ABD Griner ve Whelan İçin Rusya ile Teması Sürdürüyor

ABD Griner ve Whelan İçin Rusya ile Teması Sürdürüyor

ABONE OL
22:10 - 28/11/2022 22:10
ABD Griner ve Whelan İçin Rusya ile Teması Sürdürüyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

ABD hala Rusya ile hapisteki Amerikalılar; basketbol yıldızı Brittney Griner ve eski donanma üyesi Paul Whelan’ın akıbetini görüşüyor. ABD’nin Moskova’daki maslahatgüzarı Elizabeth Rood’a göre Moskova henüz Washington’un önerilerine ciddi bir yanıt vermedi.

Rood, Rus devletine ait RIA haber ajansına yaptığı açıklamada müzakerelerin belirlenen kanallar üzerinden devam ettiğini kaydetti.

ABD’nin masaya önemli bir öneri koyduğunu belirten Rood, “Bu öneriyi takip ettik, alternatif öneriler sunduk. Ancak maalesef şimdiye kadar Rusya Federasyonu bu önerilere ciddi bir yanıt vermedi” dedi.

Basketbol yıldızı Griner, Şubat ayında çantasında kenevir yağı içeren elektronik sigara bulunduğu için tutuklanmasının ardından bu ay, dokuz yıllık cezasını çekmek üzere Rusya’nın Mordovia bölgesinde bir ceza kampına gönderilmişti. Griner, e-sigara kartuşunda bulunan maddeyi spor yaralanmalarından kaynaklanan acısını azaltmak için kullandığını belirtmiş ve yasaları çiğnemek gibi bir amacı olmadığını söylemişti.

Eski donanma üyesi Whelan ise, casusluk iddiası nedeniyle 16 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Whelan, hakkındaki casusluk iddialarını reddediyor.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, 18 Kasım’da yaptığı açıklamada Viktor Bout’un serbest bırakılmasını sağlayacak bir tutuklu takasını istediğini söylemişti. Bout, silah kaçakçılığı suçlaması nedeniyle ABD’de tutuklu bulunan bir Rus vatandaşı.

Rood, RIA’ya verdiği röportajda ayrıca, CIA başkanı William Burns ile Rus dış istihbarat şefi Sergey Narişkin arasında iki hafta önce İstanbul’da yapılan toplantıyı takiben bir toplantı daha yapılabileceğini belirtti. Bu görüşme Rusya’nın Ukrayna savaşının Şubat ayında başlamasından bu yana iki üst düzey yetkili arasındaki ilk temastı.

Rood ayrıca, ABD’nin Rusya ile özellikle nükleer riskler olmak üzere risk yönetimi için kanallarının olduğunu ve CIA Başkanı Burns’ün Rus dış istihbarat başkanıyla yaptığı görüşmenin amacının da bu olduğunu söyledi.

Rood, “CIA Başkanı Burns, hiçbir şey müzakere etmedi ve Ukrayna’daki çatışmanın sonlanması konusunu ele almadı. Eminim bu kanalda bu şekilde başka bir diyalog ihtiyacı olursa bu da yapılacaktır. Ancak bu konuda henüz bir planlama yapılmadı” diye konuştu.

Washington, Burns’ün toplantıyı Rusya’nın nükleer silah kullanması durumunda, bunun sonuçları konusunda uyarmak amacıyla yapıldığını söylüyor. Rusya ise konunun “hassas” olduğunu öne sürerek, toplantıda nelerin görüşüldüğüne dair açıklama yapmayı reddetti.

VOA tarafından geçilen ABD Griner ve Whelan İçin Rusya ile Teması Sürdürüyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD Griner ve Whelan İçin Rusya ile Teması Sürdürüyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD Griner ve Whelan İçin Rusya ile Teması Sürdürüyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.