ABD’li Gazetecinin Rusya’da Tutuklanmasına Tepki

ABD’li Gazetecinin Rusya’da Tutuklanmasına Tepki

ABONE OL
11:35 - 31/03/2023 11:35
ABD’li Gazetecinin Rusya’da Tutuklanmasına Tepki
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Wall Street Journal muhabiri Evan Gershkovich’in Rusya’da casusluk suçlamasıyla tutuklanmasının ardından yaptığı açıklamada, “haberlerden dolayı büyük kaygı duyduklarını” bildirdi.

Blinken yazılı açıklamasında, “Bir ABD vatandaşı yurtdışında tutuklandığında, derhal konsolosluk erişimini ve tüm gerekli desteği sağlamaya çalışırız” dedi.

Wall Street Journal ile temas halinde olduklarını ve Moskova’nın eylemlerini kınadıklarını belirten Blinken, “Kremlin’in gazetecilerin ve sivil toplumun sesini sindirme, bastırma ve cezalandırma girişimlerini mümkün olan en güçlü şekilde kınıyoruz” ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanlığının en büyük önceliğinin yurtdışındaki Amerikan vatandaşlarının güvenliği olduğu belirtilen açıklamada, “Rusya Federasyonu içinde ABD vatandaşlarının maruz kaldığı tehlikelere dair güçlü uyarılarımızı tekrarlıyoruz” denildi.

Açıklamada, Rusya’da yaşayan ya da bu ülkeye seyahat eden ABD vatandaşlarına da derhal ülkeden ayrılmaları çağrısı yapıldı.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada da, Amerikalı gazetecinin Rusya’da tutuklanmasından derin kaygı duyulduğu ifade edildi.

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, Beyaz Saray ve Dışişleri Bakanlığı’nın hem Wall Street Journal ile hem de Gershkovich’in ailesiyle temas halinde olduklarını aktardı.

Ayrıca Dışişleri Bakanlığı’nın Rus hükümetiyle de Gershkovich’e konsolosluk desteği sağlanması için doğrudan temas halinde olduğu kaydedildi. Açıklamada, “Amerikan vatandaşlarının Rus hükümeti tarafından hedef alınması kabul edilemez. Gershkovich’in gözaltına alınmasını en sert ifadelerle kınıyoruz” denildi.

Jean-Pierre, ABD hükümetinin Rusya’ya seyahat etmeme uyarısının gözardı edilmemesi gerektiğine dikkat çekti ve “Rusya’da ikamet eden veya seyahat eden ABD vatandaşları derhal ülkeyi terk etmeli” ifadelerini kullandı.

“Rus hükümetinin gazetecileri hedef almasını kınıyoruz”

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby de Başkan Joe Biden’ın Gershkovich’in Rusya’da gözaltına alınması konusunda bilgilendirildiğini, Beyaz Saray yetkililerinin Wall Street Journal ile doğrudan görüştüklerini ve Dışişleri Bakanlığı’nın da hem Wall Street ile hem de aileyle temas halinde olduğunu belirtti.

Kirby, “Daha önce de söylediğimiz gibi Amerikan vatandaşlarının Rus hükümeti tarafından hedef alınması tamamen kabul edilemez bir durum. Hem Gershkovich’in gözaltına alınmasını hem de Rus hükümetinin gazetecileri hedef almaya ve baskılamaya devam etmesini en güçlü şekilde kınıyoruz. Moskova’daki büyükelçiliğimiz Rusya Dışişleri Bakanlığı ile temasa geçti. Evan’a (Gershkovich) konsolosluk desteği sağlamaya çalışıyoruz” diye konuştu.

Kirby de Amerikan vatandaşlarına hükümetin Rusya’ya seyahat etmeme uyarılarını dikkate alma çağrısı yaptı ve Rusya’da yaşayanlarla bu ülkeye seyahat edenlerin ülkeyi derhal terk etmelerini istedi.

Birleşmiş Milletler Sözcüsü Stephane Dujarric de BM Genel Sekreteri’nin gazetecilerin işlerini yaptıkları için taciz edildikleri ve gözaltına alındıklarını gittikçe daha fazla görmekten duyduğu kaygıyı dile getirdiğini söyledi.

Menendez Putin’i hedef aldı

ABD’li gazetecinin gözaltına alınması Kongre’nin de takibinde. Senato Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Bob Menendez Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’i hedef aldı.

MSNBC’ye konuşan Demokrat Partili Senatör Menendez, “Özgür bir basının otoriterliğine yapacaklarından korkuyor. Bu nedenle de gazetecileri ya terörist ya da yabancı ajan olarak yaftalıyor” ifadelerini kullandı.

VOA tarafından geçilen ABD’li Gazetecinin Rusya’da Tutuklanmasına Tepki haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD’li Gazetecinin Rusya’da Tutuklanmasına Tepki haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD’li Gazetecinin Rusya’da Tutuklanmasına Tepki haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.