ABD Menbiç’ten Çekildi Suriye Ordusu Girdi

ABD Menbiç’ten Çekildi Suriye Ordusu Girdi

ABONE OL
18:00 - 15/10/2019 18:00
ABD Menbiç’ten Çekildi Suriye Ordusu Girdi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Suriye’de ABD liderliğindeki koalisyon sözcüsü ABD askerlerinin Menbiç’ten çekildiğini açıkladı. Daha önce ABD askerlerinin Türkiye ile ortak devriye görevi icra ettiği kasabada artık Rusya destekli Suriye ordusu var.

ABD’nin öncülüğündeki koalisyonun sözcüsü Albay Myles Caggins “Menbiç’ten çıktık. Askerlerimiz Suriye’nin kuzeydoğusundan çekilme planını uyguluyor” dedi. Suriye hükümeti güçleri ABD askerlerinin Fırat’ın batısında bulunan Menbiç’ten çıkmasıyla birlikte doğan boşluğu hızlı bir şekilde doldurdu.

Menbiç’e giren Reuters haber ajansı ekibinin aktardığı bilgilere göre Menbiç kırsalındaki bir binada Rus ve Suriye bayrakları göndere çekildi, askeri araç konvoyunda da Suriye hükümeti bayrakları dalgalandı.

Reuters’ın aktardığına göre bir ara ateş sesi duyuldu, YPG üniformalı 10 kişinin gelmesiyle gerginlik yaşandı. Suriye devlet medyasına göre Suriye Demokratik Güçleri savaşçıları Menbiç halkının Suriye ordusunu karşılmak için düzenlediği yürüyüşe ateş açtı.

Suriye devlet televizyonu da rejim birliklerinin Suriyeli Kürtlerle varılan uzlaşı kapsamında Menbiç’e girdiği ana ait olduğu belirtilen görüntüleri yayınladı.

ABD’nin çekildiği SDG denetimindeki bölgelere Rusya destekli Suriye ordusunun konuşlanması Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esat ve müttefiki Rusya için bir zafer niteliğinde.

Rusya’nın Suriye Temsilcisi: “Türkiye-Suriye sınırında güvenlik hükümet güçleriyle sağlanmalı

Rusya’dan Türkiye’nin Suriye harekatı konusunda yeni açıklamalar geldi. Kremlin’in Suriye özel temsilcisi Salı günü yaptığı açıklamada Türkiye’nin operasyonunun kabul edilemez olduğunu söyledi, Moskova’nın operasyona önceden onay verdiği iddialarını yalanladı.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in Suriye temsilcisi Alexander Lavrentiev Rus liderin Birleşik Arap Emirlikleri’ne yaptığı resmi ziyaret sırasında gazetecilere açıklamalarda bulundu. Rus temsilci Ankara’nın operasyonu konusunda Rusya ve Türkiye’nin önceden anlaşıp anlaşmadığı yönündeki soruya “Hayır. Her zaman Türkiye’yi itidalli davranmaya teşvik ettik ve her zaman Suriye topraklarına yönelik askeri bir operasyonu kabul edilemez gördük” yanıtını verdi.

“Bırakın silahlı muhalifleri TSK’nın orada konuşlanması lehine hiçbir açıklamamız olmadı”

Rus temsilcinin açıklamaları Kremlin’in Türkiye’nin Suriye operasyonunun Suriye’nin toprak bütünlüğüyle örtüşmediğini söylemesinin ardından geldi. Rus temsilci Lavrentiev, “Türkiye-Suriye sınırının güvenliği tüm sınırda Suriye hükümeti güçlerinin konuşlanmasıyla sağlanmalı. O nedenle hiçbir zaman bırakın silahlı Suriyeli muhalif grupları, Türk askeri birimlerinin orada konuşlanması lehine bir açıklamamız olmadı” ifadelerini kulllandı.

Rus temsilci Türkiye’nin operasyonunun Suriye’nin kuzeyindeki hassas dini ve etnik dengeleri bozma riski barındırdığını belirtti, bölgedeki Arap, Sünni ve Kürt nüfusun daha önce orada yaşamamış kişilerin topraklarına yerleşmelerini hoş karşılamayacaklarını söyledi. Rus temsilcinin bu sözleri Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde oluşturmayı planladığı güvenli bölgeye Suriyeli mültecileri yerleştirme planına atıf olarak algılandı.

Rus temsilci, “Türkiye ve Esat rejimin gerçek zamanlı olarak savunma bakanlıkları, istihbarat hizmetleri ve dışişleri bakanlıkları aracılığıyla diyalog içinde olduklarını” iddia etti. Lavrentiev, Moskova’nın Türkiye ve Suriye arasında bir çatışma yaşanmasına da izin vermeyeceğini vurguladı.

Rus temsilci Lavrentiev Suriye hükümeti ve Kürt güçler arasındaki uzlaşıda arabulucu rolü üstlendiğini doğruladı, görüşmelerin Rusya’nın Lazkiye’deki Himeymim Üssü’nde yapıldığını söyledi.

Amerika’nın Sesi tarafından geçilen tüm haberlerde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Haberler web sayfamızda otomatik olarak haber sitelerinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.