DOLAR

32,3425

0.07%
EURO

35,0274

-0.2%
ALTIN(gr)

2.316,41

1,73%
BİST 100

9079.97

1,73%
AB’den 46 bildirim alan Türkiye’ye biberde kalıntı uyarısı

AB’den 46 bildirim alan Türkiye’ye biberde kalıntı uyarısı

ABONE OL
13:43 - 05/09/2020 13:43
AB’den 46 bildirim alan Türkiye’ye biberde kalıntı uyarısı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best
ha-ber.com/Fikri Cinokur/Antalya

Avrupa Birliği, Türk biberinde zirai ilaç kalıntısı bulunması nedeniyle Türkiye’yi ihraç sezonundan Ağustos ayına kadar 46 kez bildirimde bulundu.

Batı Akdeniz İhracatçı Birliği (BAİB) Genel Sekreter Temsilcisi Güliz Akel Çetinkaya imzasıyla ihracatçılara gönderilen yazıda, biberde zirai ilaç kalıntısı konusunda daha dikkatli olmaları istendi.

Yazıda, Avrupa Komisyonu Sağlık ve Tüketicinin Korunması Genel Müdürlüğü DG SANTE tarafından geçen yıl Kasım ayı sonunda Antalya’da üretim alanlarında yapılan denetimler sonrası Türkiye’den “Avrupa Birliğine İhracat İçin Üretilen Bitkisel Kaynaklı Gıdalarda Pestisit Kontrolleri” konusunda hazırlanan raporun tamamlandığı belirtildi.

Raporda, AB’ye ihraç edilen bitkisel gıda ürünleri ile ilgili yeterli bir izlenebilirlik sistemi olmadığı, farklı üreticilerin ürünlerini kolaylıkla karıştırma ihtimalinin yüksek olması ve hata kaynağının tespit edilemediği vurgulandı.

Önlemlere rağmen Türkiye’den ihraç edilen biberde Avrupa Birliği Gıda ve Yemde Hızlı Alarm Sistemi (AB-RASFF) bildirimlerinin azalmadığına dikkat çekilen raporda,  biberde kalıntı nedeniyle Türkiye’ye 2018’de 57, 2019’da  60 ve 2020 yılı Ağustos ayına kadar da 46 bildirimde bulunularak önlemlerin daha da artırılmasını istedi.

Tarım ve Orman Bakanlığı, ihracatçı ve üreticilerin biberde zirai ilaç kalıntısına dikkat edilmesi için daha dikkatli olunması için uyardı. Bakanlık yaptığı uyarısında şunları kaydetti.

‘’AB’nin RASFF bildirimleri T.C. Tarım ve Orman Bakanlığınca değerlendirildi. Ülkemizden AB ülkelerine biber ihracatında sıkıntı yaşanmaması, ülkemiz itibarının korunması ve AB ile olan taze meyve ve sebze ticaretimizin daha iyi seviyede sürdürülebilmesi için mevcut tedbirlerin arttırılması uygun görüldü.’’

Bakanlık, AB’ye tatlı biber (taze, soğutulmuş/dondurulmuş) ihracatıyla ilgili 24 Ağustos 2020 tarihinden itibaren alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı.

İhracata konu biber partilerinde tarla veya sera ayırımı yapılmaksızın yüzde 25 oranında pestisit kalıntı analiz sıklığı uygulanmalı.

İhracatçı veya üretici her firmanın ilk biber ihracat partisi mutlaka pestisit kalıntı analizine tabi tutulmalı.

İzlenebilirlik sistemi oluşturmayan ihracatçı firmaların ürünlerinin AB’ye ihracatında sertifika düzenlenmemeli.

İhracatçı, yapılacak kontroller öncesinde ambalajlanmış ve etiketlenmiş ihraç partisini, ihracat beyannamesinde belirtilen miktara denk olacak şekilde hazır hale getirmeli.

İhraç partisinin beyannamede belirtilen miktardan eksik olduğunun tespit edilmesi ve/veya etiketlenmemiş veya etiket ürün ambalajından kolayca ayrılabilecek/düşebilecek durumda ise üründe karantina kontrolleri kesinlikle yapılmamalı ve ihracat başvurusu kabul edilmemelidir.

Biberde RASFF bildirimi almış ihracatçı firmanın bildirimden sonra yapacağı biber ürünü ihracatında üst üste 10 sevkiyatta yüzde 100 oranında pestisit kalıntı analiz sıklığı uygulanmalıdır.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.