AB’den Rusya’ya Referandum Yanıtı: “Yasadışı ve Hileli”

AB’den Rusya’ya Referandum Yanıtı: “Yasadışı ve Hileli”

ABONE OL
00:10 - 29/09/2022 00:10
AB’den Rusya’ya Referandum Yanıtı: “Yasadışı ve Hileli”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Rusya’nın Ukrayna’nın Luhansk, Donetsk, Zaporijya ve Herson’da düzenlediği referandumdan yüzde 87 ila yüzde 99 oranında “Rusya’ya katılma yönünde” sonuç çıkması, uluslararası toplum tarafından reddediliyor. Referandumu “yasadışı ve hileli” diye tanımlayan Avrupa Birliği, sonuçları tanımayacağını ve Rusya’ya 8’inci yaptırım paketinin hazırlandığını açıkladı. Ukrayna, sonuçlarının ardından AB, NATO ve G7’den “Rusya’ya daha fazla yaptırım ve Ukrayna’ya daha fazla ağır silah yardımı” talep etti.

Rusya’nın, Ukrayna sınırındaki 4 bölgede “Rusya’ya katılma” konusunda düzenlediği referandumun sonuçlanmasının ardından, Avrupa’da sesler yükseldi. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, “Ukrayna’nın halkını savunacağına dair” güvence vererek, AB, NATO ve G7’ye Ukrayna’ya desteği arttırma çağrısı yaptı. G7 ülkeleri ise, bu “sözde referandumun sonuçlarını asla tanımayacakları” yanıtını verdi.

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Yüksek Komiseri Josep Borrell, Moskova’nın Ukrayna bölgelerinde düzenlediği referandumun “ilhak referandumları” olduğunu belirterek, bu girişimi kınadı. Avrupa’nın bu “manipüle edilmiş ve yasadışı” girişimleri desteklemeyeceğini belirtti.

Borrell, referandum boyunca günlerdir dile getirdiği uyarılarını sürdürerek, Rusya’nın referandum sonuçlarını açıklamasının ardından yayınladığı mesajında, “Bu girişim, sistematik insan hakları ihlalleri bağlamında, Ukrayna’nın egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün bir başka ihlalidir. Rus işgaline karşı çıkmaya ve direnmeye devam eden Ukraynalılar’ın cesaretini selamlıyoruz” dedi.

“Nord Stream sızıntısı kasıtlı saldırı”

Avrupa’nın enerji altyapısına yönelik herhangi bir saldırıya karşı da uyarıda bulunan Borrell, “Mevcut tüm bilgiler, Baltık Denizi’ndeki Kuzey Akım 1 ve 2 gaz boru hatlarında ortaya çıkan sızıntıların kasıtlı bir eylemin sonucu olduğunu gösteriyor” dedi. Borrell, “Avrupa’nın enerji altyapısında herhangi bir ‘kasıtlı kesinti’ kesinlikle kabul edilemez. Böyle bir girişim de tarafımızdan güçlü ve birleşik bir yanıtla karşılanacaktır” ifadelerini kullandı.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de, Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen ile yaptığı görüşmenin ardından Salı akşamı bu sızıntının “bir sabotaj eylemi” olduğunu dile getirmişti. Borrell, “Bu olaylar tesadüf değil ve hepimizi etkiliyor. Ne olduğuna ve neden olduğuna ışık tutmak için her türlü soruşturmayı destekleyeceğiz ve enerji güvenliği direncimizi arttırmak için ek adımlar atacağız” dedi.

Avrupa’nın enerji bağımlılığını azaltmak için inşa edilen, yılda 10 milyar metreküp gaz kapasiteli Baltık Borusu’nun, Norveç ve Polonya arasındaki hattının hizmete açıldığı gün, iki Kuzey Akım boru hattında meydana gelen hasarın tesadüf olmadığı ve “sabotaj” senaryosunun ön planda olduğu belirtiliyor.

Danimarka ordusunun Salı günü yaptığı açıklamaya göre, Güney İsveç ve Polonya arasında, Danimarka’nın Bornholm Adası’nda 26 Eylül Pazartesi gününden bu yana tespit edilen üç büyük sızıntı, yüzeyde 200 metre ile 1 kilometre arasında değişen kabarcıklarla görülebiliyor.

Stoltenberg: “Sahte referandum”

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, iki doğalgaz boru hattındaki sızıntılardan duyduğu endişeyi dile getirerek, durum hakkında bilgi almak üzere Danimarka Savunma Bakanı Morten Bodskov ile görüşeceğini açıkladı. Stoltenberg, çatışmaların tırmanmasından da endişe ettiğini belirterek, “Sahte referandum, Rusya’daki silahlı kuvvetlerin seferberliği ile birleştirilen nükleer retorik, tüm bunlar çatışmanın ciddi bir şekilde tırmanması anlamına geliyor” dedi.

AB’den 8’inci yaptırım paketi

Referandumun son bulduğu gün Kiev’e giderek temaslarda bulunan Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna da, Rusya’nın gerçekleştirdiği referandumların “maskaralık ve bir maskeli balodan” ibaret olduğu dile getirerek, Fransa’nın, Ukrayna halkına “güçlü desteğinin süreceğini” dile getirdi. Fransız BFM TV’ye konuşan Bakan Colonna, “Moskova’nın düzenlediği referandumda hiçbir samimiyet yok. Bu bir maskeli balo. Hiçbir meşruiyeti yok, değeri yok. AB olarak, 8’inci yaptırım paketinin hazırlığı içindeyiz” dedi.

Meloni-Zelenski dayanışması

İtalyan seçimlerinin galibi, Başbakan olması beklenen aşırı sağcı lider Giorgia Meloni de, “Ukrayna halkının İtalya’nın sadık desteğine güvenebileceğini” belirtti. Meloni’nin seçilmesini kutlayan Zelenski, Twitter hesabından İtalyanca, “İtalya’nın Rus saldırganlığına karşı mücadelede Ukrayna’ya verdiği desteği takdir ediyoruz. Yeni İtalyan hükümetiyle verimli bir ortaklık için sabırsızlanıyoruz” mesajını paylaştı. Meloni de bu mesaja İngilizce olarak, “Güçlü olun ve inancınızı sarsmadan koruyun. İtalya’nın desteğine de güvenebilirsiniz” yanıtını verdi.

VOA tarafından geçilen AB’den Rusya’ya Referandum Yanıtı: “Yasadışı ve Hileli” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. AB’den Rusya’ya Referandum Yanıtı: “Yasadışı ve Hileli” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan AB’den Rusya’ya Referandum Yanıtı: “Yasadışı ve Hileli” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.