ABD Ukrayna’ya Abrams Tanklarını Gönderecek mi?

ABD Ukrayna’ya Abrams Tanklarını Gönderecek mi?

ABONE OL
21:42 - 24/01/2023 21:42
ABD Ukrayna’ya Abrams Tanklarını Gönderecek mi?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

ABD’nin Ukrayna’ya M1 Abrams muharebe tankları gönderme konusundaki muhalefetinden geri adım atabileceği ve bu konuda hafta içinde bir açıklama yapılabileceği belirtiliyor.

İsimlerinin açıklanmaması şartıyla Reuters haber ajansına konuşan iki Amerikalı yetkili, ABD’nin Abrams tanklarını Ukrayna’ya gönderme konusundaki nihai bir kararından haberdar olmadıklarını söyledi.

Sözkonusu karar, Almanya’yı da aynı yönde hareket etmeye yani Leopard tanklarının Ukrayna’ya tedarik edilmesine izin vermeye teşvik edebilir.

Pentagon Sözcüsü Patrick Ryder günlük basın brifinginde bu konudaki haberlerin hatırlatılması üzerine, konuya ilişkin yeni bir duyurusu olmadığını söyledi.

Ukrayna ile şu anda orta ve uzun vadede ihtiyaçları hakkında devam eden görüşmelere dikkat çeken Ryder, “Açıklayacak bir şeyimiz olduğunda, bunu yapacağız” diye konuştu.

M1’in bakımı zor olan karmaşık bir silah sistemi olduğunu dile getiren Ryder, Ukrayna’nın orta ve uzun vadeli savunması söz konusu olduğunda tüm seçenekleri masada tutacaklarını kaydetti.

Ryder, “ABD’nin güvenlik yardımı, sistemlerin Ukrayna’ya tedarik edilmesi genel olarak algıyla ilgili değil, bunlar muharebe kabiliyetiyle ilgili” değerlendirmesinde bulundu.

Sözcü Ryder, “Ukrayna’ya şu anda savaş alanında kullanabileceği güçler sağlamaya odaklandık” diye ekledi.

Alman yapımı Leopard muharebe tanklarının ülkesine gönderilmesi çağrısında bulunan Kiev’in taleplerine ve Berlin’den gelen kamuoyu baskısına rağmen, Washington’da Abrams tanklarının Ukrayna’ya gönderilmesine karşı itirazlar mevcut.

Ukrayna, ağır zırhlı Batı muharebe tanklarının, Kiev’in yakın gelecekte olmasını beklediği yeni bir Rus saldırısından önce birliklerine daha fazla hareketlilik ve koruma sağlayacağını belirtiyor. Ayrıca bu tankların, Ukrayna’nın Rusya’nın ele geçirdiği bazı toprakları geri almasına da yardımcı olabileceği düşünülüyor.

Amerikalı yetkililer, Abrams’ın bakımının ve tankların kullanımı için Ukraynalılar’ı eğitmenin zor olmasını ve jet yakıtı ile çalışmasını gerekçe göstererek, bu tankların savaşın bu aşaması için kötü bir seçim olduğunu söylemişlerdi. Bu tankların motorları mazot yerine Ukrayna’da elde edilmesi zor olan kerosen karışımıyla çalıştığı için daha önce ABD’nin Abrams tanklarını tedarik etmeyi planlamadığı kaydedilmişti.

ABD’nin tutumunda yumuşama sinyali veren bu haber, Polonya’nın Almanya’dan Leopard muharebe tanklarının Ukrayna’ya gönderilmesine izin vermesi için resmi talepte bulunduğunu açıkladığı gün geldi.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un lideri olduğu Sosyal Demokrat Parti, Moskova’nın gerilimi daha da arttırmasına neden olabilecek hamlelere karşı temkinli davranarak geri adım atıyor.

Kongre üyeleri de dün, yönetime Ukrayna’ya M1 Abrams tankları verilmesi çağrısında bulunmuştu.

Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkanı Cumhuriyetçi Michael McCaul sembolik sayıda tankın gönderilmesinin bile önemli olacağını, bunun Avrupalı müttefiklerin aynısını yapmaya teşvik edeceğini söylemiş, sadece bir Abrams tankının bile müttefiklerin isteksizliğini kıracağını kaydetmişti.

Ukraynalı yetkililer, Batılı müttefiklerinden aylardır modern tanklar talep ediyor.

Almanya’nın Ukrayna’ya Leopard 2 tanklarını verip vermeyeceğini Amerika’nın Abramslar’ı göndermesine bağlı olduğu belirtilirken, bazı Amerikalı yetkililer çeşitli endişeler dile getirerek bu tankların Ukrayna’ya gönderilmesine karşı çıkıyor.

VOA tarafından geçilen ABD Ukrayna’ya Abrams Tanklarını Gönderecek mi? haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD Ukrayna’ya Abrams Tanklarını Gönderecek mi? haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD Ukrayna’ya Abrams Tanklarını Gönderecek mi? haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.