ABD’den İki Çinli Yetkiliye Daha Yaptırım Kararı

ABD’den İki Çinli Yetkiliye Daha Yaptırım Kararı

ABONE OL
21:10 - 22/03/2021 21:10
ABD’den İki Çinli Yetkiliye Daha Yaptırım Kararı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD Maliye Bakanlığı’ndan Pazartesi günü yapılan açıklamada, Çin’in Şincan bölgesinde yaşanan insan hakları ihlalleriyle bağlantıları olan iki Çinli yetkiliye daha yaptırım kararı alındığı bildirildi. Washington, Çin’in Şincan bölgesindeki etnik Müslümanlar’ı hedef alan ihlalleri soykırım olarak niteliyor.

Reuters haber ajansına göre Bakanlık, yaptırım uygulanacak yetkililerin Çin Komünist Partisi’nin Şincan Üretim ve İnşaat Birliği Genel Sekreteri Wang Junzheng ve Şincan Kamu Güvenliği Bürosu Başkanı Chen Mingguo olduğunu açıkladı.

İki Çinli yetkili, ABD Küresel Magnitsky İnsan Hakları Sorumluluk Yasası uyarınca yaptırımlara maruz kaldı. ABD Maliye Bakanlığı açıklamasında, kararın, Avrupa Birliği (AB), İngiltere ve Kanada tarafından atılan adımları tamamlayıcı nitelikte olduğu belirtildi.

ABD ve diğer ülkelerin aldığı kararlar, Çin’in en üst düzey yönetici kadrosunu hedef almaktan kaçınsa da bu adımlar, Biden yönetiminin müttefikleriyle eşgüdümlü olarak Çinli yetkililere karşı tavır alması açısından bir ilk. Başkan Biden, Çin’e karşı koymak için ABD’nin müttefikleriyle yakın işbirliği içinde olacağı taahhüdünde bulunmuştu.

Maliye Bakanlığı’nın yaptırım kararı, geçtiğimiz hafta üst düzey ABD ve Çin yetkililerinin Alaska eyaletinde gerçekleştirdiği “sert ve doğrudan” görüşmelerden iki gün sonra alındı. Alaska’daki toplantı, dünyanın en büyük iki ekonomisine sahip ABD ve Çin arasındaki gerginliklerin derinliğini gözler önüne sermişti.

Alaska’daki görüşmeye katılan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, “Çin, uluslararası arenada giderek artan kınama mesajlarına rağmen Şincan’da insanlık suçu işlemeye ve soykırım yapmaya devam ediyor” demiş ve Pekin’e Uygurlar ve diğer etnik azınlıklara uygulanan baskılara son vermesi çağrısı yapmıştı.

Washington, geçtiğimiz yıl Temmuz ayında, Çin Politbüro üyelerinden Şincan Komünist Parti Sekreteri Chen Quanguo’nun da aralarında bulunduğu altı kişiye yaptırım uygulama kararı almıştı.

ABD Maliye Bakanlığı bünyesindeki Yabancı Mal Varlıklarını Kontrol Dairesi Başkanı Andrea Gacki, yaptığı açıklamada, “Çinli yetkililer, Şincan’daki zulüm devam ettiği sürece bunun sonuçlarıyla karşı karşıya kalmaya devam edecek” dedi.

Gacki, “Maliye Bakanlığı, Uygurlar ve diğer etnik azınlıklara karşı keyfi tutuklamalar ve işkence dahil Çin hükümetinin insan hakları ihlalleri nedeniyle hesap vermesini sağlamaya ilişkin taahhüdüne bağlıdır” şeklinde konuştu.

ABD Maliye Bakanlığı, Şincan Kamu Güvenliği Bürosu’nun Şincan’da Uygurlar ve diğer etnik azınlıklara karşı baskıcı taktikler kullandığını, bu taktikler arasında 2016 yılından bu yana uygulanan kitlesel gözaltılar ve gözetimin de olduğunu kaydetti.

Açıklamada, “Gözetime maruz kalanlar genellikle gözaltına alınıyor ve alınan haberlere göre farklı işkencelere ve siyasi endoktrinasyona tabi tutuluyor” denildi.

VOA tarafından geçilen ABD’den İki Çinli Yetkiliye Daha Yaptırım Kararı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD’den İki Çinli Yetkiliye Daha Yaptırım Kararı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD’den İki Çinli Yetkiliye Daha Yaptırım Kararı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.