AB’den İran’a yeni yaptırımlar

AB’den İran’a yeni yaptırımlar

ABONE OL
17:09 - 23/01/2023 17:09
AB’den İran’a yeni yaptırımlar
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Avrupa Birliği ülkelerinin dışişleri bakanları, 9-10 Şubat’ta yapılacak olağanüstü AB zirvesi öncesi Brüksel’de toplanarak, önemli gündem maddeleri üzerinde çalıştı. Dışişleri bakanları aylardır ülkede rejimi protesto eden göstericilere karşı güç kullanan İran hükümetine bir dizi yaptırım üzerinde anlaştı.

AB Dönem Başkanı İsveç, Twitter hesabından, “Dışişleri bakanları İran halkına baskıyı yönlendirenleri hedef alan yeni bir yaptırım paketini kabul etti. AB, İran makamlarının barışçı protestoculara karşı acımasız ve orantısız güç kullanmasını şiddetle kınıyor” mesajını paylaştı.

Bakanlar, protestolara yönelik baskılara karışan 37 İranlı şahıs veya kuruluşu “insan hakları ihlalleri nedeniyle” yaptırımlar listesine ekledi.

Ancak Almanya, Hollanda, Danimarka’nın içinde bulunduğu bir grup ülke tarafından, göstericileri öldüren, idam eden ve baskı uygulayan İran Devrim Muhafızları’nın “terörist örgüt listesine” alınması önerisi kabul görmedi.

Toplantı girişinde gazetecilere açıklama yapan Dış İlişkiler Yüksek Komiseri Josep Borrell, bu konuda gerekli hukuki prosedürler tamamlanmadığı için, böyle bir karar alınmayacağını açıkladı.

Borrell, “Böyle bir adımın atılabilmesi için mahkeme kararı gerekiyor. ‘Seni sevmiyorum ve terörist listesine alıyorum’ diyemezsiniz. Bu ancak, bir üye devlette bir mahkeme yasal ve somut bir karar alındığında yapılabilir” dedi.

“Devlet eliyle rehin politikası”

Projenin savunucularından Almanya’nın dışişleri bakanı Annalena Baerbock, “Devrim Muhafızları’nın terör örgütleri listesine alınmasının yasal olanaklarını tartışmamız gerekiyor” dedi.

Fransa ise İran makamlarının birçok Avrupa vatandaşını gözaltına alarak “devlet eliyle rehin politikası” uygulamasını kınadı.

Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, toplantı öncesinde “Avrupalılar olarak bu duruma verilecek yanıtlar üzerinde düşünmemizin zamanı geldi” dedi.

Belçika Dışişleri Bakanı Hadja Lahbib de, “Gittikçe daha fazla Avrupa vatandaşı gözaltına alınıyor ve bu durum kesinlikle kabul edilemez. AB’li 27 üye olarak İranlı yetkililere açık ve net bir mesaj göndermemiz önemli” diye konuştu.

Avrupa Parlamentosu kararı

Avrupa Parlamentosu geçen hafta AB’yi, 16 Eylül’de Mahsa Amini’nin ölmesiyle başlayan gösterileri şiddetle bastıran İran Devrim Muhafızları’nı “AB terör örgütleri listesine” dahil etmeye çağıran bir kararı kabul etti.

Bu kararın ardından Tahran yönetiminden, “AB böyle bir karar alırsa, buna karşılık verecekleri” açıklamaları geldi. İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, “Avrupa Birliği’nin böyle bir kararla kendi ayağına kurşun sıkacağı” uyarısı yaptı.

Dışişleri bakanları sonuçta siyasi olduğu kadar hukuki açıdan da karmaşa yaratan bu konuda bir karar almak yerine şimdilik, Devrim Muhafızları yöneticilerini insan hakları ihlali nedeniyle AB’nin yaptırım uyguladığı kişiler listesine dahil etmeyi seçti.

AB yönetimi daha önce, protestolara yönelik baskının yanısıra, İran’ın Rusya’ya insansız hava aracı sağlaması nedeniyle 60’tan fazla İranlı yetkili ve kuruluşa “varlık dondurma ve vize yasağı” içeren yaptırımlar getirmişti.

İran’daki protestolar sırasında güvenlik gücü mensupları dahil yüzlerce kişi öldürüldü; binlerce kişi de tutuklandı. Gösterilere katıldıkları için en az dört gencin idam edilmesi de uluslararası tepkileri yoğunlaştırdı.

VOA tarafından geçilen AB’den İran’a yeni yaptırımlar haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. AB’den İran’a yeni yaptırımlar haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan AB’den İran’a yeni yaptırımlar haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.