“ABD Hava Sahasını Rusya’ya Kapattık”

“ABD Hava Sahasını Rusya’ya Kapattık”

ABONE OL
13:20 - 02/03/2022 13:20
“ABD Hava Sahasını Rusya’ya Kapattık”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

ABD Başkanı Joe Biden göreve geldikten sonraki ilk “Birliğin Durumu” konuşmasını yaptı. Biden konuşmasında Rusya-Ukrayna krizinden, ABD’de enflasyona, büyümeden teknolojik yatırımlar ve sağlık konusuna kadar pek çok konuya değindi icraatlarını anlattı ve kongreden bekleyen yasa tasarıları konusunda destek istedi.

ABD Başkanı Joe Biden’ın, Kongre’ye hitaben yaptığı konuşma birçok televizyon kanalı tarafından canlı olarak yayınladı. Sık sık alkışlarla kesilen konuşmasında Biden ilk olarak Rusya ve Ukrayna arasındaki krize değindi. Joe Biden, ABD hava sahasının da Rusya’ya kapatıldığını söyledi.

Biden sözlerine “Putin 6 gün önce özgür dünyanın köklerini sarsmaya ve kendi kötü yoluna döndürmeye çalıştı ama çok büyük bir hata yaptı. Yanlış hesap yaptı. Ukrayna’ya gireceğini dünyanın da onu izleyeceğini sandı.Ama bunun yerine hiç hayal etmediği hiç beklemediği güçlü bir duvarla karşılaştı. Ukrayna halkıyla karşılaştı” diyerek başladı.

Biden, “Her Ukraynalının cesareti tüm dünyaya ilham kaynağı oluyor. Halk tankların önüne geçiyor. Vatandaşlar kendilerini tankların önünde atıyor. Öğrenciler, emekliler, hepsi askere dönüştü kendi ülkelerini koruyorlar. Cumhurbaşkanı Zelenski AB Parlamentosu’nda bir konuşma yaptı ve ‘Aydınlık karanlığı ezecek’ dedi” ifadelerini kullandı. Biden daha sonra konuşmayı Kongre’de First Lady Jill Biden’ın yanında izleyen ABD’nin Ukrayna Büyükelçisi’ni işaret etti ve kongreye “Lütfen verdiğimiz desteği gösterelim” dedi. Kongre üyeleri de büyükelçiyi ayakta alkışladı. Bu arada bazı kongre üyelerinin yakalarında Ukrayna bayrağı rozetleri taşıdığı bazılarının da Ukrayna bayrağının reni olan sarı ve mavi renklerde kıyafetler tercih ettikleri görüldü.

Rusya lideri Putin’e yönelik diktatör atıfında bulunan ABD Başkanı Joe Biden “Diktatörler saldırganlıklarının bedelini ödemediklerinde daha fazla kaosa yol açarlar. Bu durumun Amerika’ya ve dünyaya maliyeti artar. Putin’in savaşı nedensiz ve önceden planlanmış bir savaştı. Diplomasi çabalarını reddetti. Batı ve NATO’nun karşılık vermeyeceğini ve bizi burada kendi ülkemizde bölebileceğini düşündü. Putin yanıldı. Biz hazırdık” diye konuştu.

ABD Başkanı Joe Biden, ülkesinin müttefikleriyle birlikte aylarca Rusya’ya karşı atılacak adımlar konusunda çalıştığını da söyledi. Biden, Rusya karşısında oluşan birlikten bahsederken “Biriz ve biz de bunu yaptık birlik içerisinde hareket ettik. Yapırımlar için aylarca koalisyonlar oluşturduk. Asya’yı, Afrika’yı biraraya getirdik. Putin’i karşımıza aldık. Avrupalı müttefiklerle saatlerce müzakereler yürüttüm onları biraraya getirdim. Putin’in planlarını paylaştık. Rusya’nın yalanlarına gerçeklerle karşılık verdik.. Şimdi özgür dünya 27 AB ülkesi, Birleşik Krallık, Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda ve dünya hatta İsviçre Rusya’nın karşısına geçti ve ona yaptırım uyguluyor. Putin hiç olmadığı kadar dünyadan izole edildi” dedi.

Joe Biden, “Müttefiklerimizle şu anda çok güçlü ekonomik yaptırımları uyguluyoruz. Rusya’nın en büyük bankalarını uluslararası finansal sistemden koparttık. Merkez bankasının rubleyi korumasını engelliyoruz. Putin’in 650 milyar dolarlık savaş fonunu değersiz hale getirdik. Rusya’nın teknolojiye erişimini engelliyoruz. Teknolojiye erişemeyecekler. Ekonomik gücünü zayıflatacağız. Ordusunu zayıflatacağız. Yıllarca sürecek bu etkiler” ifadelerini kullandı.

Biden Putin’i kast ederek “Başına gelecekler konusunda hiçbir fikri yok. Ruble çoktan yüzde 30 değer kaybetti. Rusya borsası yüzde 40 düştü, ticaret yapamaz vaziyetteler. Rus ekonomisi ağır hasar aldı ve buradaki tek suçlu Putin’dir” dedi.

Biden Rusya’nın saldırısı karşısında ABD ve müttefiklerinin Ukrayna’ya bir milyar dolardan fazla destek sağladığını söyledi.

“ABD askerleri Rus askerleriyle karşı karşıya gelmeyecek”

ABD Başkanı Joe Biden konuşmasında daha önce de olduğu gibi bir kez daha ABD ve Rus askerlerinin karşı karşıya gelmeyeceklerini söyledi.

Biden konuşmasının bu bölümünde “Açıkça söyleyeyim askerlerimiz Rus askerleriyle karşı karşıya gelmeyecekler. Avrupa’ya gidip Ukrayna’da savaşmayacaklar. Biz Avrupa sadece Putin başka ülkelere de saldırışa diye varız. Bu yüzden ABD Kara Kuvvetleri’ni mobilize ettik. NATO ülkeleri de devrede Polonya, Litvanya, Letonya, Romanya hepsini koruyacağız. ABD ve müttefikleri NATO toprağının her karışını koruyacak.

Oligarklar da yaptırım listesinde

ABD Başkanı joe Biden Rusya’ya uygulanan yaptırımlardan bahsederken Rus milyarderlerin mal varlıklarına da değindi. Rusya’da oligarklar olarak bilinen yönetime yakın milyarder işadamlarının ve yozlaşmış liderlerinin söz konusu sistemden milyarlarca dolar kazandıklarını ancak artık bunun sonuna gelindiğini ifade etti.

Biden “ABD Adalet Bakanlığı yeni bir görev gücü kuruyor. Burada Rus oligarkların suçlarını araştıracağız. Avrupalı müttefiklerimiz de bizimle birlikte hareket edecekler. Lüks yatların, evlerin, özel jetlerin yasadışı kazançlarınızın peşindeyiz. Sizin peşinizdeyiz” dedi.

Ekonomik yaptırım kararlarının ABD’li tüketicileri etkilememesi için gerekli adımları attıklarını söyleyen Biden stratejik petrol rezervlerini de devreye aldıklarını belirtti. Biden “Putin eşi benzeri görülmemiş bir kaos ve şiddet başlattı. Sahada kazanç elde etse de uzun vadede çok büyük bir bedel ödeyecek. Rus diktatörü gitti bir ülkeyi işgal etti bu tüm dünyaya yönelik ağır bedellere yol açtı. Yaptırımlarımızın Rus ekonomisini hedef alması için önlemler aldık. Elimizdeki tüm imkanları kullanarak ABD’li işletmeleri ve tüketicileri koruyacağız. Bu akşam ABD’nin 30 diğer ülkeyle işbirliği yaparak 60 milyon varillik acil durum petrol rezervini devreye sokacağını açıklıyor. Biz 30 milyon varil petrolü stratejik rezervlerimizden kullanıma açıyoruz. Daha da fazlasını da yapmaya hazırız. Böylece petrol fiyatlarının ülkemizde artmasını engellemeye çalışacağız” diye konuştu.

VOA tarafından geçilen “ABD Hava Sahasını Rusya’ya Kapattık” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “ABD Hava Sahasını Rusya’ya Kapattık” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “ABD Hava Sahasını Rusya’ya Kapattık” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.