ABD’nin dev uçak gemisi NATO tatbikatı için Oslo’da

ABD’nin dev uçak gemisi NATO tatbikatı için Oslo’da

ABONE OL
20:27 - 24/05/2023 20:27
ABD’nin dev uçak gemisi NATO tatbikatı için Oslo’da
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD’nin dev uçak gemisi NATO tatbikatı için Norveç’in başkenti Oslo’da. Dünyanın en büyük uçak gemisi olarak tanımlanan USS Gerald Ford 30 Mayıs’a kadar Oslo’da kalacak.

Nükleer enerjiyle çalışan uçak gemisi, Oslo fiyortlarına silahlı personel taşıyan bir bot eşliğinde girdi. Norveç Silahlı Kuvvetleri, tüm teknelerin uçak gemisinden yarım kilometre uzak durması gerektiği uyarısında bulundu. Geminin bulunduğu yer, uçuşa yasak bölge ilan edildi.

Salı gününe kadar Oslo’da kalacak olan uçak gemisinin daha sonra Kuzey Kutbu’nda Norveç Silahlı Kuvvetleri ile birlikte tatbikata katılması bekleniyor.

Uçak gemisinin ilk yurtdışı seferinde Oslo sularına girişi Norveç devlet televizyonundan canlı yayınlandı. Bazı Norveçliler ellerinde dürbünle karadan dev uçak gemisinin fiyortu aşarak Oslo’ya girmesini izledi.

“Rusya’dan öngörülebilir tepkiler gelecektir”

Uçak gemisinin gelişini rotası üzerindeki Droebak’ta izleyen ve Norveç devlet televizyonu NRK’ya konuşan Laila Wilhelmsen, Soğuk Savaş döneminde 1950’lerde bu bölgede hep savaş gemilerinin olduğunu hatırlatarak, “Bilemiyorum ama sanırım (Rusya Cumhurbaşkanı) Putin’i şimdi daha da kızdırdık. Korkutucu bence” diye konuştu.

Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store Norveç haber ajansı NTB’ye yaptığı açıklamada, tatbikata Rusya’dan ‘öngörülebilir’ bazı tepkilerin geleceğini söyledi; Norveç’in son yıllarda olduğu gibi Norveç sularında müttefiklerle tatbikat isteme çizgisinde yoluna devam edeceğini söyledi.

Rusya: “Bu gibi güç gösterileri mantıksız”

Rusya’nın Norveç Büyükelçiliği ise “bu gibi güç gösterilerinin mantıksız ve zararlı” olduğunu savundu.

Oslo ve Moskova arasındaki ilişkiler Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden bu yana gergin. Norveç ve Rusya, Arktik Okyanusu’nun güneyinde 198 kilometrelik kara sınırını paylaşıyor.

ABD donanması Mayıs ayı başında uçak gemisinin Virginia eyaletine bağlı Norfolk’tan “ilk muharip görevi” için ayrıldığını açıklamıştı.

Gemide yaklaşık 2 bin 600 denizci görev yapıyor; bu sayı bir önceki nesil uçak gemilerinden 600 daha az.

VOA tarafından geçilen ABD’nin dev uçak gemisi NATO tatbikatı için Oslo’da haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD’nin dev uçak gemisi NATO tatbikatı için Oslo’da haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD’nin dev uçak gemisi NATO tatbikatı için Oslo’da haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.