ABD’den İran’da İnternet Erişimi İçin Yaptırımlara İstisna 

ABD’den İran’da İnternet Erişimi İçin Yaptırımlara İstisna 

ABONE OL
21:07 - 23/09/2022 21:07
ABD’den İran’da İnternet Erişimi İçin Yaptırımlara İstisna 
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

ABD Maliye Bakanlığı, 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin gözaltında ölümünün ardından İran’ın dört bir yanında düzenlenen protesto gösterileri sürerken, Tahran rejiminin ülke genelinde internet erişimini yasaklaması üzerine harekete geçti.

Bu çerçevede İran halkınının internet erişimini kolaylaştırması açısından İran’a uyguladığı yaptırımlara istisna getirdi.

Maliye Bakanlığı bugün konuyla ilgili açıklamasında, Tahran hükümetinin iki gün önce halkın internete erişimini kesmesinin ardından, yaptırımların kapsamını güncelleyerek İran’da halkın internet erişimine desteği arttırmak üzere değişikler yapıldığını açıkladı.

Maliye Bakan Yardımcısı Wally Adeyemo, yazılı açıklamada, “Cesur İranlılar Mahsa Amini’nin ölümünü protesto etmek için sokaklara dökülürken ABD, İran halkına serbest bilgi akışı için desteğini iki katına çıkarıyor” dedi.

“Bu değişikliklerle İran halkının, hükümetin kendilerini gözetleme ve sansürleme çabalarına karşı daha donanımlı olmalarına yardımcı oluyoruz” diyen Adeyemo, Washington’un gelecek haftalarda bu konuda yeni adımlar atmaya devam edeceğini kaydetti.

İnternet izleme grubu Netblocks dün yaptığı açıklamada, sosyal medyaya ve bazı içeriklere erişimin sıkı bir şekilde kısıtlandığı İran’da yeni bir mobil internet kesintisinin kaydedildiğini bildirmişti.

NetBlocks hafta başında Kürdistan vilayetinin başkentinde internet bağlantısının “neredeyse tamamen” kesildiğini bildirmiş ve bunu protestolarla ilişkilendirmişti.

ABD Maliye Bakanlığı, Washington’un İran’a yönelik yaptırımlarında uzun zamandır internetle ilgili bazı istisnalar sağladığını, bugün yapılan güncellemenin de bu istisnaları modernize etmeyi amaçladığını söyledi.

Maliye Bakanlığı’nın son adımı ile sosyal medya platformları ve video konferans görüşmeleri, ABD’nin istisnaları dahilindeki yazılım ve hizmet kategorilerine dahil ediliyor ve sıradan İranlılar’ın “İran rejimi tarafından uygulanan baskıcı internet sansürüne ve gözetim araçlarına direnmelerine” yardımcı olacak iletişim araçlarını destekleyen hizmetler için ek yetkiler veriliyor.

ABD ayrıca bu ruhsatlarla, virüslerle, zararlı yazılımlarla ve gözetleme yazılımlarına karşı kullanılan programları onaylamaya devam edeceğini ve şirketler için uyumu kolaylaştırmak amacıyla iletişimin “kişisel” olması yönünde daha önce aranan bir koşulu kaldırdığını kaydetti.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da yeni istisnalar için ‘’İran Halkı için Serbest Bilgi Akışının Geliştirilmesi’’ başlığıyla bir yazılı açıklama yayınladı.

Blinken bu güncellemenin, Maliye Bakanlığı’nın yasal iznini modernize ederek serbest bilgi akışını ve İran halkının gerçeğe dayalı bilgilere erişimini, kişilerin interneti kullanma biçimlerini, özellikle de İranlılar’ın ortak iletişim faaliyetlerine ve dijital hizmetlerin kullanımına yarayacak şekilde genişlettiğini kaydetti.

ABD Dışişleri Bakanı, bu adımın İran hükümetinin vatandaşlarını gözetleme ve sansürleme çabalarına karşı koymaya yardımcı olacağı ve bu sayede teknoloji firmalarının İran halkına bulut bilişim hizmetlerine erişimden çevrimiçi güvenlik ve gizliliklerini arttıracak daha iyi araçlara kadar daha fazla dijital hizmet sunabileceğini belirtti.

Blinken, ‘’İran hükümeti, 80 milyon vatandaşının çoğunun internete erişimini keserek, barışçı protestoculara uyguladığı şiddet içeren baskıyı hem onların hem de dünyanın izlemesini engelledi. İran hükümetinin kendi halkından korktuğu çok açık. Mahsa Amini anlamsız ve trajik bir şekilde öldü ve şimdi hükümet onun kaybına haklı olarak öfkelenen barışçı protestocuları şiddetle bastırıyor. Bu adımlar karşısında, İran halkının yalnız ve karanlıkta bırakılmamasını sağlamaya yardımcı olacağız. Bu, temel haklarına saygı gösterilmesini talep eden İranlılar’a anlamlı bir destek sağlamak için atılmış somut bir adımdır’’ ifadelerini kullandı.

VOA tarafından geçilen ABD’den İran’da İnternet Erişimi İçin Yaptırımlara İstisna  haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD’den İran’da İnternet Erişimi İçin Yaptırımlara İstisna  haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD’den İran’da İnternet Erişimi İçin Yaptırımlara İstisna  haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.