ABD Ordusu Afganistan’dan Çekilmeyi Tamamladı

ABD Ordusu Afganistan’dan Çekilmeyi Tamamladı

ABONE OL
11:16 - 31/08/2021 11:16
ABD Ordusu Afganistan’dan Çekilmeyi Tamamladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD, 11 Eylül 2001’de Amerika’ya yönelik saldırıların ardından girdiği Afganistan’dan, yaklaşık yirmi yıl sonra güçlerini geri çekmeyi bugün tamamladığını açıkladı.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Generel Frank McKenzie, duyuruyu, Taleban’ın yeniden iktidara gelmesinin ardından risk altındaki Amerikalılar’ı ve Afganlar’ı tahliye etmek için gönderilen son birliklerin başkent Kabil’den ayrılmasının ardından Savunma Bakanlığı’nın basın brifinginde yaptı.

General McKenzie sürecin sona erdiğini, “Afganistan’dan çekilmemizin tamamlandığını ve Amerikan vatandaşlarını, üçüncü ülke vatandaşlarını ve savunmasız Afganlar’ı tahliye etme misyonunun sona erdiğini duyurmak için buradayım. Son C-17 (askeri kargo uçağı), 30 Ağustos öğleden sonrasında Hamid Karzai Uluslararası Havaalanı’ndan kalkış yaptı’’ dedi.

McKenzie, ABD’nin Afganistan Maslahatgüzarı Ross Wilson’ın da son C-17 uçuşunda olduğunu söyledi. Taleban’ın Kabil’i ele geçirmesinden bir gün önce başlayan tahliyelerde 14 Ağustos’tan bu yana 122.000’den fazla insan Kabil havaalanından hava yoluyla Afganistan’dan ayrıldı.

”Diplomatik misyon devam ediyor”

ABD’nin diplomatik tahliye görevine devam edeceğini vurgulayan McKenzie, “Askeri tahliye tamamlanırken, daha fazla ABD vatandaşı ve uygun Afganların ülkeden ayrılmasını sağlamak için diplomatik misyon devam ediyor” dedi.

CENTCOM Komutanı, “Bu geceki geri çekilme, hem tahliyenin askeri unsurunun hem de 11 Eylül 2001’den kısa bir süre sonra Afganistan’da başlayan yaklaşık 20 yıllık görevin sonu anlamına geliyor. Bu, Usame bin Ladin’in, birçok El Kaide işbirlikçisi ile birlikte sonunu hazırladı. Bu ucuz bir görev değildi. 2 bin 461 ABD askeri ve sivilin canına mal oldu; 20 binden fazla kişi yaralandı. Ne yazık ki, IŞİD intihar bombacısının geçen hafta öldürdüğü 13 asker de bu sayıya dahil’’ ifadelerini kullandı.

Son 5 uçuşta ABD vatandaşı yok

General McKenzie, Kabil’den ayrılan son beş tahliye uçuşuna hiçbir ABD vatandaşının gelemediğini, bunun da Afganistan’dan ayrılmak isteyebilecek Amerikalılar’ın Kabil’de bırakıldığı anlamına geldiğini söyledi.

McKenzie, son uçaklar kalktıktan havaalanında tahliye edilen kimsenin kalmadığını söyledi.

ABD ordusunun ülkeden çıkarmak istediği herkesi tahliye edemediğini kabul eden General, “Ama bence bir 10 gün daha kalsaydık da istediğimiz herkesi ülkeden çıkaramazdık ve yine bu durumdan hayal kırıklığına uğrayacak insanlar olurdu. Zor bir durum” dedi.

Biden’dan ABD ordusuna teşekkür

Çekilmenin ardından yazılı açıklama yapan ABD Başkanı Joe Biden, ABD ordusuna teşekkürlerini sundu. Biden, ‘’Komutanlarımıza ve onların emrinde görev yapan kadın ve erkeklere, Afganistan’dan planlandığı gibi, Kabil saatiyle 31 Ağustos sabahının erken saatlerinde, daha fazla Amerikalı can kaybı olmaksızın çekilmeyi gerçekleştirdikleri için teşekkür etmek istiyorum’’ dedi.

Son 17 günde birliklerin 120 binden fazla ABD vatandaşını, müttefik ülkelerin vatandaşlarını ve ABD’nin Afgan müttefiklerini tahliye ederek ABD tarihindeki en büyük hava operasyonunu gerçekleştirdiğini söyleyen Biden, ‘’Bunu eşsiz bir cesaret, profesyonellik ve kararlılıkla yaptılar. Şimdi, Afganistan’daki 20 yıllık askeri varlığımız sona erdi’’ ifadelerini kullandı.

ABD’nin Afganistan’daki varlığını 31 Ağustos’un ötesine taşımama kararı konusunda Salı günü öğleden sonra ABD halkına sesleneceğini açıklayan Biden, ‘’Şimdilik, hava tahliye görevimizin planlandığı gibi sona erdirilmesinin Genelkurmay Başkanlığı ve karadaki tüm komutanlarımızın oybirliğiyle tavsiye edildiğini bildireceğim. Onların görüşüne göre, askeri misyonumuzu sona erdirmek, birliklerimizin hayatlarını korumanın ve önümüzdeki haftalarda ve aylarda Afganistan’dan çıkmak isteyenler için sivillerin ayrılma ihtimalini güvence altına almanın en iyi yoluydu’’ dedi.

Biden ayrıca, “Taleban güvenli geçiş konusunda taahhütlerde bulundu ve dünya onları taahhütlerine bağlı tutacak. Bu taahhütler, Afganistan’da devam eden diplomasiyi ve bölgedeki ortaklarla koordinasyonu, ülkeden ayrılmak isteyenlere ve Afganistan halkına insani yardım teslimine izin vererek havaalanını yeniden açmayı içerecek” açıklamasında bulundu.

FAA’den Kabil’de hava trafik uyarısı

Öte yandan ABD Federal Havacılık İdaresi (FAA), ABD ordusunun Afganistan’dan çekilmesini tamamlaması ile birlikte Hamid Karzai Uluslararası Havaalanı’nın artık hava trafik kontrol hizmetlerine sahip olmadığını açıkladı.

FAA, Kabil’e inen veya Afganistan hava sahasında faaliyet gösteren uçakların “aşırı dikkatli” olması gerektiğini bildirdi.

FAA, ABD’li sivil operatörlerinin, pilotlarının ve ABD’ye kayıtlı sivil uçakların Afganistan’ın büyük bölümünde herhangi bir irtifada çalışmasını da yasakladı.

VOA tarafından geçilen ABD Ordusu Afganistan’dan Çekilmeyi Tamamladı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD Ordusu Afganistan’dan Çekilmeyi Tamamladı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD Ordusu Afganistan’dan Çekilmeyi Tamamladı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.