ABD’de Kişisel Tüketim Giderleri Endeksinde Artış

ABD’de Kişisel Tüketim Giderleri Endeksinde Artış

ABONE OL
00:47 - 29/01/2022 00:47
ABD’de Kişisel Tüketim Giderleri Endeksinde Artış
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

ABD’de Merkez Bankası’nın para politikasında yakından takip ettiği kişisel tüketim giderleri endeksinde yüzde 5,8 oranında artış yaşandı. Bu, 1982’den bu yana görülen en yüksek artış.

Ticaret Bakanlığı’nın Cuma günü açıkladığı rapora göre, Aralık ayında tüketici harcamaları da yüzde 0,6 oranında düştü. Otomobil, elektronik ve giyimde alımlar azaldı.

Bunda yüksek fiyatların ve Omicron dalgasının etkili olmuş olabileceği belirtiliyor.

Rapora göre gelirler de geçtiğimiz ay yüzde 0,3 oranında arttı. Ancak yüksek seyretmeye devam eden enflasyon bütçeleri zorladı ve geçtiğimiz yıl ücretlerde görülen sağlıklı artışı da eritti. Bu durum Başkan Joe Biden ve Kongre’deki Demokratları’ı siyasi açıdan zorluyor.

ABD Merkez Bankası da artan fiyatları kontrol altına alabilmek amacıyla Çarşamba günü, Mart ayından itibaren birkaç kez faiz oranını artırmayı planladığının işaretini verdi.

Dalgalanmaların yaşandığı gıda ve enerji kategorilerini kapsamayan çekirdek tüketim giderleri endeksi geçen yıl yüzde 4,9 oranında yükseldi. Bu da 1983 yılından bu yana görülen en büyük artış.

Kasım ayında yıllık artış oranı yüzde 4,9’du. ABD’de ekonomi son yılların en yüksek hızında büyüyor, istihdam oluşumu da geçen yıl son 50 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Ancak pandemide kapanmaların ardından toparlanma o kadar hızlı oldu ki çok sayıda şirket ihtiyaç duyduğu çalışan sayısına ulaşamadı ve üretim malzemelerini sağlayamadı.

ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell Çarşamba günü düzenlediği basın toplantısında 8,9 trilyon dolarlık tahvil varlığını azaltmak üzere harekete geçeceğini söyledi. Bu adımın da harcamaları yavaşlatarak ekonomiyi zayıflatması bekleniyor.

ABD’de hükümetin Cuma günü açıkladığı enflasyon rakamı kişisel tüketim giderleri endeksi. Tüketici fiyatı endeksi (CPI) daha çok bilinen bir ölçü olsa da ABD Merkez Bankası faiz oranı politikasını belirlerken kişisel tüketici gideri endeksini (PCE) takip ediyor.

Bu endeks, tüketicilerin her ay yaptığı gerçek alımları takip ederken, tüketici fiyatları endeksi sabit bir piyasa sepetini baz alıyor.

Bu ay başında hükümet tüketici fiyatları endeksinin geçen yıl yüzde 7 oranında arttığını açıklamıştı. Bu oran son 40 yılın en yüksek seviyesi.

Amerikalılar’ın pandemi döneminde bahar aylarında verilen teşvik çeklerinin ve yüksek ücretlerin yardımıyla geçtiğimiz yıl harcamaları artmış, fiyatlarda artış yaşanmıştı.

Çarşamba günü açıklanan rapora göre, otomobil ve elektronikte harcamalar 2021 yılında yüzde 12 oranında arttı. Bu oran 1946 yılından bu yana en yüksek artış olarak kayıtlara geçti.

VOA tarafından geçilen ABD’de Kişisel Tüketim Giderleri Endeksinde Artış haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD’de Kişisel Tüketim Giderleri Endeksinde Artış haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD’de Kişisel Tüketim Giderleri Endeksinde Artış haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.