ABD’li Senatörlerden Ukrayna’ya Önemli Ziyaret

ABD’li Senatörlerden Ukrayna’ya Önemli Ziyaret

ABONE OL
11:28 - 08/07/2022 11:28
ABD’li Senatörlerden Ukrayna’ya Önemli Ziyaret
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Rusya’nın “terörü destekleyen devlet” listesine alınmasını öngören yasa tasarısını Kongre’den geçirmeyi amaçlayan ABD’li iki senatör Ukrayna’nın başkenti Kiev’i ziyaret etti.

Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham ve Demokrat Senatör Richard Blumenthal söz konusu tasarıyı Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski ile görüştü.

ABD’li iki senatör Reuters haber ajansına birlikte verdikleri röportajda tasarının Rusya’yı “İran, Suriye ve Kuzey Kore ile aynı kategoriye koyacağını” belirtti.

Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, tasarının ABD Senatosu’nda oybirliğine yakın bir destek alabileceği görüşünde olduğunu söyledi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski de senatörlere çalışmalarından dolayı teşekkür ederek, Amerika’dan her iki siyasi partinin Ukrayna’ya destek vermesinin öneminin altını çizdi.

Demokrat Senatör Blumenthal, Kiev’e yakın Buça kasabasında Mart ayında Rus güçlerin işlediği iddia edilen savaş suçları ve katliamlara ilişkin gördüğünü söylediği fotoğrafların Rusya’nın “terörü destekleyen devletler” listesine girmeyi hak ettiğinin bir kanıtı olarak değerlendirdi.

Ukraynalı ve uluslararası savcılar Buça’da işlendiği iddia edilen suçlardan kimin sorumlu olduğunu araştırıyor. Demokrat Senatör Blumenthal Buça’dan gelen fotoğraf ve görüntülere atıfta bulunarak, “Bu terör değilse nedir bilmiyorum” dedi.

Rus güçleri 24 Şubat’ta Ukrayna’yı işgal etmişti. Moskova ise işgal sırasında sivillerin hedef alındığını yalanlıyor.

Ukrayna’nın doğusunda direnişe destek

Her iki senatör Ukrayna’nın Rusya’nın işgali altında bulunan bölgelerdeki direnişi etkili bir şekilde kullanabileceği görüşünde olduklarını ve ABD’nin sağladığı silah sistemleriyle birlikte Rusya işgali altında olan toprakları karşı bir saldırıyla geri alabileceğini düşündüklerini söyledi.

Demokrat Senatör Blumenthal, “Uzun menzilli topçu ateşi çok çok önemli. Ancak Ukrayna’nın doğusunda Ruslar’ın işgali altında olan bölgede görmeyi umduğumuz göğüs göğüse direniş de önemli” ifadelerini kullandı.

Senatör Blumenthal, aralarında daha uzun menzilli HIMARS roket sistemleri, Harpoon gemi savar füzeleri ve hava savunma sistemleri dahil olmak üzere, Rus topraklarına saldırmak için kullanılmamaları koşuluyla, Ukrayna’ya başka silah sevkiyatı yapılmasına destek verdiğini de belirtti.

Biden yönetimi daha önce savunma değil saldırı amaçlı kullanılabileceği konusundaki endişeler sebebiyle Ukrayna’ya 300 mile kadar menzili olan HIMARS mühimmatını vermeyi reddetmişti.

Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham ve Demokrat Senatör Richard Blumenthal Ukrayna’nın başkenti Kiev’de, 7 Temmuz, 2022.

Graham: “60 gün içinde savaşı Ukrayna’nın lehine çevirme şansımız var”

Ukrayna’nın doğusundaki Donbas bölgesinde bazı kısımları elinde tutmaya çalışan Ukraynalı yetkililerin silah sevkiyatının hızlandırılması çağrılarını yineleyen Cumhuriyetçi Senatör Graham de silah sistemleri sevkiyatında hızlı hareket edilmesi gerektiğini vurguladı.

Graham, “Önümüzdeki 60 gün içinde alacağımız kararlarla bu savaşta ibreyi Ukrayna’dan yana çevirme şansımız var” diye konuştu.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin de Ukrayna işgalinin dördüncü ayında Rusya parlamentosuna hitaben yaptığı konuşmada Batı’ya meydan okuyarak ”Bizi savaş meydanında yenmek istiyorlarmış, denesinler” dedi. Putin, çatışmanın uzamasının müzakere olasılığını gittikçe azalttığı uyarısında bulundu.

Ukrayna savaşı için ”daha yeni başlıyoruz” diyen Putin, ”Herkes şunu bilmeli ki daha hiçbir şeye başlamadık. Aynı zamanda barış görüşmelerini de reddetmiyoruz. Ancak müzakereleri reddedenler, zaman geçtikçe bizimle müzakere etmenin daha zorlaşacağını bilmeliler” ifadelerini kullandı.

VOA tarafından geçilen ABD’li Senatörlerden Ukrayna’ya Önemli Ziyaret haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD’li Senatörlerden Ukrayna’ya Önemli Ziyaret haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD’li Senatörlerden Ukrayna’ya Önemli Ziyaret haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.