ABD’den Moskova Destekli Petrol Kaçakçısı Ağa Yaptırım

ABD’den Moskova Destekli Petrol Kaçakçısı Ağa Yaptırım

ABONE OL
19:45 - 26/05/2022 19:45
ABD’den Moskova Destekli Petrol Kaçakçısı Ağa Yaptırım
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Amerika, İran ordusunun Devrim Muhafızları birimine bağlı Kudüs Gücü adına petrol kaçakçılığı yapan ve kara para aklayan Rusya destekli bir ağa yaptırım uygulama kararı aldığını açıkladı.

Amerika Maliye Bakanlığı, liderliğini Küdus Gücü’nün şu andaki ve eski üyelerinin yürüttüğü ağın, “Rusya Federasyonu hükümetinin üst kademeleri” tarafından desteklendiğini ve bünyesinde Çin firmalarının ve eski bir Afgan diplomatın bulunduğunu kaydetti. Bakanlık, açıklamasında, söz konusu ağın Kudüs Gücü ve Tahran’ın Lübnan’daki müttefiki Hizbullah örgütü için yüz milyonlarca dolar fon elde ettiğini ve Tahran’ın militan örgütleri desteklemesine yardımcı olduğunu belirtti.

İran Devrim Muhafızları’nın yabancı casusluk ve paramiliter kolu olan Kudüs Gücü, yabancı ülkelerdeki müttefik milisleri de kontrol ediyor. Donald Trump’ın başkanlığı döneminde ABD yönetimi, İran Devrim Muhafızları’nı, 2019 yılında Yabancı Terör Örgütleri listesine almıştı. Bu hamle, Washington’un ilk kez resmi olarak bir başka ülkenin ordusunu terör örgütü olarak nitelemesi anlamına gelmişti.

Biden yönetimi, Trump’ın Amerika’yı 2018 yılında çıkardığı 2015 tarihli İran nükleer anlaşmasının yeniden canlandırılması için dolaylı görüşmelerde bulunuyor. Anlaşma kapsamında dünya güçleri, nükleer programını kısıtlaması karşılığında Tahran’a uygulanan uluslararası mali yaptırımları kaldırmayı kabul etmişti.

Amerika Dışişleri Bakanı Antony Blinken, nükleer anlaşmaya atıfta bulunarak yaptığı açıklamada, “Amerika Ortak Kapsamlı Eylem Planı’nın (İran nükleer anlaşmasının resmi adı) tam olarak uygulanmasına karşılıklı olarak geri dönme arayışını sürdürse de, İran’ın yasadışı petrol ticaretine yönelik sıkı yaptırımlar uygulayacağız” dedi.

İran’ın New York’taki Birleşmiş Milletler temsilciliği ve Washington’daki Rus ve Çin büyükelçilikleri, konuya ilişkin açıklama taleplerini yanıtsız bıraktı.

Görüşmeler, Mart ayında anlaşmanın yeniden canlandırılmasına yaklaşıldığına işaret etmiş olsa da Rusya’nın son dakika talepleri ve Washington’un Devrim Muhafızları’nı terörizm listesinden çıkarıp çıkarmayacağı soruları, görüşmelerin çıkmaza gitmesine yol açtı. İran’ın Washington Büyükelçisi bugün, nükleer anlaşmayı canlandırma şansının en iyi ihtimalle “sallantıda” olduğunu söyledi.

Amerika’nın bugünkü yaptırım kararı, merkezi Rusya’da bulunan ve Maliye Bakanlığı’nın Kudüs Gücü adına milyonlarca dolar transfer ettiğini kaydettiği RPP LLC şirketini, merkezi Birleşik Arap Emirlikleri’nde bulunan ve Washington’un Rus hükümeti ve Rus devletine ait petrol şirketi Rosfent işe işbirliği yaparak, İran petrolünü Avrupa’daki şirketlere taşımakla suçladığı Zamanoil DMCC şirketini hedef aldı.

Moskova’daki eski bir Afgan maslahatgüzarıyla Devrim Muhafızları’yla bağlantılı birkaç kişi de yaptırım kapsamına alındı.

Yaptırım uygulanacak Çin firmaları arasında ayrıca merkezi Pekin’de bulunan Haokun Enerji Grubu Limited Şirketi’yle Hong Kong’daki yan kuruluşu Çin Haokun Enerji bulunuyor. Amerika Maliye Bakanlığı, Çin Haokun Enerji’yi, Küdus Gücü’nden milyonlarca varil İran petrolü satın almakla suçladı.

VOA tarafından geçilen ABD’den Moskova Destekli Petrol Kaçakçısı Ağa Yaptırım haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD’den Moskova Destekli Petrol Kaçakçısı Ağa Yaptırım haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD’den Moskova Destekli Petrol Kaçakçısı Ağa Yaptırım haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.