“ABD’nin Kararına Somut Adımla Cevap Vereceğiz”

“ABD’nin Kararına Somut Adımla Cevap Vereceğiz”

ABONE OL
22:59 - 30/09/2022 22:59
“ABD’nin Kararına Somut Adımla Cevap Vereceğiz”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Türkiye, ABD’nin Güney Kıbrıs’a silah ambargosunu kaldırmasına tepki vermeye devam ediyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önceki günkü “Kıbrıs Türk halkının güvenliği için ilave silah ve mühimmat desteğinin sağlanacağı” açıklamasının ardından, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da bugün konuya ilişkin ABD’yi eleştirdi.

Çavuşoğlu, Muğla’daki temasları çerçevesinde düzenlediği basın toplantısında, “ABD’nin Güney Kıbrıs’a silah ambargosunu kaldırma kararına somut adımla cevap vereceklerini” söyledi.

Garantör ülke olarak Türkiye’nin KKTC’nin de haklarını savunmak ve korumak zorunda olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

“ABD’nin Güney Kıbrıs Rum kesimine yönelik silah ambargoları var. Bunun da sebeplerinden bir tanesi, Rum tarafının kara para aklamada en önde gelen yerlerden birisi olması. Neymiş efendim, son zamanlarda Rum kesimi ABD ile kara para aklama konusunda işbirliği yapmış. Kara para aklama konusunda da işbirliği yapmış olabilir. Benim elimde veriler olmadığı için net bir şey söyleyemeyeceğim. Ama bunun karşılığı Rum tarafının ABD’den silah almasına izin vermek mi olması lazım.”

“Başka destekler verebilir, maddi destek verebilir. Ama Ada’da Türk tarafı-Rum tarafı dengesi var. ABD, Türkiye ve Yunanistan arasında da bir denge politikası izliyordu. Bu politikadan 2 yıldır uzaklaşmaya başladı. Bu konuda biz uyardık. Bu son kararıyla da aslında denge politikasını tamamıyla bozduğunu, tamamen Rum yanlısı olduğunu gösteriyor ABD. ABD bir karar aldı. Rum tarafı silah alır, almaz. Bugüne kadar KKTC’de biz gerekli tedbirleri aldık. Bu karardan sonra biz de ilaveten buraya ne gerekiyorsa takviye yapacağız. Silah anlamında ne gerekiyorsa bunu yapacağız. ABD’nin bu kararına biz somut adımla cevap vereceğiz. Madem tırmanma istiyorsunuz Ada’da, biz de gereğini yapacağız. KKTC ve Kıbrıs Türkünü korumak için her türlü adımı atacağız.”

Çavuşoğlu, konuyla ilgili Milli Savunma Bakanlığı’nın değerlendirmeler yaptığını söyledi. ABD’nin Güney Kıbrıs’a silah ambargosunu kaldırma kararına somut bir adımla tepki vermeleri gerektiğini yineleyen Çavuşoğlu, “Artık başkalarının aldığı kararlara boyun eğmeyen bir Türkiye’nin olduğunu da dosta düşmana herkese göstermemiz gerekiyor” ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da önceki gün konuyla ilgili, “Amerika’nın Güney Kıbrıs’a yönelik silah ambargosunu kaldırmasının ne içerik bakımından ne de zamanlama bakımından izahı yoktur. Amerika, bu adımıyla adada silahlanma yarışına yol açacaktır” demişti.

VOA tarafından geçilen “ABD’nin Kararına Somut Adımla Cevap Vereceğiz” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “ABD’nin Kararına Somut Adımla Cevap Vereceğiz” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “ABD’nin Kararına Somut Adımla Cevap Vereceğiz” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.