ABD’den 7 İranlı Yetkiliye Daha Yaptırım

ABD’den 7 İranlı Yetkiliye Daha Yaptırım

ABONE OL
23:39 - 06/10/2022 23:39
ABD’den 7 İranlı Yetkiliye Daha Yaptırım
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

ABD, 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin ahlak polisi gözetimindeyken ölümünün ardından internet erişiminin kapatılması ve barışçı protestoculara baskılar nedeniyle yedi İranlı yetkiliye yaptırım getirildiğini açıkladı.

Maliye Bakanlığı yaptığı açıklamada, İran İçişleri Bakanı Ahmed Vahidi, İletişim Bakanı Eisa Zarepour ve İran Siber Polisi Başkanı Vahid Muhammed Naser Majid’in yaptırım listesine alınan kişiler arasında olduğunu bildirdi.

Maliye Bakanlığı’nın terörizm ve mali istihbarattan sorumlu müsteşarı Brian Nelson, “ABD, İran hükümetinin interneti kapatmasını ve barışçı protestoların şiddetle bastırılmasını kınıyor ve bu tür eylemleri yönlendiren ve destekleyenleri hedef almaktan çekinmeyecek” dedi.

İran’ın New York’taki Birleşmiş Milletler misyonu, yorum talebine yanıt vermedi.

Amerika ayrıca, hükümet karşıtı protestoları bastırmakla görevli, merkezi Tahran’da bulunan güvenlik birimi İslam Devrim Muhafızları (IRGC) yetkilileri Hüseyin Nejat’ı ve IRGC’nin siyasi komutan yardımcısı Yadollah Javani’yi de yaptırım listesine aldı.

İran’ın kolluk kuvvetlerinden görevliler de yaptırım listesine dahil edildi. ABD Maliye Bakanlığı, Washington’un, şehirdeki ahlak polisinin başörtüsü uyum uygulamalarının çoğunu denetlemekle suçladığı Tahran’daki Harekat Komutan Yardımcısı Hüseyin Sajedinia ve polis şefi Hüseyin Rahimi’ye de yaptırım uyguladı.

Bugünkü adım, yaptırım uygulanan kişilerin ABD’deki varlıklarını donduruyor ve genelde Amerikalılar’ın onlarla iş yapmalarını engelliyor. Bu kişilerle belirli işlemlerde bulunanlar da yaptırımlara maruz kalma riskiyle karşı karşıya kalıyor.

Amini’nin ölümünün yol açtığı ülke çapındaki huzursuzluk, 1979’da kurulan İslam Cumhuriyeti’nin çöküşünü isteyen protestocularla birlikte, İran’ın din adamlarına karşı son yılların en büyük meydan okuması haline geldi.

Hak grupları, İran Devrim Muhafızları’na bağlı gönüllü bir milis grubu olan Besic de dahil olmak üzere güvenlik güçleri tarafından uygulanan sıkı önlemler kapsamında binlerce kişinin tutuklandığını ve yüzlercesinin yaralandığını söylüyor. İnsan hakları grupları ölü sayısının 150’nin üzerinde olduğunu savunuyor.

ABD, geçen ay İranlı kadınlara taciz iddiaları üzerine 13 Eylül’de “uygunsuz kıyafeti” nedeniyle Tahran’da gözaltına alındıktan sonra ölen İranlı Kürt Amini’nin ölümünden birimi sorumlu tuttuğu İran ahlak polisine yaptırım uygulamıştı.

İranlı yetkililer, ABD dahil olmak üzere yabancı düşmanları İran’ı istikrarsızlaştırmak için müdahale etmekle suçluyor ve güvenlik güçleri arasında çok sayıda can kaybı olduğunu bildiriyor.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da yaptığı yazılı açıklamada, 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin ‘Ahlak Polisi’ olarak adlandırılan birim tarafından gözaltında tutulurken trajik ölümünün ardından İran hükümetinin protestoları şiddetle bastırmaya devam etmesini kınadığını belirtti.

Blinken açıklamada, “İran hükümeti, o zamandan beri, internet erişimini kapatmak da dahil olmak üzere, ifade özgürlüğü ve barışçı toplanma hakkını çiğnedi” dedi.

VOA tarafından geçilen ABD’den 7 İranlı Yetkiliye Daha Yaptırım haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD’den 7 İranlı Yetkiliye Daha Yaptırım haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD’den 7 İranlı Yetkiliye Daha Yaptırım haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.