geçilen tüm haberlerde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Haberler web sayfamızda otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.