ABD’de Aşırı Doz Uyuşturucudan Ölümler Rekor Düzeyde

ABD’de Aşırı Doz Uyuşturucudan Ölümler Rekor Düzeyde

ABONE OL
21:12 - 12/05/2022 21:12
ABD’de Aşırı Doz Uyuşturucudan Ölümler Rekor Düzeyde
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Amerika’da aşırı dozda uyuşturucu madde kullanımı kaynaklı ölümlerin sayısı geçen yıl bir kez daha rekor düzeye ulaştı. ABD Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezleri’nin (CDC) son verilerine göre, 2021 yılında 107 binden fazla kişi aşırı dozda uyuşturucu madde nedeniyle yaşamını yitirdi.

2021 yılıyla ilgili mevcut veriler, ABD’de aşırı dozda uyuşturucu madde kaynaklı can kayıplarının 2020 yılına kıyasla yüzde 15 oranında arttığını gösteriyor. Bu, ülkede her 5 dakikada bir kişinin aşırı dozdan hayatını kaybettiği anlamına geliyor.

Geçen yıl aşırı dozda fentanil ilacı nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 2020 yılına kıyasla yüzde 23 artarak 71 bin olarak kaydedildi. Fentanilin en fazla ölüme neden olmasının başlıca nedenlerinden biri olarak, ilacın düşük fiyatlı olması gösteriliyor.

Fentanilden sonra en fazla ölüme neden olan uyuşturucu maddeler arasında opioid içeren ağrı kesiciler ve eroin geliyor.

Veriler, metamfetamin nedeniyle 32 bin 856, kokain nedeniyle 24 bin 538 kişinin 2021 yılında yaşamını yitirdiğini gösteriyor. Aynı yıl içinde aşırı dozda ağrı kesici ilaçlar nedeniyle 13 bin 503 can kaybı yaşandı.

Uzmanlar, COVID-19 pandemisi nedeniyle uygulamaya koyan kısıtlamalar nedeniyle birçok kişinin sağlık hizmetlerine ve tedaviye erişimde sıkıntı yaşadığını ve bunun da aşırı dozda ilaç ve uyuşturucu madde tüketimini arttırdığını savunuyor.

Aşırı dozda uyuşturucu madde kullanımı nedeniyle yaşanan can kayıplarının son 20 yıldır artışta olduğu ülkede uzmanlar mevcut rakamların rekor düzeyde olduğuna dikkat çekiyor. Uyuşturucu İstismarı Ulusal Enstitüsü’nden Dr. Nora Volkow, verilerin “gerçek anlamda afallatıcı” olduğu yorumunda bulundu.

Volkow, “Aralarında nadiren ilaç kullanan ve ergenlik çağındaki kişilerin de olduğu çok daha fazla sayıda kişinin, çok az miktarda kullanılması durumunda bile aşırı doz etkisi yaratacak bu güçlü maddelere maruz kaldığı bir durumla karşı karşıyayız” dedi.

Beyaz Saray Ulusal Uyuşturucu Kontrol Politikası Ofisi Direktörü Dr. Rahul Gupta, “Her beş dakikada bir aşırı dozdan bir hayat kaybediyor olmamız kabul edilemez” dedi.

Yeni verilerin yayınlanmasının ardından konuyla ilgili açıklama yapan Dr. Gupta, Başkan Joe Biden’ın yeni ulusal uyuşturucu kontrol stratejisinin önemine vurgu yaparak, “zarar azaltmada kullanılan nalokson gibi araçlara erişimin genişletilmesi, daha fazla kişiye tedavi sunulması, uyuşturucu kaçakçılığının durdurulması ve yok edilmesi ve uyuşturucu politikasının veri tabanının geliştirilmesini” hedeflediklerini hatırlattı.

VOA tarafından geçilen ABD’de Aşırı Doz Uyuşturucudan Ölümler Rekor Düzeyde haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD’de Aşırı Doz Uyuşturucudan Ölümler Rekor Düzeyde haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD’de Aşırı Doz Uyuşturucudan Ölümler Rekor Düzeyde haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.