ABD ölüm laboratuvarını kapattı

ABD ölüm laboratuvarını kapattı

ABONE OL
15:33 - 25/07/2020 15:33
ABD ölüm laboratuvarını kapattı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Virüsler ve ölümcül biyolojik silahların geliştirilmesi araştırmalarının yapıldığı, ABD ordusuna ait olan Fort Detrick Laboratuvarı, kontrol edilemeyecek virüslerin yayılma endişesi ile kapatıldı.

ABD’nin Maryland eyaletinde bulunan Fort Detrick Laboratuvarı, 2. Dünya Savaşı’nın hemen ardından gündeme gelen soğuk savaş sürecinin başlangıcından bu yana ABD ordusu için biyolojik silah araştırmalarının merkezi oldu.

Ancak geçtiğimiz ay hükümetin halk sağlığı ajansı durumundaki Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) belirli faktörlerle ilgilenmek için lisans tabanı oluşturdu. Belgede ebola, çiçek hastalığı ve şarbon mikrobu çalışmalarının kısıtlanması istendi.

Bu olağan dışı adımın Fort Detrick’deki CDC tarafından, atık suyu arıtmak için kullanılan yöntemlerde sorun bulunduğu yönündeki araştırma sonucu atıldığı öne sürülüyor.

Tesisin atık suyu arıtmak için uzun yıllar bir buhar dezenfeksiyon istasyonu kullandığı, ancak geçen yıl bir fırtınanın buradaki makineleri sular altında bırakıp yıktıktan sonra merkezin kimyasal bazlı dezenfeksiyon sistemine geçtiği belirtildi. CDC müfettişleri ise yeni sistemin yeterli olmadığını belirlediler.

Sızıntılar ve mekanik arızaların giderilememesi üzerine tüm araştırmaların durdurulması talimatı verildi. ABD’nin ana biyolojik savaş laboratuvarı durumundaki Fort Detrick’te kontamine atıkların tesisten sızabileceği endişeleri nedeniyle çalışmalarına ara verdiği öne sürülüyor.

ABD biyolojik silah programını 1969’da resmen terk ettiğini belirtmesine rağmen Fort Detrick’teki laboratuvarlarda ebola virüsü, vebaya neden olan organizmalar ve yüksek derecede toksik riske sahip ölümcül patojenler üzerine araştırmalarına devam etti.

Fort Detrick Laboratuvarı yetkilileri öncelikli görevlerinin Amerikan askerlerini biyolojik tehditlerden korumak olduğunu belirtirken, bilim adamları salgınlar ve halk sağlığı tehditlerini de araştırıyorlar.

Yetkililer Fort Detrick’teki araştırmalara verilen aranın birkaç ay sürebileceğini söylüyorlar.

Aynı laboratuvarın çalışmaları, 2009 yılında da envanterinde bulunmayan patojenleri depoladığının anlaşılması üzerine askıya alınmıştı.

Tehlikeli biyolojik materyallerin kontrolüne yönelik düzenlemeler 2001 yılında yaşanan ve bazı medya kuruluşları ile senato üyelerine gönderilen ve 5 kişinin ölümüyle sonuçlanan şarbon saldırılarının ardından sıkılaştırılmıştı.

Amerikan Federal Soruşturma Bürosu FBI’ın söz konusu saldırılarla ilgisi olduğunu düşündüğü Fort Detrick araştırmacısı Bruce Evins da 2008 yılında intihar etmişti. (Kaynak: habercem.com)

 

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.