ABD: “İstanbul Başkonsolosluğu Açık Kalıyor”

ABD: “İstanbul Başkonsolosluğu Açık Kalıyor”

ABONE OL
12:11 - 02/02/2023 12:11
ABD: “İstanbul Başkonsolosluğu Açık Kalıyor”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD’nin Türkiye’deki vatandaşlarına yönelik güvenlik uyarısı yayınlamasından sonra bugün de İstanbul’daki bazı diplomatik misyonların bazılarının faaliyetlerine ara vermesi, Dışişleri Bakanlığı’nın günlük basın brifinginde Sözcü Yardımcısı Vedant Patel’e soruldu.

Patel, konuyla ilgili açıklamasında, “ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğu açık kalmaya devam ediyor” dedi.

Bakanlığın yurtdışındaki ABD vatandaşlarının emniyet ve güvenliğinden daha önemli bir önceliği olmadığını kaydeden Patel, “ABD’nin Türkiye’deki misyonu, yabancı uyrukluların sıkça bulunduğu bölgelerdeki ibadethanelere ve diplomatik misyonlara teröristlerin olası saldırıları konusunda vatandaşlarımızı bilgilendirmek üzere güvenlik uyarıları yayınladı. Türk makamları bu konuyu araştırıyor” ifadelerini kullandı.

ABD Dışişleri Bakanlığı dün de Türkiye’yle ilgili son beş günde yayınladığı iki güvenlik uyarısı hakkında VOA Türkçe’ye açıklama yapmış; bir bakanlık sözcüsü, “Sahadaki gerçekleri sürekli olarak değerlendiriyoruz ve emniyet mesajlarımızı buna uygun olarak güncellemek için çalışıyoruz” demişti.

İlk uyarıyı 27 Ocak’ta yapan büyükelçilik son uyarısında, “ABD vatandaşlarını, teröristlerin İstanbul’daki kiliselere, sinagoglara ve diplomatik misyonlara veya özellikle Beyoğlu, Galata, Taksim ve İstiklal bölgeleri olmak üzere Batılılar’ın sıkça gittiği diğer yerlere olası misilleme saldırılarına karşı uyarmaktadır. Türk makamları bu konuyu araştırmaktadır” ifadelerini kullanmıştı.

Bakanlık sözcülüğünden VOA Türkçe’ye yapılan yazılı açıklamada, “Teröristler çok az uyarıda bulunarak ya da hiç uyarıda bulunmadan ibadet yerlerini ya da Batılılar’ın sıkça gittiği yerleri hedef alabilirler” denilmişti.

Dün ABD’nin İstanbul Başkonsolosu Julie Eadeh, İsveç ve Danimarka’da Kuran yakılmasından sonra, “Herhangi bir tehdit ile ilgili istihbarat aldığımızda, vatandaşlarımızı uyarma sorumluluğumuz var. Türk hükümeti ile çok yakın çalışıyoruz demişti.

ABD Başkonsolosu, NTV’ye yaptığı açıklamada “ABD’nin elinde somut istihbarat olup olmadığıya ilgili soruya, “Bu konuda Türk hükümetinin desteğine müteşekkiriz. Çok yoğun şekilde araştırılıyor” yanıtını vermişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın uyarıları 4 seviyeden oluşuyor

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın görevlerinden biri diğer ülkeleri potansiyel sorunlara karşı izlemek ve “Seviye 1: Normal Önlemler Alın” ile “Seviye 4: Seyahat Etmeyin” arasında uyarılar yayınlayarak vatandaşlarını uyarmak.

Bakanlık, başka ülkelerde yaşayan ya da bu ülkeleri ziyaret eden Amerikalılar’ı terör tehditleri, savaş, yerel yasaların keyfi uygulanması, yüksek suç oranları ve diğer kişisel güvenlik konularında korumaya çalışıyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı, seyahat uyarılarında her ülkeye birden dörde kadar renk kodlu bir risk derecesi koyuyor.

“Normal Önlemler Alın” denilen Seviye 1, emniyet ve güvenlik riski açısından en düşük tavsiye katı.

“Daha Dikkatli Olun” başlıklı Seviye 2’de de, “Emniyet ve güvenliğe yönelik artan risklerin farkında olun” deniliyor.

Seviye 3 ise, “Seyahati Yeniden Değerlendirin, emniyet ve güvenliğe yönelik ciddi riskler nedeniyle seyahat etmekten kaçının” anlamına geliyor.

Seviye 4 de “Seyahat Etmeyin” uyarısı. Bu seviye, hayati risk olasılığının daha yüksek olması nedeniyle en yüksek tavsiye seviyesi. Bu seviyede, acil bir durum sırasında, ABD hükümetinin yardım sağlama kabiliyetinin çok sınırlı olabileceği ve Dışişleri Bakanlığı’nın, ABD vatandaşlarının ülkeye seyahat etmemelerini veya güvenli olur olmaz ülkeyi terk etmelerini tavsiye ettiği belirtiliyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın internet sitesine göre bu uyarıların seviyeleri harf kodlu risk göstergelerine göre belirleniyor. Bu göstergeler suç, terör, sivil huzursuzluk, sağlık, doğal afet, zamanla sınırlı olay (seçim ya da maç gibi) ve bu maddeler dışında kalan diğer riskler olarak sıralanıyor.

VOA tarafından geçilen ABD: “İstanbul Başkonsolosluğu Açık Kalıyor” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD: “İstanbul Başkonsolosluğu Açık Kalıyor” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD: “İstanbul Başkonsolosluğu Açık Kalıyor” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.