ABD’deki tarım alanlarının yabancılara satışına kısıtlama gelir mi?

ABD’deki tarım alanlarının yabancılara satışına kısıtlama gelir mi?

ABONE OL
23:35 - 04/06/2023 23:35
ABD’deki tarım alanlarının yabancılara satışına kısıtlama gelir mi?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Bazı Kongre üyeleri Amerikan tarım topraklarının yabancı kişilere, kuruluşlara satılmasının durdurulmasını istiyor, özellikle Çin’i kastediyorlar. 100’den fazla ülke Amerikan topraklarına yatırım yapmış durumda.

Çin bu çerçevede 18. sırada. Kongre’de Çin’in Amerika’da yatırım yaptığı tarım alanlarıyla ilgili endişeler artsa da uzmanlar bunun daha çok siyasi olduğu düşüncesinde.

Amerika’nın en fazla mısır ve soya üreticilerinden biri Illinois eyaleti. Wendell Shauman, ailesinin nesillerdir sahibi olduğu alanda çiftçiliğe sevam ediyor. Çiftlik Galesburg kenti yakınlarında yer alıyor.

Çinli yatırımcıların bu tür bir çiftlik almasından endişe ettiğini belirtiyor Shauman.

2019’dan 2020’ye kadar Çin’le ortak olan şirketler Amerika’daki topraklarını yüzde 30 arttırdı.

Wendell Shauman, “En önemli rakibiniz burda toprak sahibi olabilmesi rahatsız edici. Bu sizi endişelendiriyor” diyor.

Ama Shauman yakınlarda Çin’le bağlantılı bir çiftliğin olduğundan haberi olmadığını da kabul ediyor.

Illinois, Jacksonville’de Luke Worrell’in şirketi bölge genelinde toprak alım satımı yapıyor.

Luke Worrel, “15 yılda Çinli olarak bilinen hiçbir yatırımcı grupla iletişimde olmadım” diyor.

Worrell, dahil olduğu alım satımların çoğunun çoğunlukla yerel kaldığını belirtiyor.

Worrell, 15 yıllık kariyerinde hiçbir zaman uluslararası bir alıcıya çiftlik satmadığını belirtiyor.

Iowa’nın Cumhuriyetçi senatörü Joni Ernst Çinliler’in Amerika’da çiftlik sahibi olmasını tehdit olarak niteleyen Kongre üyelerinden.

Ernst, “Eğer Çinliler’in sahibi olduğu çiftlik alanlarını hesaplarsanız, nerdeyse Iowa kadar büyük olduğunu görürsünüz” diyor.

Amerikan Tarım Bakanlığı’na göre Çin bağlantılı yatırımcıların Amerika’da sahip olduğu alan 162 bin hektar, sadece küçük bir kesimi çiftlik alanı.

Illinois Üniversitesinden Bruce Sherrick, “Çin’in Amerika’da nerdeyse hiç çiftliği yok” diyor.

Bruce Sherrick Illinois Üniversitesi’nde tarım ve tüketici ekonomisi profesörü. Amerika’daki tarım alanlarındaki milyonlarca hektarlık yabancı yatırımı arasında Çinliler’in çok nadir kaydı olduğunu belirtiyor, hatta yüzde 1’den daha az olduğunu kaydediyor.

Çin bağlantılı yatırımcıların Teksas ve Kuzey Carolina’da askeri tesislerin yakınlarında toprak satın alma çabaları ulusal güvenlik riskleri konusundaki endişeleri arttırdı. Fakat Sherrick yabancı sahipli mülklerin yerel kuruluşlar tarafından, çoğunlukla da Amerikalılar tarafından yönetildiğini belirtiyor.

Sherrick, “Sanırım sahibinin kim olduğunu bilmek çok da önemli değil çünkü üretimin yapıldığı toprak kendi sahibinin kim olduğunu bilmez. Sanırım tarım politikasıyla ilgili, çok büyük bir olay olduğunu sanmıyorum” ifadelerini kullanıyor.

Sherrick tarım alanının muhtemel yatırımcıları için cazip bir yatırım olmaya devam ettiğini belirtiyor.

Streator, Illinois’de çiftçi David Isermann yakınlarında herhangi bir yabancı yatırımcının toprak sahibi olduğunu bilmiyor. Ona göre bu bir çeşit önemsiz bir mevzu.

Çin sahipliğindense yerel sahiplenmeyi tercih etse de Iserman yabancı toprak sahipliğine sınırlama getirilmesini gereksiz görüyor.

Wendell Shauman ise aynı fikirde değil, kırsal Amerika’da bunun için çok büyük bir destek olacağını vurguluyor.

Kongre’nin harekete geçmesi bir yana bir dizi eyalet yabancı toprak sahiplenilmesine kısıtlama getirmeyi değerlendiriyor.

VOA tarafından geçilen ABD’deki tarım alanlarının yabancılara satışına kısıtlama gelir mi? haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD’deki tarım alanlarının yabancılara satışına kısıtlama gelir mi? haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD’deki tarım alanlarının yabancılara satışına kısıtlama gelir mi? haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.