ABD YURTTAŞLIĞINA LOKMA DÖKTÜRMEK NİYE?

ABONE OL
20:42 - 24/03/2023 20:42
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Zaman zaman uğradığım okulların birinde çalışan bir kadın öğretmenin oğlu bir süredir ABD’de yaşamaktaydı. ABD yurttaşı olmak için başvurmuştu. Sonunda bu isteği kabul edildi. Hanımefendi, bu duruma çok sevinmiş olmalı ki lokma döktürüp okuldaki arkadaşlarıyla sevincini paylaşmış.

Lokma, dinsel ve kültürel nedenlerle bir sevinci yaşamak, hayır yapmak için dökülür ya da döktürülür. Cenaze, kutlama, sünnet düğünü, kandil gibi kişiler ve toplumlar için önemli durumlarda hayır yapmak ya da sevinci diğer kişilerle paylaşmak içindir lokma. Ayrıca ölüler için onları anmak ve hayır için lokma döktürülür. Bu, sevap işlemek için. Ağız tatlandırılarak gönüller hoş tutulur lokmayla. Bu, ülkemizin tarihsel derinliklerden beri yaşayan bir geleneği…

Adı İzmir’le anılsa da ülkemizin her yanında türlü biçimlerde yapılır ve komşularla paylaşılır. Lokma, yurttaşlarımız arasında dayanışmayı, paylaşmayı simgeleyen bir tatlı. Lokma döküp dağıtmak bireyselliğin değil, toplumsal davranıp düşünmenin bir gereği. Ucuz olduğu, kolay ve çabuk yapıldığı için hem yoksulların hem de varsılların tatlısı. Bir kişinin, sınıfın değil; tüm toplumun ağzındaki lezzet.

Öğretmen Hanım’ın oğlu bencilliğin, varsıllığın kutsandığı; toplumsal davranmanın, yoksulluğun küçümsendiği bir ülkenin, ABD’nin yurttaşı olmuş. O ABD ki milyonlarca insanın kanını kendi çıkarı için döken bir ülke. Dünyayı kan denizine döndürmekten mutlular. Hem dünyayı hem de kendi halkını acımasızca sömüren emperyalizmin merkezi. Gün geçmiyor ki sokaklarında bir yurttaşı polisçe öldürülmesin. Her kış, kentlerinin köşe başlarında onlarca evsizin soğuktan donarak öldüğü bir kan emici ülke. Yetmiş beş yıldır ülkemizin başına gelen birçok felaketin sorumlusu. İşte, Türk Milli Eğitiminde çocuklarımızı eğitsin diye öğretmen yaptığımız kişi, oğlu ABD yurttaşlığına kabul edildi diye lokma döküyor.

Yurt dışında eğitim görürken ülkemizin işgal edildiğini işiten birçok Türk öğrenci ivedilikle yurda dönerek Kuvayı Milliye örgütlerine katıldılar. Silahlanarak işgalcilere karşı savaştılar. Bunlardan en ünlüsü de Mahmut Esat Bozkurt…

Ülkemizin unutulmaz Milli Eğitim Bakanlarından Mustafa Necati, İzmir’de işi gücü yerindeyken işgal karşısında susmamış, silahlanarak dağlara çıkmıştı işgal güçleriyle savaşmak için. İşte, Türk Milli Eğitiminin temellerini atan bu fedailer. Öğretmenin görevi, kendi ülkesine yararlı insan yetiştirmek. Kendi çocuklarını da Milli Eğitimimizin temel ilkeleri doğrultusunda yetiştirmek onun görevi. Hiçbir öğretmen, çocuğunu ve öğrencilerini ABD ya da başka bir ülkenin yurttaşı olsun diye yetiştirmez.

ABD yurttaşı olan kişi, şu yemini yapıyor: “Burada, önünüzde, şimdiye dek tabiiyetinde bulunduğum her türlü devlet tabiiyeti, egemenliğini reddettiğime; bundan böyle ABD Anayasasını ve yasalarını iç ve dış düşmanlara karşı savunacağıma; ABD’ye bağlılık ve sadakat göstereceğime; yasanın gerektirdiği durumlarda ABD ordusuna hizmet vereceğime; yasanın gerektirdiği durumda sivil yönetim altında ulusal önemi olan işlerde çalışacağıma ve bu yükümlülükleri özgür bir biçimde, akıl sağlığım yerinde ve samimi olarak üstleneceğime yemin ederim. Tanrı yardımcım olsun.” Bu yeminden de anlaşıldığı gibi ABD yurttaşı olan bir Türk, yeni ülkesi Türkiye’ye savaş açtığında doğup büyüdüğü topraklara işgalci ordu adına savaşmaya gelecek. Ülkemizde yaşayan annesi, babası, akrabaları, arkadaşlarına karşı savaşacak. Gerektiğinde de onları gözünü kırpmadan, elleri titremeden öldürecek. Bu gencin annesi de oğlu bu yemini ettiği için lokma döküp dağıtmakta ABD yurttaşlığını kutlamak için. Hem de yurtseverliğin öğretilmesi gerek ne bir eğitim yuvasında öğretmenlik yapacak bu kişi., öyle mi?

Üzülerek söyleyeyim ki bu lokmacılar, Atatürkçü geçinmekte. Ne yazık ki Atatürk’ü hiç mi hiç tanımıyorlar. İhanetin, vatana ve ulusa yabancılaşmanın adı Atatürk olur mu? Hem de böyle bir yabancılaşma, bir Türk geleneğiyle kutlanır mı?

 

Adil Hacıömeroğlu

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.