ABD’de Temmuz İstihdamı Beklentilerin Üzerinde

ABD’de Temmuz İstihdamı Beklentilerin Üzerinde

ABONE OL
20:18 - 05/08/2022 20:18
ABD’de Temmuz İstihdamı Beklentilerin Üzerinde
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

ABD Çalışma Bakanlığı verilerine göre Amerika’da işverenler, Temmuz ayında beklenenin çok üzerinde elemanı işe aldı. İşsizlik oranının yüzde 3,5’a gerilemesi, Amerikan ekonomisinin resesyonda olmadığının en güçlü kanıtı olarak değerlendiriliyor.

Tarım dışı istihdam, bugün yayınlanan Çalışma Bakanlığı verilerine göre Temmuz ayında 528 bin arttı. Daha önce 372 bin olarak açıklanan Haziran ayına ilişkin istihdam verileriyse güncellenerek 398 bin olarak kaydedildi.

Temmuz verileri, Amerika’da art arda 19 aydır istihdamın arttığına işaret ediyor. Haziran ayında işsizlik yüzde 3,6 olarak kayda geçmişti.

Reuters haber ajansının anketine katılan ekonomistler, Temmuz’da istihdamın 250 bin artacağı, işsizlik oranının da yüzde 3,6 ile sabit kalacağı tahmininde bulunmuştu. Tahminler, Temmuz’da 75 bin ila 325 bin yeni elemanın işe alındığı yönünde değişkenlik gösteriyordu.

Amerika’daki istihdam raporu, iki çeyrek üst üste daralan gayrisafi milli hasılaya rağmen oldukça sağlık bir ekonomi tablosu çiziyor. Konut ve perakende gibi faiz oranlarına karşı hassasiyet sergileyen sektörlerde eleman talebi azalsa da havayolu şirketleri ve restoranların açık pozisyonları doldurmada zorluk çektiği gözleniyor.

Öte yandan istihdamdaki güçlü büyüme, Amerikan Merkez Bankası (FED) üzerinde Eylül ayındaki toplantıdan üçüncü bir 75 baz puan faiz attırımına gitme kararı çıkması yönünde baskı yapabilir. Ancak faiz oranlarında yapılacak değişiklik üzerindeki en önemli etken enflasyon rakamları. Geçen hafta politika faizini 75 baz puan arttıran FED, Mart ayından bu yana toplamda faizleri 225 baz puan yükseltti.

Amerikan ekonomisi, 2022 yılının ilk yarısında yüzde 1,3 daraldı. Bunun ana nedenleri envanterlerdeki büyük savrulmalar ve küresel tedarik zincirindeki darboğaza bağlı olarak ticaret açığında kaydedilen artıştı.

Amerika’de ekonomik resesyonun resmi belirleyicisi olan Ulusal Ekonomik Araştırma Bürosu, resesyonu, “Ekonomik faaliyetlerde birkaç aydan uzun süren; genellikle imalat, istihdam, reel gelir ve diğer göstergelerde görülen ciddi azalma” olarak tanımlıyor.
Amerika’da Haziran ayı sonunda 10 milyon 700 bin pozisyon, doldurulmayı bekliyor ve her işsize 1,8 iş pozisyonu düşüyordu. Bu nedenle istihdam piyasasındaki sıkışıklık devam ediyor ve ekonomistler, bu yıl istihdamda sert bir azalma beklemiyor.

VOA tarafından geçilen ABD’de Temmuz İstihdamı Beklentilerin Üzerinde haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD’de Temmuz İstihdamı Beklentilerin Üzerinde haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD’de Temmuz İstihdamı Beklentilerin Üzerinde haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.