ABD El Cezire Muhabirinin Ölümünde Sonuca Ulaşamadı

ABD El Cezire Muhabirinin Ölümünde Sonuca Ulaşamadı

ABONE OL
23:34 - 04/07/2022 23:34
ABD El Cezire Muhabirinin Ölümünde Sonuca Ulaşamadı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

ABD Dışişleri Bakanlığı, bağımsız araştırmacıların detaylı adli tıp analizleri sonucunda Filistin asıllı Amerikalı gazeteci Şirin Ebu Akile’nin ölümüne neden olan kurşunun kaynağına ilişkin kesin bir sonuca ulaşamadıklarını açıkladı.

ABD Güvenlik Koordinatörü (USSC) bugün yaptığı açıklamada, hem İsrail hem de Filistin Yönetimi tarafından yapılan soruşturmaları özetleyerek, İsrail Savunma Kuvvetleri mevzilerinden açılan ateşin El Cezire muhabirinin ölümünden sorumlu olabileceği, ancak bunun kasıtlı olduğuna inanmak için bir neden bulunmadığı sonucuna vardı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, yazılı açıklamasında “USSC’nin denetlediği sürecin parçası olarak bağımsız, üçüncü taraf müfettişler, son derece ayrıntılı bir adli tıp analizinin ardından, Filistinli-Amerikalı gazeteci Şirin Ebu Akile’yi öldüren merminin kaynağı konusunda kesin bir sonuca ulaşamadı. Balistik uzmanlarının merminin ağır hasar gördüğünü tespit etmeleri net bir sonuca varılmasını engellemiştir’’ dedi.

Price, adli tıp ve balistik analizlere ek olarak USSC’ye son birkaç hafta içinde hem İsrail ordusunun hem de Filistin Yönetimi’nin soruşturmalarına tam erişim izni verildiğine de dikkat çekti.

Açıklamada, “Her iki soruşturmayı da özetleyen USSC, Şirin Ebu Akile’nin ölümünden muhtemelen İsrail ordusu mevzilerinden açılan ateşin sorumlu olduğu sonucuna varmıştır. USSC, bunun kasıtlı olduğuna inanmak için bir neden bulamamış, bunun yerine 11 Mayıs 2022’de Cenin’de Filistinli İslami Cihad gruplarına karşı İsrail ordusu liderliğindeki askeri operasyon sırasında yaşanan trajik koşulların bir sonucu olduğunu ve bunun İsrail’deki bir dizi terörist saldırıyı takip ettiğini belirtmiştir’’ ifadeleri yer aldı.

ABD’nin bu önemli davada İsrail ve Filistin Yönetimi arasındaki işbirliğini takdir ve teşvik ettiği de belirtilen açıklamada, “Bundan sonra atılacak adımlar konusunda İsrail ve Filistin Yönetimi ile temaslarımızı sürdürecek ve hesap verebilirliği teşvik edeceğiz. Ebu Akile ailesine bir kez daha en derin taziyelerimizi sunuyoruz’’ denildi.

İsrail ve Filistin’den açıklamalar

ABD’den gelen açıklamadan sonra İsrail ordusu da incelemelerine devam edeceğini bildirdi. Bugün yapılan açıklamada cezai soruşturma başlatılıp başlatılmayacağına ilişkin kararın operasyonel incelemenin sonuçlanmasının ardından verileceği belirtildi.

Üst düzey bir Filistinli yetkili ise ABD’yi İsrail’i korumakla suçladı.

Filistin Kurtuluş Örgütü Yürütme Komitesi üyesi Vasel Ebu Yusuf Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, “Gerçek ortada ama ABD yönetimi bunu açıklamakta oyalanmaya devam ediyor. İsrail’in Ebu Akile’yi öldürdüğünü ve işlediği suçtan sorumlu tutulması gerektiğini söylüyoruz” dedi.

Batı Şeria’daki Cenin mülteci kampının olduğu bölgede haber yaptığı sırada silahla vurularak yaşamını yitiren gazeteci, Filistin halkının bağımsızlık mücadelesi ve İsrail’in kontrolu elde tuttuğu Filistin topraklarındaki halkın zor yaşam koşullarını 20 yıldan fazla süredir yakından takip ediyordu.

Ebu Akile’nin ölümü nedeniyle uluslararası toplumdan tepki alan İsrail yetkilileri, gazetecinin cenazesinde İsrail polisinin sert müdahalesi nedeniyle de eleştirilmişti.

VOA tarafından geçilen ABD El Cezire Muhabirinin Ölümünde Sonuca Ulaşamadı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD El Cezire Muhabirinin Ölümünde Sonuca Ulaşamadı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD El Cezire Muhabirinin Ölümünde Sonuca Ulaşamadı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.