ABD’de Liderler Seçim Kampanyalarının Son Gününde

ABD’de Liderler Seçim Kampanyalarının Son Gününde

ABONE OL
22:15 - 07/11/2022 22:15
ABD’de Liderler Seçim Kampanyalarının Son Gününde
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

ABD’de Kongre ara seçimleri, ekonomik sıkıntılar, kürtaj hakkının federal düzeyde kaldırılması ve demokrasinin geleceğiyle ilgili kaygılar arasında yapılıyor.

Kampanyalarının son gününde parti liderleri destekçilerine son kez seslenmeye hazırlanıyor.

Başkan Joe Biden, Demokratlar’ın Cumhuriyetçi valinin koltuğunu devralmaya en yakın olduğu eyaletlerden Maryland’de akşam saatlerinde bir miting düzenleyecek.

Bu etkinlik, Biden’ın Kongre’nin kontrolunun nihai olarak belirlenebileceği daha rekabetçi bölgelere odaklanmak yerine büyük ölçüde Demokratlar’ın kalelerine bağlı kalma stratejisiyle de uyumlu kabul ediliyor.

Biden’ın rakibi Cumhuriyetçi eski Başkan Donald Trump ise kampanyasının son mitingini Ohio eyaletinde düzenleyecek.

Ohio eski başkan için büyük önem taşıyan eyaletlerden biri. Burası Trump’ın Demokratlar’dan devraldığı ilk eyaletlerden olmuştu. Trump, Senato yarışında bir dönem kendisini eleştiren yazar ve risk sermayesi uzmanı JD Vance’i destekliyor.

Hükümet harcamaları ve Ukrayna’ya yardımın akıbetini belirleyecek

Erken oy verme sürecinde oyların 41 milyonundan fazlası şimdiden sayıldı. İki parti lideri destekçilerini yarın gün sonuna kadar sandığa gitmeye ya da erken oy kullanma sürecine katılmaya ikna etmeye çalışacak.

Sonuçların Biden’ın başkanlığının son iki yılı üzerinde etkisi büyük olacak ve hükümet harcamalarından Ukrayna’ya askeri yardıma kadar birçok konuyu etkileyecek.

6 Ocak Kongre baskınının ardından yapılacak ilk seçimde liderlerin kampanyalarının son günleri ülkenin siyasi değerleri gibi temel konulara odaklanıyor.

Pazar günü New York’ta Vali Kathy Hochul için kampanya yürüten Biden, Cumhuriyetçiler’in geçen yıl Kongre’ye yapılan çete saldırısına göz yummaya istekli olduklarını söyledi.

Biden ayrıca Cumhuriyetçiler’in Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin eşi Paul Pelosi’ye düzenlenen saldırıyı “hafife aldıklarını” ya da saldırıya “mazeret uydurduklarını” savundu.

Başkan, “Kariyerim boyunca siyasi bir tercihe dayalı olarak şiddeti yücelttiğimiz hiçbir dönem olmadı” dedi.

Öte yandan Trump’ın Pazar günü Miami’de düzenlediği gösteride, kalabalıktan Nancy Pelosi için “Hapse atın” sloganları yükseldi.

Florida Senatörü Marco Rubio’nun yeniden seçilmesi için kampanya yürüten Trump, aynı zamanda kendi siyasi geleceğine de odaklanmış durumda.

Geçen hafta Iowa’daki kalabalığa “çok, çok, çok büyük ihtimalle” yeniden başkanlığa aday olacağını söyledikten sonra Pazar günü bu olasılığı tekrar dile getiren Trump, destekçilerini Ohio mitingini izlemeye teşvik etti.

Florida Valisi DeSantis Trump’ın mitingine katılmadı

Trump’ın Miami’deki etkinliğine, Demokrat Charlie Crist’e karşı yeniden seçilmek için yarışan ve Beyaz Saray için yarışması halinde Trump’ın parti içindeki en büyük rakiplerinden biri olarak görülen Florida’nın Cumhuriyetçi Valisi Ron DeSantis ise katılmadı.

DeSantis dün eyaletin başka kesimlerinde kendi etkinliklerini düzenledi. DeSantis etkinliklerde kendi seçim kampanyasına ve COVID-19 aşı zorunluluklarına karşı mücadeleye odaklandı.

Florida Valisi, seçim kampanyasında Trump’ı düşmanlaştırmamaya çalıştı.

Trump dün yaptığı açıklamada Florida’nın “Ron DeSantis’i vali olarak yeniden seçeceğini” söyledi. Ancak Cumartesi günü Pennsylvania’da düzenlenen bir mitingde Florida valisinden “Ron DeSanctimonious” diye bahsederek daha çatışmacı bir tavır sergiledi.

İki isim arasındaki rekabet DeSantis’in popülerliğinin ülke genelinde yükselmesi ve büyük bir bağışçı ağı oluşturmasıyla arttı. Ancak Trump hala tartışmasız Cumhuriyetçi Parti’nin en popüler lideri olarak görülüyor.

Demokratlar Kongre’ye odaklanıyor

Demokratlar için ise odak noktası Temsilciler Meclisi ve Senato’nun kontrolunu sürdürmek.

Seçmen, artan enflasyon, suç oranları ve ülkenin gidişatına yönelik kötümserlik nedeniyle Beyaz Saray’ı ve Kongre’yi kontrol eden Demokrat Parti’den desteğini çekebilir.

Biden, seçmenlere oy pusulasında ülkenin demokrasisinin yattığını söyledi ve First Lady Jill Biden da benzer bir mesaj vermek için Pazar günü Teksas’a gitti.

Teksas’ın Houston kentinde konuşan Jill Biden, “Bu seçimde kaybedilecek çok şey var. Adalet ve demokrasi için sesimizi yükseltmeliyiz” diye konuştu.

Chicago’ya giden Başkan Yardımcısı Kamala Harris ise “Demokrasimize yapılan bu saldırılar sadece ülkemizde yaşayanları değil tüm dünyayı doğrudan etkileyecek” diye konuştu.

Trump uzun süre boyunca 2020 seçimlerini Demokratlar’ın hile yapması nedeniyle kaybettiğini iddia etmişti. Trump bu yıl da seçim yolsuzluğu olabileceği olasılığını gündeme getiriyor.

Federal istihbarat daireleri ise aşırı sağcıların siyasi şiddet eylemlerinde bulunabileceği uyarısında bulunuyor.

VOA tarafından geçilen ABD’de Liderler Seçim Kampanyalarının Son Gününde haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD’de Liderler Seçim Kampanyalarının Son Gününde haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD’de Liderler Seçim Kampanyalarının Son Gününde haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.