ABD’den Çin’e Karşı Yeni “Ticaret Görev Gücü” 

ABD’den Çin’e Karşı Yeni “Ticaret Görev Gücü” 

ABONE OL
15:09 - 09/06/2021 15:09
ABD’den Çin’e Karşı Yeni “Ticaret Görev Gücü” 
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Biden yönetimi, Çin’i haksız ticaret uygulamalarıyla mücadele etmek için yeni bir “görev gücüyle” hedef alacağını açıkladı. Yönetim, yarı iletkenlerden elektrikli araç bataryalarına kadar kritik ürünlere erişimin gözden geçirildiğini bildirdi.

Beyaz Saray’ın uluslararası ekonomi ve rekabet gücü üst düzey yöneticisi Peter Harrell gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD Ticaret Temsilcisi öncülüğündeki “tedarik zinciri ticaret görev gücünün” Çin’e yönelik gümrük tarifeleri ve diğer çözümleri de kapsayacak şekilde, tedarik zincirlerinin bozulmasına katkıda bulunan belirli ihlalleri araştıracağını söyledi.

Yetkililer ayrıca, Ticaret Bakanlığı’nın büyük ölçüde Çin’den yapılan ve motorlarla diğer endüstriyel uygulamalarda kullanılan neodimium mıknatıs ithalatının ABD ulusal güvenliğine etkisi hakkında soruşturma başlatılmasının düşünüldüğünü de kaydetti.

Başkan Joe Biden, Şubat ayında kritik tedarik zincirlerinin gözden geçirilmesini emretmiş ve ilgili birimlerin, nadir minerallerle ilaçlarda kullanılan maddeler gibi ABD’nin denizaşırı kaynaklara bağımlı olduğu kritik ürünlere erişiminin riskleri hakkında 100 gün içinde rapor vermesini istemişti.

Biden yönetimi, yeni stratejisi kapsamında yürüttüğü bu incelemeyle Çin’i doğrudan hedef almasa da, dünyanın bu ikinci büyük ekonomisinin ortaya koyduğu zorluklar karşısında ABD’nin rekabet gücünü arttırmayı amaçlıyor.

Biden’ın ekonomi danışmanlarından Jared Bernstein, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, darboğazları gevşetmek için “tedarik zincirinin arkasındaki tüm lojistiği anlamaya çalışıyoruz. Bunu yapmanın en iyi yollarından biri sektördeki insanlarla konuşmak ve bunu sık sık yapıyoruz” dedi.

ABD, COVID-19 salgını sırasında tıbbi ekipman edinmede ciddi zorluklarla karşı karşıya kaldı. Şu anda ülke, bilgisayar çipleri, otomobil gibi ürünlerin üretiminin gecikmesi gibi bir dizi alanda sıkıntı yaşıyor.

Beyaz Saray, bu sıkıntılara çözüm bulmak için özel sektörle yakın bir şekilde çalıştığını bildirirken, yetkililer şirketlerin de sorunun bir parçası olduğunu söylüyor.

Ulusal Ekonomi Konseyi Başkan Yardımcısı Sameera Fazili, Beyaz Saray basın brifingindeki açıklamasında, “Emeğin yıllarca yatırım yapılacak bir varlık olarak görülmek yerine yönetilmesi gereken bir maliyet olarak ele alınması, yerli tedarik zincirlerimizi zayıflattı, işçilerimizin ücretlerini ve sendika yoğunluğunu zayıflattı ve şirketlerin vasıflı eleman bulmasını zorlaştırdı” ifadelerini kullandı.

ABD hükümetine bağlı kurumların, Biden’ın verdiği talimattan bir yıl sonra, yerli üretim yeteneklerindeki boşlukları ve bunları gidermeyi amaçlayan politikaları belirleyecek raporlar sunması gerekiyor.

Müttefik ülkelerle ticaret savaşları arzu edilmiyor

Ancak Beyaz Saray, çip tedarik sıkıntısını kısa vadede hafifletecek yeni önlemler konusunda fazla bir şey sunamıyor. ABD Ticaret Bakanlığı bir bilgi notunda, çip üreticileri ve tüketiciler arasında “bilgi akışını kolaylaştırmak” ve şeffaflığı artırmak için çalışacağını belirtti.

Yönetim tıp alanında ithalata güvenmek yerine Savunma Üretim Yasası’nı kullanarak 50 ila 100 kritik ilacı yurtiçinde üretme çabalarını hızlandırmaya çalışacak.

Ayrıca yönetim, keresteden çeliğe kadar enflasyon korkularını arttıran arz darboğazlarını gidermek için; ev yapımı ve inşaat, yarı iletkenler, ulaştırma, tarım ve gıdaya odaklanan bir görev gücü başlatıyor.

Fazili, “Bu darboğazların doğası gereği geçici olmasını ve önümüzdeki birkaç hafta içinde kendiliğinden çözülmesini bekliyoruz” dedi.

Yarı iletkenler, genişletilecek bir yasanın odağında bulunuyor ve şu anda bu konu Kongre’ye gönderildi. Yasa, tüketici elektroniği ve askeri teçhizata kadar her alanda kullanılan çipler için yerli üretim kapasitesi oluşturmaya milyarlarca dolar ayıracak.

Biden kendi görev süresinde, Çin’in küresel bir lider olarak ABD’yi geçmeyeceğini ve Pekin’le mücadelenin, çoğu konuda derin görüş ayrılıkları yaşayan bölünmüş bir Kongre’de üzerinde en çok uzlaşılan konulardan biri olduğunu söyledi.

Beyaz Saray başarı ölçüsünün, müttefik ülkeler ve ortaklardan çeşitlendirilmiş tedarikçi sayısını arttırmak, jeopolitik rakiplerden tedarikçi sayısını ise azaltmak olacağını bildirdi.

Beyaz Saray Uluslararası Ekonomi ve Rekabet Gücü’nün yöneticisi Peter Harrell “Müttefiklerimiz ve ortaklarımızla işbirliğini güçlendirirken, rakip ülkelerin ABD’nin endüstriyel tabanını boşaltan ve tedarik zinciri güvenliğimizi baltalayan haksız ticaret uygulamalarına karşı da çalışmamız gerektiğini biliyoruz” diye konuştu.

VOA tarafından geçilen ABD’den Çin’e Karşı Yeni “Ticaret Görev Gücü”  haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD’den Çin’e Karşı Yeni “Ticaret Görev Gücü”  haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD’den Çin’e Karşı Yeni “Ticaret Görev Gücü”  haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.