ABD’nin perakende devi baskılar üzerine LGBTi ürünlerini raflardan kaldırıyor

ABD’nin perakende devi baskılar üzerine LGBTi ürünlerini raflardan kaldırıyor

ABONE OL
22:55 - 24/05/2023 22:55
ABD’nin perakende devi baskılar üzerine LGBTi ürünlerini raflardan kaldırıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Mayıs ayı başında Onur Koleksiyonu’nu piyasaya süren ABD’nin perakende devlerinden Target, müşterilerden gelen tepkiler üzerine bazı LGBTi ürünlerini mağazalarından çekti. Şirket, çalışan güvenliğini korumak için hareket ettiğini açıkladı.

Target, Onur Koleksiyonu’nun bir parçası olarak giyim, kitap, müzik ve ev mobilyaları dahil 2 binden fazla ürün sunuyor. Ürünler arasında “gender fluid (akışkan cinsiyet)” kupalar, “queer all year (tüm yıl kuir)” takvimler ve 2-8 yaş arası çocuklar için cinsiyet kimliğini ve LGBTi’yi açıklayan “Bye Bye, Binary”, “Pride 1,2,3” ve “I’m not a girl” gibi bazı kitaplar yer alıyor.

Target, yaptığı yazılı açıklamada, “Bu yılki koleksiyonu tanıttığımızdan bu yana, ekip üyelerimizin iş başındayken güvenliğine ve huzuruna yönelik tehditler yaşadık” ifadelerini kullandı.

Merkezi Minneapolis’te bulunan perakende devi, “Bu değişken koşullar göz önüne alındığında, en ciddi ihtilaflı tutumların merkezinde yer alan öğeleri kaldırmak dahil planlarımızda düzenlemeler yapıyoruz” dedi.

Target sözcüsü Kayla Castaneda, bu yılki koleksiyonun müşteriler ve çalışanlar arasında çatışmaların artmasına ve Onur ürünlerinin yere atılması gibi olaylara yol açtığını söyledi.

Target, müşterilerin bazı mağazalardaki Onur vitrinlerini devirdiğini, öfkeyle çalışanlara yaklaştığını ve mağazaların içinden sosyal medyada tehdit videoları yayınladığını kaydetti.

Castaneda, Target’ın geri çektiği ürünlerin ABD’deki tüm mağazalarından ve internet sitesinden kaldırıldığını söyledi.

Çeşitli ‘’Onur Koleksiyonu’’ ürünleri inceleme altında olsa da, şu ana kadar kaldırılanlar arasında sadece İngiliz tasarımcı Erik Carnell ile olan bağlantısı nedeniyle incelemeye alınan LGBTi markası Abprallen var.

Carnell, pentagramlar, boynuzlu kafatasları ve diğer şeytani içerikleri olan ürünler tasarladığı için sosyal medyada tepkiyle karşılaşmıştı.

Target.com’da Abprallen için yapılan aramalarda hiç sonuç çıkmadı.

Ekran görüntüleri ve sosyal medyadaki paylaşımlar ise Target’ın daha önce Abprallen tasarımı üzerinde “transları değil transfobiyi tedavi edin” yazan 25 dolarlık sloganlı bir kazak ve 18 dolarlık “burası için fazla kuirtoo” yazan bez çanta sattığını gösteriyor.

Castaneda, Target’ın bazı trans mayoları ve çocuk ürünlerini de gözden geçirdiğini, ancak bu ürünlerle ilgili henüz bir karar verilmediğini söyledi.

Örneğin, kadın reyonunda satılan bir mayo, bedene oturuş şeklinin “tuck friendly” olarak tanımlanması ve bunun da erkek cinsel organını sıkıştırma özelliğini vurguladığı iddiasıyla incelemeye alındı.

ABD basınında da Güney eyaletlerindeki bazı Target mağazalarının LGBTİ Onur Ayı ile ilgili ürünleri mağazaların görünür yerlerinden uzaklaştırdığı belirtildi. Arkansas’daki bir Target mağazasında çalışan bir görevli Reuters’a yaptığı açıklamada Onur Yürüyüşü ile ilgili mayoları mağazanın daha iç kısımlarına kaydırdıklarını söyledi.

Onu Ayı için LGBTi ürünleri Mayıs başından bu yana satışta. Onur etkinlikleri Haziran ayında düzenleniyor.

Target’ın bu adımı, bira üreticisi Anheuser-Busch’un geçen ay transseksüel internet fenomeni Dylan Mulvaney ile sosyal medyada bira tanıtımı yapmasının ardından, Bud Light’a karşı oluşan muhafazakar tepkinin hemen ardından geldi.

Target ile Walmart ve H&M gibi diğer perakende devleri, yaklaşık on yıldır Onur Ayını kutlamak için LGBTi vitrinlerini genişletiyor. Ancak bu yıl cinsiyet onaylayıcı sağlık hizmetleri ve spora katılım dahil trans bireylerin merkezinde olduğu meseleler, eyalet yasama organlarında bölücü bir konu oldu ve tepkiler düşmanca bir hal aldı.

Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği’ne göre, bu yılın başından bu yana eyalet yasama meclislerine sunulan 500’e yakın LGBTi karşıtı yasa tasarısı var. Bu daha önce görülmemiş bir sayı.

Bu çabalar sağlık, özellikle de transseksüel gençler için cinsiyet onaylayıcı sağlık hizmetleri ve eğitim konularına odaklanıyor. Eyalet yasama organları, okullarda cinsellik ve cinsiyet kimliği ile ilgili tartışmaları önlemek için de baskı yapıyor.

En az 17 eyalet , transseksüel küçükler için cinsiyet onaylayıcı bakımı kısıtlayan veya yasaklayan yasalar çıkardı. Ancak Arkansas dahil bu eyaletlerin bazılarında yargıçlar geçici olarak yasaların uygulanmasını engelledi. Associated Press tarafından yapılan bir analiz, bu yasa tasarılarının genellikle tabandan ya da seçmenlerin taleplerinden değil, az sayıdaki muhafazakar çıkar grubunun kaleminden çıktığını ortaya koyuyor.

VOA tarafından geçilen ABD’nin perakende devi baskılar üzerine LGBTi ürünlerini raflardan kaldırıyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD’nin perakende devi baskılar üzerine LGBTi ürünlerini raflardan kaldırıyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD’nin perakende devi baskılar üzerine LGBTi ürünlerini raflardan kaldırıyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.