ABD’de Onur Ayı Bu Yıl Daha Umutsuz 

ABD’de Onur Ayı Bu Yıl Daha Umutsuz 

ABONE OL
23:03 - 25/06/2022 23:03
ABD’de Onur Ayı Bu Yıl Daha Umutsuz 
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

LGBTQ Onur ayı kutlamaları, ABD’de sivil haklar açısından geçmişte zafer partilerine dönüşse de bu yıl, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği üzerinde artan yasal ve retorik savaşların yaşandığı ülkede daha karanlık bir atmosfer var.

New York, San Francisco, Chicago, Denver ve daha birçok şehirdeki Onur etkinliklerinde, iki yıllık pandemi kaynaklı kısıtlamaların ardından yüz yüze etkinliklere dönüşte büyük kalabalıklar bekleniyor.

Kutlamaların her yıl olduğu gibi coşkulu ve festival havası içinde geçmesi bekleniyor. Ancak birçok insan için coşkuya baskı hissi de eşlik ediyor.

“Eşcinsel Deme” yasasına büyük tepki

Florida Valisi Ron DeSantis, Mart ayında anaokulundan üçüncü sınıfa kadar cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği üzerine eğitim verilmesini yasaklayan bir yasayı imzaladı. Eleştirmenler bunu LGBTQ bireyleri marjinalleştirme çabası olarak nitelendirdi ve “Eşcinsel Deme” olarak bilinen yasaya büyük tepki gösterdi.

Teksas’ta, DeSantis gibi Cumhuriyetçi olan Vali Greg Abbott, Şubat ayında eyalet sağlık kurumlarına bir mektup göndererek trans gençlerin cinsiyetlerini onaylayan tıbbi bakım almalarının eyalet yasalarına göre çocuk istismarı olacağını söyledi. Bir yargıç, herhangi bir ebeveyn kovuşturmasının tam olarak uygulanmasını durdurdu.

Yaşlı LGBTQ bireyleri savunan SAGE’in CEO’su Michael Adams, “Ülke çapında pek çok LGBT karşıtı saldırı oluyor ve bunların çoğu gerçekten varlığımızı silmeye, bizi görünmez kılmaya ve gençlerimizi, yaşlılarımızı görünmez kılmaya çalışıyor” dedi.

Adams “Bu yılki Onur kutlamaları özellikle önemli ve her zamankinden daha güçlü, çünkü insanların adım atıp, ‘Görünmez olmayı reddediyoruz. Silinmeyi reddediyoruz’ demesiyle ilgili” diye konuştu.

Protesto her zaman New York Şehri Onur Yürüyüşü’nün bir unsuru oldu. Bu yürüyüş, 28 Haziran 1969’da Manhattan’da bir eşcinsel barına polisin düzenlediği baskının öfkeli gösterilere yol açtığı Stonewall ayaklanmasının yıldönümüne rastlıyor.

Yürüyüşçüler 1980’lerde, hükümetin AIDS salgınına ilgi göstermemesini de protesto etmişlerdi.

Bununla birlikte son yıllarda, ABD Anayasa Mahkemesi’nin 2015’te Obergefell’a karşı Hodges kararını yayınlayarak eşcinsel evliliğe izin vermesi sırasında olduğu gibi, LGBTQ topluluklarının önemli zaferler kazanması üst üste kutlamaları getirmişti.

“Bu yıl birçok eyalette LGBTQ+ yasa tasarısı gördük”

Ancak bu yıl durum farklı.Lambda Legal’in hukuk ve politika direktörü Jennifer Pizer, “Bu yıl, birçok eyalet meclisinde agresif LGBTQ+ karşıtı yasa tasarısı gördük ve geçen yıldan daha fazla tasarı kabul edildi” dedi.

Ayrıca, Anayasa Mahkemesi’nin bugün verdiği ve ülke çapında kürtaj hakkını kaldıran kararıyla ilgili endişeler var. Bu köklü yasal standardın altüst edilmesi, bundan sonraki hedefin eşcinsel evliliği olup olmadığı endişesi yaratıyor.

Uzun zamandır New York Onur katılımcısı olan 70 yaşındaki Joe Negrelli, bu durumun kutlamaya ek olarak hala aktivizme ihtiyaç olduğu gerçeğini ortaya koyduğunu söyledi.

Negrelli, mahkemenin ülke çapında eşcinsel evliliği yasallaştıran kararıyla ilgili olarak, “Değiştirilebilir mi? Evet, buna inanıyorum. Bu beni, Onur yürüyüşüne katılmak için daha fazla enerji harcamaya itiyor” şeklinde konuştu.

“Mücadelenin asla bitmediğini biliyoruz”

Adams, önceki sivil haklar zaferleriyle “yanlış bir güvenlik duygusuna kapılmış” olabilecek herkesin artık uyandığını söyledi; “Bu ülkedeki eşitlik ve sosyal adalet mücadelesinin tarihini anlayan bir çoğumuz, mücadelenin asla bitmediğini biliyoruz” dedi.

Sadece mevzuat değil. Nefret söylemlerini takip eden gruplar, internette LGBTQ karşıtlığının arttığını söylüyor. Bu da aşırılık yanlılarının eyleme geçeceği korkusunu artırıyor.

Bu ayın başlarında, çevik kuvvet teçhizatı taşıyan beyaz üstünlükçü bir grubun 31 üyesi, Idaho’daki bir Onur etkinliğine müdahale etmeyi planladıkları suçlamasıyla tutuklandı.

VOA tarafından geçilen ABD’de Onur Ayı Bu Yıl Daha Umutsuz  haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD’de Onur Ayı Bu Yıl Daha Umutsuz  haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD’de Onur Ayı Bu Yıl Daha Umutsuz  haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.